Συνέντευξη στην Κατερίνα Μιχάηλου

Είκοσι επαγγελματίες Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι μουσικοί ανεβαίνουν στη σκηνή του Θεάτρου Παλλάς, τη Δευτέρα 22 Οκτωβρίου, στις 20:30, για μία μοναδική συναυλία με τη σφραγίδα της δικοινοτικής Ορχήστρας Μουσικής Δωματίου.

Οι καλλιτεχνικοί διευθυντές της ορχήστρας Nihat Agdac και Νάταλη Νεοφύτου μίλησαν στον «Π» για την ορχήστρα που δημιούργησαν.  

Πότε και πώς γεννήθηκε η ιδέα της δημιουργίας της δικοινοτικής ορχήστρας Μουσικής Δωματίου;

Νάταλη: Η ιδέα της δικοινοτικής ορχήστρας γεννήθηκε ενώ βρισκόμασταν για σπουδές στο Λονδίνο με τον Nihat, καθώς πίναμε καφέ. Πάντα θέλαμε να συνεργαστούμε, να κάνουμε μια συναυλία οι δύο μας, και σκεφτήκαμε γιατί να μην δημιουργήσουμε μια ορχήστρα με τους φίλους μας μουσικούς; Έτσι και έγινε, μόνο που η ιδέα ήταν για μια μόνο συναυλία, όμως τελικά η μία συναυλία έγιναν πολλές.

Nihat: Η ιδέα γεννήθηκε πριν από μερικά χρόνια, κατά τις σπουδές μας στο Λονδίνο. Ξεκινήσαμε για να κάνουμε μια μόνο συναυλία και τελικά ένα όνειρο έγινε πραγματικότητα.

Κάθε φορά αποδεικνύουμε ότι οι δύο κοινότητες ναι, μπορούν να συμβιώσουν, δίπλα – δίπλα.

Ποιο ήταν το μεγαλύτερο κίνητρο για να προχωρήσετε στη δημιουργία αυτού του συνόλου;

Νάταλη: Το μεγαλύτερο κίνητρο ήταν η επιθυμία μας να συνεργαστούμε μεταξύ μας, όχι μόνο εγώ και ο Nihat, αλλά και με άλλους φίλους μας Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους. Φυσικά, ένα από τα κίνητρα ήταν και η πολιτική κατάσταση στην Κύπρο. Με την Cyprus Chamber Orchestra, έχουμε στόχο να παράγουμε υψηλό επίπεδο μουσικής αλλά και να στείλουμε το μήνυμα για ειρήνη και συνεργασία. Κάθε φορά αποδεικνύουμε ότι οι δύο κοινότητες ναι, μπορούν να συμβιώσουν, δίπλα – δίπλα.

Nihat: Κίνητρο μας ήταν η θέληση να δουλέψουμε μαζί με την Νάταλη και με τους φίλους μας, στέλνοντας ταυτόχρονα το μήνυμα για επανένωση των Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Με ποιο τρόπο γίνεται η επιλογή των μουσικών που συμμετέχουν στην ορχήστρα; Κάθε πόσο ανανεώνονται τα μέλη της;

Νάταλη: Η επιλογή των μουσικών γίνεται ανάλογα με το ρεπερτόριο που επιλέγουμε για κάθε συναυλία. Όμως πλέον, υπάρχουν κάποια σταθερά μέλη που έχουν παίξει σε όλες μας τις συναυλίες μέχρι σήμερα. Όλα τα μέλη της ορχήστρας θέλουμε να είναι Κύπριοι αλλά και νέοι μουσικοί που έχουν όρεξη για δουλειά.

Nihat: Γίνεται μια επιλογή από μουσικούς κι από τις δύο κοινότητες του νησιού, που ζουν στην Κύπρο και είναι έτοιμοι να τα δώσουν όλα επί σκηνής για το καλύτερο αποτέλεσμα.

Είμαστε μια ξεκάθαρη απόδειξη για το ότι η μουσική ενώνει τους ανθρώπους.

Η μουσική ενώνει τους ανθρώπους και η ορχήστρα αυτή είναι η απόδειξη έτσι;

Νάταλη: Πολύ σωστά! Η μουσική είναι ένας τρόπος να φέρει κοντά τους ανθρώπους από τις δύο κοινότητες. Με τις συναυλίες μας ενώνουμε και το ακροατήριο που έρχεται να μας ακούσει. Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι βρίσκονται, έστω και για λίγη ώρα, κάτω από την ίδια στέγη.

Nihat: Μπορείτε να πείτε πως είμαστε μια ξεκάθαρη απόδειξη για το ότι η μουσική ενώνει τους ανθρώπους. Είμαστε αυτό που είμαστε, το μέλλον της Κύπρου και νοιαζόμαστε και κάνουμε όνειρα για την προοπτική του νησιού μας, ως μόνιμοι κάτοικοί του.

Ποιοι είναι οι μακροπρόθεσμοι στόχοι σας ως καλλιτεχνικοί διευθυντές της ορχήστρας αυτής;

Νάταλη: Θέλουμε να συνεχίσουμε να κάνουμε συναυλίες σε όλο το νησί και ένα από τα όνειρα μας είναι να καταφέρουμε να πάρουμε την Cyprus Chamber Orchestra στο εξωτερικό.

Nihat: Να συνεχίσουμε τις εμφανίσεις μας σε όλο το νησί, χωρίς σύνορα, εμπόδια ή προβλήματα να βρίσκονται μπροστά μας. Γιατί όχι; Να πάμε ένα βήμα παραπέρα και να πραγματοποιήσουμε με την ορχήστρα περιοδείες και εκτός Κύπρου.

Πρέπει να γίνονται δικοινοτικές δράσεις, για να κρατήσουμε τις επαφές μεταξύ των δύο κοινοτήτων και για να θυμίζουμε στους πολιτικούς μας, ότι το Κυπριακό πρόβλημα πρέπει να λυθεί

Πιστεύετε ότι είναι αρκετές οι δράσεις που γίνονται από κοινού μεταξύ ΤΚ και ΕΚ ή θεωρείτε ότι θα μπορούσε να υπάρχουν περισσότερες πρωτοβουλίες σχετικά;

Νάταλη: Πιστεύω ότι δεν είναι τόσες πολλές οι δράσεις, όσες ήταν πριν. Ο κόσμος είναι απογοητευμένος με τις εξελίξεις στο κυπριακό, και πολλοί δείχνουν να μην τους ενδιαφέρει καν, ειδικά οι νέοι. Κάποιοι ξεχνούν το μεγάλο και απαράδεκτο πρόβλημα που έχουμε, κάποιοι έμαθαν να ζούνε με αυτό. Πρέπει να γίνονται δικοινοτικές δράσεις, για να κρατήσουμε τις επαφές μεταξύ των δύο κοινοτήτων και για να θυμίζουμε στους πολιτικούς μας, ότι το πρόβλημα αυτό πρέπει να λυθεί!

Nihat: Θα συμφωνήσω κι εγώ πως δυστυχώς δεν πραγματοποιούνται κοινές δράσεις. Πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο που σκεφτόμαστε και να δούμε την μεγάλη εικόνα. Μπορεί να μην είμαστε το κέντρο του πλανήτη ή του σύμπαντος, μπορούμε όμως μαζί να κάνουμε την διαφορά.

Πείτε μας λίγα λόγια για την επικείμενη συναυλία που ετοιμάζετε τη Δευτέρα 22 Οκτωβρίου στο Θέατρο Παλλάς στη Λευκωσία.

Νάταλη: Η συναυλία που ετοιμάζουμε για τις 22 Οκτωβρίου, είναι η φθινοπωρινή συναυλίας της ορχήστρας μας. Θα ερμηνεύσουμε κομμάτια από τους συνθέτες Bach, Albinoni και Mozart. Σολίστ τις βραδιάς, θα είμαι εγώ και η αγαπημένη συνάδελφος Κρινιώ Τρούλλου, με την οποία έχουμε μεγαλώσει μαζί μέσα από την Ορχήστρα Νέων Κύπρου. Καλούμε όλο τον κόσμο να έρθει να μας δει αλλά και να στηρίξει την προσπάθεια μας αυτή.

Nihat: Αυτή η συναυλία θα σημαδέψει την τρίτη μας καλλιτεχνική σεζόν. Διαλέξαμε ένα μπαρόκ και κλασσικό ρεπερτόριο, που συμπεριλαμβάνει  έγχορδα και πνευστά όργανα, όπως επίσης και γαλλικά κόρνα. Θα ακούσετε κομμάτια των Bach, Albinoni και Mozart. Ανυπομονούμε να βγούμε στη σκηνή και να σας δούμε όλους ξανά εκεί!

Για ποιο λόγο επιλέξατε να πραγματοποιηθεί η συγκεκριμένη συναυλία χωρίς την παρουσία μαέστρου;

Νάταλη: Όλες οι συναυλίες μας δεν έχουν μαέστρο. Αυτό ήταν μια ιδέα που είχαμε με τον Nihat από την αρχή. Είναι όντως πιο δύσκολο να παίζεις χωρίς μαέστρο, αλλά αυτό είναι και που μας φέρνει πιο κοντά σαν μουσικούς. Πρέπει να έχουμε περισσότερη επικοινωνία με τα μάτια, τις αναπνοές μας, τις κινήσεις μας. Δεν θέλω να πω περισσότερα, καλώ τον κόσμο να έρθει για να το δει και από κοντά.

Nihat: Παίζουμε συχνά χωρίς μαέστρο κι αυτό μας βοηθά να έχουμε μια έντονη συνεργασία και να κτίσουμε μια ακόμη πιο δυνατή σχέση πάνω στη σκηνή. Χωρίς μαέστρο, πρέπει να είμαστε κολλημένοι ο ένας με τον άλλον. Αυτό λατρεύουμε να κάνουμε. Να ερχόμαστε πολύ κοντά, μέσω της μουσικής. Αφήνουμε τη μουσική να παίζει κι αυτή μας οδηγεί.

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Οι μουσικές αναφορές στον «Αργό Σίδηρο» του Σωφρόνη Σωφρονίου

Τις μουσικές αναφορές που υπάρχουν στο μυθιστόρημα του Σωφρόνη Σωφρονίου «Αργός Σίδηρος», το οποίο ...

Σε αναζήτηση μιας πραγματικής εμπειρίας

Στην Κύπρο, ύστερα από μία εντυπωσιακή περιοδεία σε φεστιβάλ του εξωτερικού, φτάνει το έργο ...

6o Φεστιβάλ Ροκ Μουσικής στο Aphrodite Hills Resort

Το Φεστιβάλ Ροκ Μουσικής του Aphrodite Hills Hotel by Atlantica επιστρέφει για 6η συνεχή ...

TriCoolOre στο Πολιτιστικό Κέντρο Εγκώμιο

Στο πλαίσιο των χειμερινών παραστάσεών τους για τον μήνα Νοέμβριο σε Κύπρο και Γερμανία, ...

Προβολή ταινίας για τη Βυζαντινή Μουσική

Με αφορμή την πρωτοβουλία για την εγγραφή της «Ψαλτικής Τέχνης» (Βυζαντινή Μουσική) στον Αντιπροσωπευτικό ...

Rialto Residency 2019 στη Λόφου

Ο καταξιωμένος σαξοφωνίστας Hayden Chisholm καθοδηγεί το φετινό Rialto Residency που θα πραγματοποιηθεί για ...

X