Γράφει η Κατερίνα Μιχάηλου

Έξι νεαροί χορευτές ηλικίας 23-26 χρόνων ενσαρκώνουν στην κίνηση του σώματος τους στοιχεία της συμπεριφοράς των «Αλόγων», υπό την καθοδήγηση της χορογράφου Έλενας Χριστοδουλίδου.

Η ίδια μιλώντας στο ραδιόφωνο του «Π», ανέφερε ότι «πρόκειται για μία ιδέα που ξεκίνησε από τον περασμένο Δεκέμβριο, αφού το έργο αυτό υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος ‘Τερψιχόρη’ του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού».

Αναφερόμενη δε στην ομάδα των χορευτών – Γιάννης Οικονομίδης, Ρεγγίνα Μαρκίδου, Άδωνις Κυριακίδης, Στέφανη Παπαδοπούλου, Κωνσταντίνος Παπαμεθοδίου, Ήβη Χατζηβασιλείου -που θα δούμε επί σκηνής η ίδια δήλωσε ότι «είναι οι χορευτές που θα καθορίσουν το μέλλον του σύγχρονου χορού στην Κύπρο. Πρόκειται για πτυχιούχους χορευτές που ζουν στο εξωτερικό και κάποιοι απ’ αυτούς βρίσκονται στην Κύπρο ειδικά για το πρότζεκτ αυτό, το οποίο προετοιμάζουμε με μεγάλο ενθουσιασμό και αγάπη. Στη διάρκεια του έργου οι χαρακτήρες μας, οι χορευτές εναλλάσσονται μέσα από την καθημερινότητά τους από ανθρώπους σε άλογα και το αντίθετο».

Μικρές ατέλειωτες ιστορίες

Όσον αφορά την πηγή έμπνευσης του συγκεκριμένου έργου η κ.α Χριστοδουλίδου αναφέρει ότι «Έχω εμπνευστεί από διάφορα ποιήματα που έχουν γραφτεί για το υπέροχο αυτό ζωντανό από διάφορα ντοκιμαντέρ, από βιβλία, οπότε η δραματουργική επεξεργασία έχει γίνει με τέτοιο τρόπο ούτως ώστε να εμφανίζουμε επί σκηνής μικρές ατέλειωτες ιστορίες. Είναι πολύ ενδιαφέρουσα η δομή, γιατί μέσα από τη δραματουργική επεξεργασία, προσπαθήσαμε να δώσουμε πολλά στοιχεία  που αφορούν το άλογο-χωρίς λόγο-οπότε μέσα από αυτές τις σύνθετες ατέλειωτες μικρές ιστορίες, ο καθένας μπορεί να διαβάσει αυτό το έργο με ένα δικό του τρόπο, ανάλογα με τις δικές του εμπειρίες, τα δικά του βιώματα, τη δική του ταυτότητα».

Είναι μία παράσταση για τον καθένα. Δεν είναι μία παράσταση που απαιτεί ένα ‘έμπειρο’ κοινό

Ένας από τους στόχους της χορογράφου, κατά την προετοιμασία των «Αλόγων», ήταν το αποτέλεσμα επί σκηνής να μπορεί να γίνει αντιληπτό από τον κάθε θεατή: «Εμείς μέσα από αυτό το έργο προσπαθούμε να δώσουμε κάτι το οποίο το κοινό μπορεί να αντιληφθεί  ή μάλλον να αισθανθεί έντονα κάποιες στιγμές του έργου. Οπότε για μένα ήταν πάρα πολύ σημαντικό μέσα από την προσπάθεια των χορευτών να βρουν τον τρόπο να ανακαλύψουν στα σώματα τους μια νέα γλώσσα, ένα νέο τρόπο κίνησης. Είμαι σίγουρη ότι αυτό που μοιραστήκαμε και προσπαθήσαμε να δομήσουμε τους τελευταίους δύο μήνες, θα είναι εμφανές επί σκηνής, οπότε είναι μια παράσταση για τον καθένα. Δεν είναι μία παράσταση που απαιτεί ένα ‘έμπειρο’ κοινό».

Θέλω ο θεατής να νιώσει κάτι

Αυτό που επιδιώκει η χορογράφος μέσω της παράσταση αυτής είναι «ο θεατής να νιώσει κάτι. Θέλω να καταλάβει κάποια στοιχεία τα οποία έχω δώσει με μεγάλη σαφήνεια στους χορευτές μου, όπως είναι ο εγκλωβισμός των ζωντανών, η υπερηφάνεια των αλόγων, αλλά ταυτόχρονα και των άλογων στιγμών της ανθρώπινης ύπαρξης. Πώς εγκλωβιζόμαστε, πώς εγκλωβίζεται ένα ζωντανό, το οποίο θα ‘πρεπε να ζει τόσο ελεύθερα , χωρίς κάτι να το περιορίζει, να το εξαναγκάζει σε μία συμπεριφορά. Το ίδιο ισχύει και με τους ανθρώπους, καθώς μέσα από την κοινωνία βλέπουμε ότι οι άνθρωποι πολλές φορές χωρίς λόγο, είμαστε εγκλωβισμένοι, περιορισμένοι σε συμπεριφορές και στην επαναλαμβανόμενη καθημερινότητα χωρίς να μπορούμε εύκολα να σπάσουμε αυτόν τον τρόπο συμπεριφοράς και ζωής που ο καθένας κουβαλά μέσα του, και είναι βαθιά ριζωμένος».

Συντελεστές: 

Ιδέα/ σκηνοθεσία/χορογραφία Έλενα Χριστοδουλίδου σε συνεργασία με τους χορευτές
Επί σκηνής, έξι ιδιαίτεροι, εξαιρετικά ταλαντούχοι χορευτές της νέας Κυπριακής χορευτικής γενιάς. Οι: Γιάννης Οικονομίδης, Ρεγγίνα Μαρκίδου, Άδωνις Κυριακίδης, Στέφανη Παπαδοπούλου, Κωνσταντίνος Παπαμεθοδίου, Ήβη Χατζηβασιλείου
Μουσική: Χριστίνα Γεωργίου
Σκηνικά/κοστούμια: Λάκης Γενεθλής
Φωτισμός: Σεσίλια Τσελεπίδη
Μάσκες :Mάρθα Φωκά
Υπεύθυνος παραγωγής :Μάρκος Γραμματικόπουλος/Εγκώμιο Πολιτιστικό Κέντρο

**Χορευτική παράσταση «Άλογα», 20/10, 21/10 στο Εγκώμιο Πολιτιστικό Κέντρο, στις 20:30. Πληροφορίες: 22781104

 

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΧΟΡΟΓΡΑΦΙΑΣ ΚΥΠΡΟΥ 2020|Πληροφορίες για αίτηση συμμετοχής

ΣΚΟΠΟΙ ΚΑΙ ΣΤΟΧΟΙ Η «Πλατφόρμα Χορογραφίας Κύπρου» αποτελεί ετήσιο χορογραφικό θεσμό, ο οποίος θεσπίστηκε ...

Το ρεπερτόριο του Μαΐου στο Ριάλτο

Πλούσιο το πρόγραμμα του θεάτρου Ριάλτο για τον μήνα Μάϊο. Θέατρο, μουσική, κινηματογράφος, χορός σε ...

Εξέλιξη σε κίνηση

Η Μάρθα Γκράχαμ (1894-1991) έχει αναγνωριστεί ως μια από τις σημαντικότερες καλλιτεχνικές δυνάμεις του ...

Η «Βασιλιτζιά» στη Λευκορωσία

Ο Πολιτιστικός Όμιλος «Βασιλιτζιά» επισκέφθηκε το Μινσκ της Λευκορωσία από τις 4 μέχρι 11 ...

1ο Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού COLLAΒ

Το πρώτο φεστιβάλ σύγχρονου χορού στη βόρεια πλευρά της Λευκωσίας, το COLLAB, πραγματοποιείται το ...

Εργαστήρι  «BOW – BODIES OF WORK»: παράταση υποβολής αιτήσεων

Το  DANCE HOUSE LEMESOS διοργανώνει το πενθήμερο καλλιτεχνικό/ερευνητικό  εργαστήρι  «BOW – BODIES OF WORK» ...

X