Δύο νέες εκδόσεις για τον Ν. Νικολαΐδη και την Κύπρο

  Οι πληροφορίες που δίνουν τα έγγραφα, που δημοσιεύονται στον παρόντα τόμο, αποτελούν πολύτιμη πηγή για την Ιστορία της Κύπρου

Πληροφορίες για την κατάσταση στην Κύπρο αμέσως μετά την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης το 1821 και στοιχεία για τη ζωή, την προσωπικότητα και το έργο του Νίκου Νικολαΐδη περιέχονται σε δύο νέες εκδόσεις του Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, πρόκειται για το βιβλίο της Anna Pouradier Duteil – Loizidou με τίτλο «Η Κύπρος τον καιρό της Ελληνικής Επανάστασης σύμφωνα με τη γαλλική προξενική και διπλωματική αλληλογραφία, Χρονιά 1821», το οποίο είναι βασισμένο στις πληροφορίες που δίνουν τα γαλλικά προξενικά και διπλωματικά έγραφα της εποχής.

Το έργο, έκτασης 413 σελίδων, παρουσιάζει την κατάσταση που επικρατούσε στην Κύπρο το 1821 και περιγράφει με λεπτομέρεια τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στο νησί, και στα άλλα μέρη της Οθωμανικής Επικράτειας, αμέσως μετά την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης.

Περιγράφει επίσης τις επιπτώσεις που είχε για το γαλλικό εμπόριο η έναρξη της Επανάστασης, τη στάση που τήρησε η Γαλλία καθώς και τα μέτρα που έλαβε για να προστατεύσει τους υπηκόους της.

Τα έγγραφα που εκδίδονται στο υπό αναφορά έργο προέρχονται από τα Αρχεία του Υπουργείου Εξωτερικών Υποθέσεων της Γαλλίας. Πρόκειται για την αλληλογραφία του Γάλλου προξένου στην Κύπρο, Jérôme Isaac Méchain, με τον Υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας και με τον πρέσβη της Γαλλίας στην Κωνσταντινούπολη, καθώς και την αλληλογραφία μεταξύ του Υπουργού Εξωτερικών της Γαλλίας και του πρέσβη της Γαλλίας στην Κωνσταντινούπολη.

Οι πληροφορίες που δίνουν τα έγγραφα, που δημοσιεύονται στον παρόντα τόμο, αποτελούν πολύτιμη πηγή για την Ιστορία της Κύπρου και φωτίζουν μια χρονιά, το 1821, για την οποίαν πολύ λίγα γνωρίζαμε πριν την έκδοση του εν λόγω έργου, αναφέρεται.

Εξάλλου, το βιβλίο του Λευτέρη Παπαλεοντίου, «Νίκος Νικολαΐδης ο Κύπριος, Αλληλογραφία και άλλο αρχειακό υλικό» περιέχει πολλά στοιχεία για τη ζωή, την προσωπικότητα και το έργο του σημαντικότερου Κύπριου λογοτέχνη του Μεσοπολέμου.

Γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1884, όπου πέρασε τα παιδικά και τα πρώτα νεανικά του χρόνια, στη συνέχεια έζησε προσωρινά στην Αθήνα, αλλά προτίμησε να εγκατασταθεί μόνιμα στην Αίγυπτο και μάλιστα στο Κάιρο, όπου πέθανε το 1956.

Στα 13 κεφάλαια του τόμου παρουσιάζονται 261 επιστολές από τη σωζόμενη αλληλογραφία του Νίκου Νικολαΐδη με γνωστούς λογοτέχνες και λογίους της εποχής του (κυρίως με τους Γλαύκο Αλιθέρση, Τίμο Μαλάνο, Στέφανο Πάργα, Κώστα Προυσή, Μαρία Ρουσσιά, Άγγελο Σικελιανό, Στρατή Τσίρκα, Αιμίλιο Χουρμούζιο κ.ά.), καθώς και χωρία από 295 γράμματα τρίτων με αναφορές στον Ν. Νικολαΐδη.

Δυστυχώς ένα σημαντικό μέρος της αλληλογραφίας του (κάπου 300 επιστολές), που υπήρχε στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Αμμοχώστου ώς το 1974, λανθάνει.

Τα πιο πάνω βιβλία διατίθενται προς πώληση από το Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών (τηλ. 22456320) καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

  • ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΙΧΑΗΛΟΥ

    Γεννήθηκε στη Λευκωσία. Είναι απόφοιτος του κλάδου Ιστορία-Αρχαιολογία του Πανεπιστημίου Κύπρου και του μεταπτυχιακού προγράμματος Ψηφιακά Μέσα και Δημοσιογραφία του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου

You May Also Like

Ένα βιβλίο για το συλημένο Κοιμητήριο του Νέου Χωρίου Κυθρέας

Μια έκδοση για το Κοιμητήριο του Νέου Χωρίου Κυθρέας κυκλοφόρησε και παρουσιάζεται το Σάββατο ...

Απονεμήθηκαν τα Κρατικά Λογοτεχνικά Βραβεία στην Αθήνα

Τα Κρατικά Λογοτεχνικά Βραβεία 2015 και 2016 (που καλύπτουν την εκδοτική παραγωγή του 2014 ...

Τύφλωση – Μνήμη – Συγγραφή

Ο μέγιστος δάσκαλος των ελληνικών γραμμάτων, ο δημιουργός των ποιητικών κειμένων (“Ιλιάδα” και “Οδύσσεια”), ...

3ο Φεστιβάλ Αφήγησης Κύπρου

Το Κέντρο Λόγου και Τεχνών Τεχνοδρομιο προκηρύσσει το 3ο Φεστιβάλ Αφήγησης Κύπρου και καλεί ...

Φεστιβάλ Λογοτεχνίας «Όψεις του Φανταστικού 2018»

Το φεστιβάλ «Όψεις του Φανταστικού 2018» διοργανώνεται , την Παρασκευή, 21 Σεπτεμβρίου, στη Λεμεσό ...

Παγκόσμιος Διαγωνισμός Ποίησης «Κ.Π Καβάφης» 2018

Η International Art Academy διοργανώνει τον 4ο Παγκόσμιο Διαγωνισμό Ποίησης «K.Π. Καβάφης» 2018. Στο Διαγωνισμό μπορεί ...

X