«Αλίμονο στους Νέους»: Μία κωμωδία που προβληματίζει

Το διαχρονικό έργο των Σακελλάριου-Γιαννακόπουλου που πρωτοπαίχτηκε στο θέατρο από τον Δημήτρη Χορν το 1961 ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Κώστα Καζάκα

Γράφει η Κατερίνα Μιχάηλου

Με ευωδία γιασεμιού ελληνικής αυλής εκτυλίσσεται το έργο με το οποίο εγκαινίασε τη νέα θεατρική σεζόν το Θέατρο Ανεμώνα. Η παράσταση «Αλίμονο στους Νέους» πραγματοποιεί τακτικές παραστάσεις θίγοντας διαχρονικά ζητήματα όπως είναι η επιθυμία του ανθρώπου να διατηρήσει τη νεαρή του ηλικία, και η φιλαργυρία που χαρακτηρίζει κάθε εποχή.

Για το έργο μίλησε στο ραδιόφωνο του «Π» η ηθοποιός Ντόρα Μακρυγιάννη, την οποία θα δούμε επί σκηνής στο ρόλο της Μαρίκας.

 

 

Όπως η ίδια ανέφερε «η ιστορία επικεντρώνεται στη ζωή δύο ηλικιωμένων κύριων -τους οποίους υποδύονται ο Κώστας Βήχας και ο Μαρίνος Ξενοφώντος- εκ των οποίων ο ένας έχει την επιθυμία να ξαναγίνει νέος. Εμφανίζεται τότε ‘ο έξω από εδώ’ , για να του εκπληρώσει αυτή την επιθυμία. Το έργο σκιαγραφεί ακριβώς αυτή την επιθυμία του να θέλεις να ξαναγίνεις νέος. Η επιθυμία αυτή είναι ένα πολύ δυνατό συναίσθημα, και πρέπει να το αντιλαμβανόμαστε αυτό και να το ζούμε, όσο είμαστε ακόμη νέοι».

Aποτελεί σχολείο για εμάς τους νέους ηθοποιούς να δουλεύουμε με άτομα που έχουν χρόνια εμπειρίας στις πλάτες τους όπως είναι ο Κώστας Βήχας, ο Κώστας Καζάκας κ.ο.κ

 

Συνεργάτες «Σχολείο» 

Η ομάδα των συντελεστών είναι ένας από τους λόγους που η ίδια απάντησε θετικά σε αυτή την παράσταση. «Η ομάδα είναι πολύ σημαντική για να πεις ναι σε μία δουλειά. Είναι σημαντικό να νιώθεις ασφάλεια, να ξέρεις ότι θα βγει μια πολύ ωραία δουλειά, να νιώθεις ότι είναι συνεπής σε όλα οι άνθρωποι που σε εργοδοτούν». Όπως η ίδια συμπλήρωσε «αποτελεί σχολείο για εμάς τους νέους ηθοποιούς να δουλεύουμε με άτομα που έχουν χρόνια εμπειρίας στις πλάτες τους όπως είναι ο Κώστας Βήχας, ο Κώστας Καζάκας κ.ο.κ»

Το έργο προβληματίζει

«Οι θεατές θα προβληματιστούν μετά την παράσταση, παρόλο που έχουμε να κάνουμε με κωμωδία. Το έργο εστιάζει στην έννοια της νεότητας, κάτι που αφορά όλους μας. Εάν είσαι μεγαλύτερος φεύγοντας από την παράσταση θα αναρωτιέσαι εάν έζησες τα νιάτα όπως έπρεπε. Αν πάλι είσαι νέος θα σκέφτεσαι ότι πρέπει να ζήσεις την κάθε στιγμή της νεαρής σου ηλικίας, πριν να είναι αργά.»

Τα νιάτα και το χρήμα θα μας απασχολούν πάντα

Πρόκειται για ένα έργο που μπορεί να χαρακτηριστεί ως διαχρονικό, καθώς πρωτοπαίχτηκε στο θέατρο για πρώτη φορά τη δεκαετία του ’60, ωστόσο παρατηρούμε ότι συμπεριλαμβάνεται στο πρόγραμμα θεατρικών παραγωγών μέχρι σήμερα: Όπως ανέφερε η ηθοποιός Ντόρα Μακρυγιάννη «το έργο διατηρεί τη διαχρονικότητα του καθώς καταπιάνεται με δύο θέματα που θα μας απασχολούν πάντα. Τα νιάτα και το χρήμα. Πέρα απ’ αυτό το έργο αυτό σου προκαλεί μία νοσταλγία, για τις εποχές εκείνες που φαντάζουν πολύ όμορφες σε μας. Για παράδειγμα το έργο εκτυλίσσεται σε μία αυλή όπου συναντιούνται όλοι μαζί. Αυτό είναι ένα στοιχείο που λείπει τώρα και μας ενισχύει το αίσθημα της νοσταλγίας. Αυτή η παράσταση είναι μία ευκαιρία να θυμηθούν οι παλιοί και να μάθουν νεότεροι, πώς ζούσαν τότε οι άνθρωποι».  

**Τακτικές παραστάσεις: Κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 20:30, και κάθε Κυριακή στις 19:00, στο Θέατρο Ανεμώνα. Πληροφορίες: 70007721

 

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Άκης Σακελλαρίου ως «Θησέας» επί σκηνής

Συνέντευξη στην Κατερίνα Μιχάηλου Μία τραγωδία που σπάνια ανεβαίνει στη σκηνή, οι «Ικέτιδες» του ...

Οι παραστάσεις του φθινοπώρου

Γράφει η Κατερίνα Μιχάηλου Τα φώτα σβήνουν, οι κουρτίνες ανοίγουν και οι ηθοποιοί είναι ...

Η Αξιοθέα τον Σεπτέμβριο και Οκτώβριο

Από την 1η Σεπτεμβρίου το Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Κύπρου παρουσιάζει μια σειρά εκδηλώσεων ...

Αννίτα Σαντοριναίου: «Χαρά να επιβραβεύεται η επιλογή της ζωής σου»

Η Αννίτα Σαντοριναίου είναι η φετινή τιμημένη με το Μεγάλο Βραβείο ΘΟΚ, όπως ανακοίνωσε ...

Η Βουλή δέσμευσε το μισό «Θυμέλη»

To 50% του συνολικού ποσού που διατίθεται για τις επιχορηγήσεις των ελεύθερων θεάτρων δέσμευσε ...

Διήμερο αναγνώσεων στο Θέατρο Ένα

Ένα διήμερο αναγνώσεων πραγματοποιεί το «θέατρο ένα» για τους φίλους των θεατρικών έργων. Οι ...

X