28η Οκτωβρίου

Η εθνική επέτειος της 28ης Οκτωβρίου, ημέρα κατά την οποία η Ελλάδα εισήλθε στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο στο πλευρό των συμμάχων και κατά του φασιστικού συνασπισμού Γερμανίας και Ιταλίας, τιμάται ιδιαίτερα και στην Κύπρο. Η οποία και είχε τη δική της συμμετοχή με εθελοντική στράτευση πολλών, που πολέμησαν τόσο σε Ελλάδα όσο και σε αρκετά άλλα μέτωπα. Στη φωτογραφία αυτή που είχε παρθεί στις 28 Οκτωβρίου του 1971, ο τότε Πρόεδρος της Κύπρου Αρχιεπίσκοπος Μακάριος εικονίζεται να καταφθάνει στον χώρο της παρέλασης για να την παρακολουθήσει.

Οδηγός στο προεδρικό αυτοκίνητο ήταν, ως συνήθως, ο αδελφός του. Στην εξέδρα των επισήμων βρίσκονταν ήδη οι άλλοι επίσημοι, μεταξύ των οποίων και ο Σπύρος Κυπριανού, τότε πρόεδρος της Βουλής. Συνήθως στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου παρήλαυναν και πολλοί παλαιοί πολεμιστές, άνθρωποι που είχανε πολεμήσει τότε σε Ελλάδα, με τον ελληνικό στρατό, αλλά και σε άλλα μέτωπα, σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική, στρατευμένοι στις τάξεις του αγγλικού στρατού. Πεσόντες Κύπριοι βρίσκονται θαμμένοι σε πολλά στρατιωτικά κοιμητήρια, από το Ελ Αλαμέιν στην αιγυπτιακή έρημο, μέχρι το Μόντε Κασίνο της Ιταλίας και αλλού.

Η συμβολή της Κύπρου σε ανθρώπινο δυναμικό υπήρξε μεγάλη, σε αναλογία και προς τον πληθυσμό της. Αξίζει δε να τονιστεί ότι τότε είχαν στρατευθεί και υπηρετήσει και Κύπριες γυναίκες, κάτι το ιδιαίτερα προχωρημένο για την τότε εποχή. Εκτός δε από τις τάξεις του στρατού, Κύπριες εθελόντριες υπηρέτησαν και σαν νοσοκόμες. Οι Κύπριοι που είχαν καταταγεί στον αγγλικό στρατό υπήρξαν, οι περισσότεροι, μέλη ειδικής μονάδας που είχε συσταθεί τότε, εκείνης του Κυπριακού Συντάγματος (Cyprus Regiment).

H ετήσια παρέλαση λοιπόν της 28ης Οκτωβρίου δεν τιμάει μόνο αυτή τούτη την επέτειο, αλλά αποδίδει και την αρμόζουσα τιμή σε όλους εκείνους που είχαν στρατευθεί, εκ των οποίων και πολλοί πέσανε μαχόμενοι. Τους ανθρώπους αυτούς δεν τους είχε αναγκάσει κανείς να καταταγούν και να πολεμήσουν. Η στράτευσή τους ήτανε αποκλειστικά δική τους απόφαση. Αρκετοί κατετάγησαν ως ημιονοδηγοί, μαζί με τα μουλάρια τους, που αποδείχθηκαν πολύ χρήσιμα, μεταφέροντας τα απαραίτητα εφόδια σε εκείνους που μάχονταν σε αδιάβατες περιοχές. Κύπριοι είχανε, μεταξύ άλλων, πάρει μέρος και στη συμμαχική απόβαση και εισβολή στην Ιταλία. Η επέτειος, λοιπόν, της 28ης Οκτωβρίου δεν ήταν δυνατό να μην τιμάται και στην Κύπρο. Η οποία είχε και τη δική της συμβολή και το δικό της μερίδιο σε θυσίες. Γι’ αυτό και στην εξέδρα των επισήμως βρίσκονταν πάντοτε και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και όλοι οι λοιποί επίσημοι.

  • Άντρος Παυλίδης

    Γεννήθηκε το 1946. Εργάστηκε στο ΡΙΚ – Τηλεόραση για 39 χρόνια. Εξέδωσε πολλά βιβλία ιστορίας και λογοτεχνίας. Δημιουργός της «Μεγάλης Κυπριακής Εγκυκλοπαιδείας». Έδωσε πλήθος διαλέξεων σε Κύπρο και εκτός. Ανέβασε επί σκηνής 8 θεατρικά του έργα, οργάνωσε 4 ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής. Τιμήθηκε με πολλές διακρίσεις. Ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο.

You May Also Like

Χικμέτ – Γκιουρκάν

Η φωτογραφία αυτή είναι από τη λιτή κηδεία του Αϊχάν Χικμέτ στη Λευκωσία τον ...

Ενα αρχείο για το κυπριακό ριζοσπαστικό κίνημα

Ένας θησαυρός που αποκαλύπτει αφενός την ιστορική ύπαρξη, αφετέρου τις πολύπλευρες εκφάνσεις του ριζοσπαστικού ...

Ο θεατρικός Σαμψών

Πολλά απ’ όσα συνέβησαν κατά το πραξικόπημα θα ήσαν πολύ γελοία εάν δεν ήσαν ...

Το “Σπιτφάιαρ”

Υπήρξα κάποτε κι εγώ, νεαρός τότε, πελάτης του. Το καφενείο “Σπιτφάιαρ” στη Λευκωσία, επί ...

Οι πρώτες προεδρικές εκλογές

Στην Κύπρο προεδρικές εκλογές διεξήχθησαν για πρώτη φορά στις 13 Δεκεμβρίου 1959. Κατά τη ...

Παρέλαση 25ης Μαρτίου

Οι ελληνικές εθνικές επέτειοι γιορτάζονται και από τους Έλληνες της Κύπρου. Όπως η ημέρα ...

X