Άντε, μας χάκαραν πάλι…

Προς τα τέλη Σεπτεμβρίου ανακοινώθηκε ένα πρόβλημα στην ασφάλεια του facebook. Τι έγινε ακριβώς; Χάκερ ανακάλυψαν μια “τρύπα”, μια αδυναμία στον κώδικα, η οποία τους επέτρεπε να αποκτήσουν πρόσβαση σε 50 εκατ. λογαριασμούς χρηστών. Η αδυναμία αφορούσε την επιλογή “View As”, την οποία όσο κι αν έψαξα, δεν βρήκα στο δικό μου προφίλ. Γνωρίζετε, φαντάζομαι, ότι σε διαφορετικά μέρη του κόσμου, το facebook έχει διαφορετικές εφαρμογές. Συνήθως ξεκινάνε στις ΗΠΑ κι άμα “πετύχει” πάει και παρακάτω.

Η συγκεκριμένη επιλογή, σου επιτρέπει να βλέπεις πώς βλέπει το προφίλ σου ένας τρίτος, προφανώς, για να μπορείς να επιλέξεις αυτό που θέλεις να φαίνεται με μεγαλύτερη ευκολία. Παρά το γεγονός ότι την επιλογή δεν τη βρήκα, θυμάμαι ότι εκείνες τις ημέρες βρέθηκα “εκτός” facebook. Φυσικά, όσοι με ξέρουν θα καταλάβουν γιατί το άφησα ανενεργό δυο – τρεις μέρες χωρίς να με απασχολήσει καθόλου (σιγά που θυμόμουνα τον κωδικό). Και μετά, όταν ξαναμπήκα, άλλαξα αμέσως τον κωδικό. Αυτόματα, χωρίς να το σκεφτώ.

Για να γυρίσουμε στο συμβάν, οι χάκερ απέκτησαν πρόσβαση σε “ψηφιακά κλειδιά” (access tokens) τα οποία επιτρέπουν στους χρήστες να παραμείνουν σε σύνδεση χωρίς να χρειάζεται να βάζουν συνέχεια τον κωδικό τους.

Όσοι την “πάτησαν” είδαν τον λογαριασμό τους απενεργοποιημένο για λίγες ώρες. Επίσης, το facebook επανεκκίνησε πρόσθετους 40 εκατ. λογαριασμούς, ως προληπτικό μέτρο. Δηλαδή συνολικά 90 εκατ. λογαριασμοί ή το 4% των χρηστών επηρεάστηκαν από τους 2,23 δισ. συνολικά, μηνιαίως. Όπως ήταν φυσικό, έγινε χαμός παντού. Στη Γαλλία, για παράδειγμα, η ανακοίνωση έγινε από τον Μουνίρ Ματζουμπί, υφυπουργό αρμόδιος για ζητήματα Ψηφιακής Πολιτικής.

Σε συνέντευξή του στο Radio J, εξήγησε ότι, αφού έλαβε γνώση του εύρους της πειρατείας, “την ίδια στιγμή με όλο τον κόσμο”, αμέσως ρώτησε τη Facebook France αν το πρόβλημα αφορά τους Γάλλους συνδρομητές. “Σήμερα, μου είπαν, ότι δεν είναι σε θέση να απαντήσουν”, σημείωσε. Ωστόσο, ο ίδιος είδε τον προσωπικό του λογαριασμό “εκτάκτως αποσυνδεδεμένο” από το δίκτυο, όπως 90 εκατομμύρια άλλοι. “Αναρωτιόμαστε (επομένως) τι συμβαίνει και νομίζω ότι έχω την απόδειξη ότι οι γαλλικοί λογαριασμοί δέχθηκαν επίθεση από αυτή την τεράστια πειρατεία”, δήλωσε.

Δεν έχουν σημασία τόσο οι δηλώσεις του Ματζουμπί, όσο το γεγονός ότι το facebook δεν απαντά στον υφυπουργό μιας χώρας όπως η Γαλλία. Ο Ματζουμπί θύμισε στους Γάλλους ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι “τα προσωπικά δεδομένα που αναρτώνται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν μια μέρα να παραβιαστούν. Δεν είναι χρηματοκιβώτια. Επομένως, είναι δική μας η ευθύνη να δείχνουμε υπευθυνότητα για αυτά τα δεδομένα”. Καλό είναι πάντως να μας το θυμίζει κάποιος πού και πού.

Πάντως, όσο το facebook δεν δίνει όλα τα στοιχεία για την ανάλυση του προβλήματος (το κενό ασφάλειας δηλαδή) και πώς χρησιμοποιήθηκε από τους χάκερ, δεν μπορούμε να αποτιμήσουμε την έκταση της επίθεσης.

Ο Ζάκερμπεργκ δεν μας έκανε τη χάρη να διευκρινίσει πόσο χρόνο διήρκεσε η κυβερνοεπίθεση, μας είπε ότι το βρήκαν, ότι οι χάκερ απέκτησαν πρόσβαση στις πληροφορίες του προφιλ (όνομα, γένος, πόλη, κ.λπ.), ότι απενεργοποίησαν και άλλους λογαριασμούς καλού κακού και… αυτά.

Όπως ήταν φυσικό, η υπόθεση αναζωπύρωσε τις επικρίσεις κατά του κοινωνικού δικτύου που ήδη σείεται σοβαρά από αρκετές αντιπαραθέσεις, ιδίως σε σχέση με την προστασία των προσωπικών δεδομένων (Μαρκ, πες αλεύρι… η Cambridge Analytica σε γυρεύει). Ακούω όλο και από περισσότερους ανθρώπους ότι θέλουν να κλείσουν τους λογαριασμούς τους. Στους πιτσιρικάδες συμβουλεύω να το κάνουν, έτσι κι αλλιώς η φούσκα θα σκάσει κάποτε. Τώρα, για μας τους μεγαλύτερους που μάθαμε το like να μας δίνει το τέταρτο της δημοσιότητας που όλοι επιθυμούμε… ε, άσε και βλέπουμε.

You May Also Like

Η παράλληλη μπίζνα των παιχνιδιών

Αυτή η ιστορία με τα παιχνίδια έχει αρχίσει να με εκνευρίζει όσο δεν παίρνει ...

Το Ισραήλ χάνει τη μάχη με τα media

Του Benjamin Wallace-Wells / New York Magazine Με πολλούς τρόπους, το ξέσπασμα βίας σε ...

Εξωτικές μονάδες της καθημερινότητας

Γράφει η Βάλια Καϊμάκη | valia@inrec.gr Όταν “κουβεντιάζουμε” τα μαθηματικά στο σπίτι, μια από ...

Η γνώση πάει παντού

@valia_kaimaki Όποιος ανακαλύψει τον κόσμο της online γνώσης, δύσκολα ξεκολλάει. Έχετε χαζέψει καθόλου τι ...

Η νέα “Le Monde” και το διαδίκτυο

Γράφει η Βάλια Καϊμάκη Πριν από μέρες, η γαλλική εφημερίδα “Le Monde”, η οποία ...

#Bomb Shelter Selfies : Σέλφι στα καταφύγια του Τελ Αβίβ

* Η Βάλια Καϊμάκη δεν έγραψε κείμενο, έγραψε άδεια Την ώρα που ο πλανήτης ...

X