Συνέντευξη στην Κατερίνα Μιχάηλου

Δύο αυτοβιογραφικές ιστορίες που σκιαγραφούν τη συγγραφέα-ορόσημο της Ελλάδας της μεταπολίτευσης, Λιλή Ζωγράφου, μεταφέρονται επί σκηνής, σε μορφή μονολόγου, σε σκηνοθεσία Ένκε Φεζολλάρι.

Η ηθοποιός Αλεξάνδρα Παλαιολόγου, που υποδύεται τη Λιλή Ζωγράφου στις ιστορίες «Της Χούντας» από το βιβλίο «Επάγγελμα Πόρνη» της συγγραφέως, μίλησε στον «Π», για τη ξεχωριστή αυτή παράσταση.

Οι ιστορίες μεταφέρονται έτσι όπως είναι γραμμένες στο βιβλίο;

Δεν αλλάξαμε πολλά πράγματα. Επιλέξαμε αυτές τις δύο ιστορίες και κόψαμε κάποια πράγματα, γιατί ήταν αρκετά μεγάλες χρονικά, κι έτσι έγινε μονόλογος.

Έχω ταυτιστεί πάρα πολύ με τα λεγόμενα της Λιλής Ζωγράφου. Είναι μία γυναίκα που θαυμάζω, μία καταπληκτική συγγραφέας και μία εμβληματική φυσιογνωμία.

Έχετε ταυτιστεί με τη γυναίκα αυτή;

Έχω ταυτιστεί πάρα πολύ με τα λεγόμενα της Λιλής Ζωγράφου. Είναι μία γυναίκα που θαυμάζω, μία καταπληκτική συγγραφέας και μία εμβληματική φυσιογνωμία. Πιστεύω ότι για τον ίδιο λόγο ταυτίζονται και οι θεατές. Γιατί λέει πολύ σπουδαία πράγματα, μέσα από πολύ πυκνές προτάσεις γεμάτες νόημα. Λέει πολλές αλήθειες για τις ζωές όλων μας.

Το γεγονός ότι είστε μόνη επί σκηνής προσθέτει ένα μερίδιο ευθύνης επιπλέον;

Προσθέτει μεγαλύτερο βάρος ευθύνης γενικότερα, γιατί πρέπει να είσαι απόλυτα προσηλωμένος και συγκεντρωμένος, καθώς δεν υπάρχει κάποιος άλλος να σε βοηθήσει σε περίπτωση που συμβεί οτιδήποτε επάνω στη σκηνή. Και φυσικά θέλει πολύ μεγάλη προσήλωση και μαεστρία από τον ηθοποιό για να μπορέσει να περάσει όλα αυτά τα συναισθήματα στο θεατή

Τι μηνύματα μεταδίδει το συγκεκριμένο έργο στους θεατές;

Ένα θεατρικό έργο δεν θεωρώ ότι περνάει κάποια συγκεκριμένα μηνύματα, ο καθένας παίρνει αυτό που θέλει από το έργο. Το θέμα είναι να ακουμπήσει τη ψυχή του θεατή, του καθενός ξεχωριστά, να δημιουργήσει συναισθήματα. Ο καθένας παίρνει διαφορετικά μηνύματα, επειδή έχει διαφορετικές προσλαμβάνουσες, διαφορετικές εμπειρίες. Το θέατρο δεν είναι διδακτικό. Υπάρχουν πολλά σημεία όπου οι θεατές ταυτίζονται με τα λεγόμενα της Λιλής Ζωγράφου.

Με έκανε πιο δυνατή ηθοποιό αυτός ο μονόλογος

Υπάρχει μία συγκεκριμένη φράση που σας άγγιξε περισσότερο από αυτό το βιβλίο;

«Την μοναξιά την επιλέγουμε, την ερημιά τη δημιουργεί η εγκατάλειψη ή η απουσία εκείνων που αγαπάμε». Αυτή η φράση έχει αγγίξει κι εμένα και πάρα πολλή κόσμο.

Τι κερδίσατε από τη συγκεκριμένη εμπειρία;

Κέρδισα πάρα πολλά. Με έκανε πιο δυνατή ηθοποιό αυτός ο μονόλογος γιατί όταν είσαι μόνος πάνω στη σκηνή πρέπει να χρησιμοποιήσεις κάθε κύτταρο του κορμιού σου για να ανταποκριθείς με τον καλύτερο δυνατό τρόπο σε αυτό που έχεις να κάνεις. Οπότε με έκανε καλύτερη ηθοποιό και άνθρωπο. Κάθε φορά που ερμηνεύω αυτό το μονόλογο συγκινούμε αφόρητα, γιατί οι εμπειρίες αυτής της γυναίκας και οι ιστορίες που έχω επιλέξει τουλάχιστον με αγγίζουν τόσο πολύ. Πλέον έχω μεγαλύτερη ενσυναίσθηση. Αυτό μου έχει προσφέρει αυτός ο μονόλογος, να έχω μεγαλύτερη ενσυναίσθηση σαν άνθρωπος.

Γιατί να έρθει κάποιος να δει την παράσταση;

Κατ’ αρχάς για τη Λιλή Ζωγράφου. Γιατί ήταν μια σπουδαία γυναίκα, σπουδαία συγγραφέας, σπουδαία προσωπικότητα. Για να μάθει αυτή τη γυναίκα. Για τις ιδέες αυτής της γυναίκας που παραμένουν διαχρονικές. Γιατί είναι μία παράσταση που είναι απ’ ότι όλοι λένε πολύ καλή.

**Παραστάσεις: 24/10 στο Θέατρο Ριάλτο, 26/10 στο Θέατρο Παλλάς, στις 20:30. Πληροφορίες: 77777745/  22894356

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Οι «Σκοτεινές Ιστορίες» του Ανδρέα Καραγιάν: Χιούμορ, αυτοσαρκασμός, μελαγχολία

Συνέντευξη στη Μερόπη Μωυσέως Δύο χρόνια μετά τις βραβευμένες “Ανήθικες Ιστορίες” του, ο ζωγράφος ...

ΚΟΣΜΙΝ ΜΑΝΟΛΕΣΚΟΥ : Δεν χρειαζόμαστε πάντα και μόνο τα λεφτά

Συνέντευξη στη Μερόπη Μωυσέως/ΦΩΤΟ: Παύλος Βρυωνίδης Πώς μπορεί να πεισθεί κανείς για να χρηματοδοτήσει ...

Γιάννης Σακέλλης: «Στα ερείπια με ελκύει η δυνατότητα δημιουργίας»

Συνέντευξη στον Παύλο Νεοφύτου Ενεργοποιώντας το παιχνίδι σκιάς – φωτός, αποτυπώνει με παραδοσιακά υλικά ...

Υπεράνθρωποι σε κρίση :Ένας υπερήρωας με αντίπαλο την αβεβαιότητα στην ταινία μικρού μήκους Whispers

Συνέντευξη στον Γιώργο Κακούρη Κι ενώ το κράτος κόβει τα κονδύλια για τη χρηματοδότηση ...

ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΡΑΟΥΖΟΣ : Δεν υπάρχει παράσταση χωρίς θεατές

Συνέντευξη στη Μερόπη Μωυσέως / Φωτογραφία Ελένη Παπαδοπούλου Παραγωγός, σκηνοθέτης και ηθοποιός, ο Ανδρέας ...

Λευτέρης Τάπας: “Ένας περίπατος στον κήπο του μυαλού”

Γράφει η Χριστίνα Λάμπρου Με συνέπεια, ακρίβεια και πεποίθηση, ο Λευτέρης Τάπας, εξερευνά εδώ ...

X