Γράφει ο Μανώλης Καλατζής 

Ένα δημοσίευμα του «Π» ήταν αρκετό για να κινητοποιήσει τον Δήμο Λευκωσίας και τον δήμαρχο Κωνσταντίνο Γιωρκάτζη, για να επισκευαστεί το μνημείο που στήθηκε πριν 23 χρόνια στην οδό Λήδρας ακριβώς πάνω στο οδόφραγμα.

Ο Κ. Γιωρκάτζης, ο οποίος οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι ανταποκρίνεται αμέσως, σε επισημάνσεις που αφορούν προβλήματα στη Λευκωσία, αποφάσισε να προχωρήσει στην ανακατασκευή του μνημείου, ώστε να αποκατασταθεί στην αρχική του μορφή.

Θα φτιαχτεί

Σε επιστολή που λάβαμε από τον Δήμο Λευκωσίας αναφέρεται πως μετά το δημοσίευμα του «Π» σχετικά με το μνημείο το «Ψήφισμα» που βρίσκεται στις οδούς Λήδρας και Λιπέρτη κοντά στο οδόφραγμα «και αναγράφει τα άρθρα της διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στα ελληνικά, σας πληροφορούμε ότι ο δήμος εδώ και μέρες εξέτασε την κατάσταση του μνημείου, κοστολόγησε τις ζημιές και σε συνεργασία με τον καλλιτέχνη, τον κ. Θεόδουλο Γρηγορίου προχωρεί στην επιδιόρθωση, συντήρηση και καθαρισμό του».

Από το 1995

Στην επιστολή του Δήμου Λευκωσίας αναφέρεται πως το μνημείο με την ονομασία «Ψήφισμα» αποτελεί δωρεά του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού προς τους δημότες της Λευκωσίας και έγινε με την ευκαιρία του ευρωπαϊκού πολιτιστικού μήνα, που πραγματοποιήθηκε το 1995. Το έργο, φιλοτεχνήθηκε από τον εικαστικό Θεόδουλο Γρηγορίου και δηλώνει την πίστη των κατοίκων της πόλης στα ανθρώπινα δικαιώματα. Στην κυκλική βάση του μνημείου αναγράφεται στην ελληνική γλώσσα μέρος του κειμένου Υπέρ της Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Το μνημείο τα τελευταία χρόνια έχει σχεδόν διαλυθεί με αποτέλεσμα να έχει καταστεί εστία μόλυνσης σε έναν από τους πιο πολυσύχναστους δρόμους της πρωτεύουσας.

 

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΥΤΟΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥ|Μέρα 45η

Γράφει η Δήμητρα Χατζηγιάννη / Απόφοιτος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σχέσεων Κάπου ανάμεσα στον ορυμαγδό ...

3ο Φεστιβάλ «Μεσαιωνική Λευκωσία»

Το 3ο φεστιβάλ «Μεσαιωνική Λευκωσία» είναι εδώ με πέντε μέρες γεμάτες διαλέξεις, μουσικές και ...

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΥΤΟΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥ|Μέρα 20η

Γράφει η Φατέμα Ίσλαμ/ Κοινωνική λειτουργός Μου είχε δοθεί η δυνατότητα να φύγω με ...

Μουσικές παραδόσεις του κόσμου για πέμπτη χρονιά στα Κατύδατα

Η δημιουργός του φεστιβάλ Windcraft Έλλη Μιχαήλ μάς μιλά για την πορεία του φεστιβάλ ...

Αστικές Λεπτομέρειες στη βιτρίνα του Regina Cinema #3

Η καλλιτεχνική ομάδα TWOFOURTWO πήρε σειρά στο πρότζεκτ «Αστικές Λεπτομέρειες / Regina Cinema» το ...

FLYING AWAY ART AND MUSIC FESTIVAL 2018

Όπως κάθε χρόνο, το Flying Away Art and Music Festival, ως πλατφόρμα πολύπλευρων πολιτιστικών ...

X