Γράφει ο Μανώλης Καλατζής 

Ένα δημοσίευμα του «Π» ήταν αρκετό για να κινητοποιήσει τον Δήμο Λευκωσίας και τον δήμαρχο Κωνσταντίνο Γιωρκάτζη, για να επισκευαστεί το μνημείο που στήθηκε πριν 23 χρόνια στην οδό Λήδρας ακριβώς πάνω στο οδόφραγμα.

Ο Κ. Γιωρκάτζης, ο οποίος οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι ανταποκρίνεται αμέσως, σε επισημάνσεις που αφορούν προβλήματα στη Λευκωσία, αποφάσισε να προχωρήσει στην ανακατασκευή του μνημείου, ώστε να αποκατασταθεί στην αρχική του μορφή.

Θα φτιαχτεί

Σε επιστολή που λάβαμε από τον Δήμο Λευκωσίας αναφέρεται πως μετά το δημοσίευμα του «Π» σχετικά με το μνημείο το «Ψήφισμα» που βρίσκεται στις οδούς Λήδρας και Λιπέρτη κοντά στο οδόφραγμα «και αναγράφει τα άρθρα της διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στα ελληνικά, σας πληροφορούμε ότι ο δήμος εδώ και μέρες εξέτασε την κατάσταση του μνημείου, κοστολόγησε τις ζημιές και σε συνεργασία με τον καλλιτέχνη, τον κ. Θεόδουλο Γρηγορίου προχωρεί στην επιδιόρθωση, συντήρηση και καθαρισμό του».

Από το 1995

Στην επιστολή του Δήμου Λευκωσίας αναφέρεται πως το μνημείο με την ονομασία «Ψήφισμα» αποτελεί δωρεά του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού προς τους δημότες της Λευκωσίας και έγινε με την ευκαιρία του ευρωπαϊκού πολιτιστικού μήνα, που πραγματοποιήθηκε το 1995. Το έργο, φιλοτεχνήθηκε από τον εικαστικό Θεόδουλο Γρηγορίου και δηλώνει την πίστη των κατοίκων της πόλης στα ανθρώπινα δικαιώματα. Στην κυκλική βάση του μνημείου αναγράφεται στην ελληνική γλώσσα μέρος του κειμένου Υπέρ της Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Το μνημείο τα τελευταία χρόνια έχει σχεδόν διαλυθεί με αποτέλεσμα να έχει καταστεί εστία μόλυνσης σε έναν από τους πιο πολυσύχναστους δρόμους της πρωτεύουσας.

 

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Τι θέλουν επιτέλους οι Burakis;

Θα μπορούσε να επαναληφθεί η συναυλία του 1997, σε μια εποχή που η περιοχή ...

Φιλανθρωπικό Fashion Show από το Δήμο Στροβόλου

Το Φιλανθρωπικό Fashion Show «Fashion Philosophy», διοργανώνουν η Φιλόπτωχος Αδελφότητα Στροβόλου, σε συνεργασία με ...

Δυναμική έναρξη για το φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου

Δυναμικά άρχισε η προπώληση για τις εκδηλώσεις του φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου 2019. Όπως ...

Κλιματική Δράση για την Ειρήνη στο Σπίτι για Συνεργασίας

Το Σπίτι της Συνεργασίας και ο Όμιλος Ιστορικού Διαλόγου και Έρευνας γιορτάζουν τη Διεθνή ...

Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού: ελεύθερη είσοδος στη Λεβέντειο Πινακοθήκη

Στo πλαίσιo της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού και στηρίζοντας την προσπάθεια της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης ...

«Nostalgia Party» στην Παλιά Ηλεκτρική

Η ομάδα των «Nostalgia Parties» επιστρέφει για ένα καλοκαιρινό πάρτυ στην πρωτεύουσα την Παρασκευή ...

X