6ο Φεστιβάλ Σαρδάμ: Λογοτεχνία…αλλιώς

Το Φεστιβάλ Σαρδάμ διοργανώνεται για έκτη χρονιά από τις 11 μέχρι τις 14 Οκτωβρίου 2018 με ακόμη περισσότερες δράσεις, φέρνοντας το κοινό πιο κοντά στη λογοτεχνία

Συνέντευξη στην Κατερίνα Μιχάηλου

Έχοντας ως κεντρικό άξονα τη λογοτεχνία, το 6ο Διεθνές Φεστιβάλ Λογοτεχνίας, επεκτείνεται φέτος με δρώμενα που λαμβάνουν χώρα σε περισσότερες από μία πόλεις. Για τη φετινή διοργάνωση μας μίλησε η καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ Μαρία Ιωάννου:

Ποιο είναι το αρχικό σκεπτικό πίσω από το Φεστιβάλ Σαρδάμ;

Το Σαρδάμ ξεκίνησε το 2012, από την επιθυμία μας να φέρουμε το κοινό πιο κοντά στη λογοτεχνία και πιο κοντά σε οποιαδήποτε τέχνη πειραματίζεται με το γραπτό και τον προφορικό λόγο. Χρόνο με το χρόνο το φεστιβάλ μας εμπλουτίζεται ακόμη περισσότερο. Μετακινούμαστε σε διάφορες πόλεις , έχουμε παράλληλες δράσεις, λογοτεχνικές εγκαταστάσεις, διαλέξεις, εργαστήρια κ.α.

Πιστεύετε ότι ο κόσμος δεν είναι κοντά στη λογοτεχνία;

Η αλήθεια είναι ότι σίγουρα θα πρέπει να διαβάζουμε περισσότερο, κάτι που στην Κύπρο δεν είναι και τόσο διαδεδομένο ακόμη. Βέβαια αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να διαβάζουμε μόνο βιβλία. Υπάρχουν και διάφορα άλλα είδη γραπτού λόγου, όπως κείμενα που γράφονται αποκλειστικά στο διαδίκτυο. Γενικότερα πιστεύω ότι οτιδήποτε διαβάζουμε θα μας βοηθήσει στο να αναπτύξουμε ένα διαφορετικό τρόπο σκέψης και αντίληψης. Στην ουσία η λογοτεχνία μας προσφέρει μία διαφορετική αντίληψη του κόσμου.

Στο Φεστιβάλ η λογοτεχνία συνδυάζεται με διάφορες τέχνες σωστά;

Θέατρο, σύγχρονος χορός, εικαστικές τέχνες κλπ. «συνυπάρχουν» με τη λογοτεχνία στο πλαίσιο του Φεστιβάλ. Ο σκοπός μας δεν είναι να λειτουργήσουν αυτές οι τέχνες διακοσμητικά, δηλαδή απλώς να συνοδεύουν μια ανάγνωση, μια απαγγελία . Αυτό που κάνουμε συνήθως είναι να παρουσιάζουμε υβριδικά δρώμενα που προκύπτουν, μέσα από συνεργασία. Και στην ουσία είναι σαν να βλέπεις μπροστά σου με σάρκα και οστά κάποιο κείμενο . Έχει ενδιαφέρον γιατί προκύπτουν συνδυαστικές αναγνώσεις και οι ίδιοι οι συγγραφείς που συμμετέχουν επιστρέφουν στα κείμενα τους μετά με διαφορετικό τρόπο, γιατί έχουν λάβει κάποια ερεθίσματα που τους έχουν εμπνεύσει έτσι ώστε να συνδυάσουν τη γραφή τους με καινούργια στοιχεία.

Γιατί να έρθει κάποιος στο Φεστιβάλ;

Για να δει μία διαφορετική εικόνα του τί είναι λογοτεχνία, ή οποιαδήποτε τέχνη που πειραματίζεται με το λόγο. Τί μπορεί να είναι , τι μπορεί να γίνει, πώς εξελίσσεται, πώς μπορεί να εξελιχθεί και γενικότερα να νιώσει αυτή την ατμόσφαιρα που νιώθουμε όλοι κάθε χρόνο, αυτή την ποικιλία στοιχείων που πάντα μας κάνουν να επιστρέφουμε στην καθημερινότητα καλύτεροι. Θεωρώ ότι και φέτος υπάρχει κάτι για όλους. Οπότε θα ήταν καλό κάποιος να μελετήσει το πρόγραμμα και να επιλέξει αυτό, ανάμεσα στα δρώμενα αυτό που θέλει να παρακολουθήσει πραγματικά.

*6ο Διεθνές Φεστιβάλ Λογοτεχνίας Σαρδάμ 11-14 Οκτωβρίου. Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα του Φεστιβάλ ΕΔΩ. 

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Εκδοση βιβλίου για τη λαϊκή ποίηση της Κύπρου από τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες

Οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού ανακοινώνουν την έκδοση του βιβλίου με ...

Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας: τα υποψήφια έργα για το 2017

Οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού ανακοινώνουν ότι ο προκαταρκτικός κατάλογος των ...

Η Φράνι και ο Ζούι

Του J. D. Salinger /Εκδόσεις Πατάκη Η φοιτήτρια Φράνι και ο ανερχόμενος ηθοποιός Ζούι ...

ΑΝΟΙΚΤΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ: Συλλογική ιστορία

Το NiMAC [Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας, Συνεργασία: Ίδρυμα Πιερίδη] στο πλαίσιο του νέου κινήματος ...

Στον ποιητή Παναγιώτη Νικολαϊδη το Βραβείο Ποίησης «Jean Moréas»

Μεγάλη τιμή για την Κύπρο και την Κυπριακή Λογοτεχνία αποτελεί  η απονομή του βραβείου ...

Το «σύνδρομο της λυγερής»

Τον Οκτώβριο του 1922 ο Ανδρέας Καρκαβίτσας, ένας από τους τρεις μεγάλους εκπροσώπους της ...

X