Έφορος Αρχαιοτήτων: «Γνωρίζουμε ότι στο Κάστρο Κερύνειας φυλάσσονται πολλές εικόνες»

Ο κος Φιλοθέου σημείωσε ότι «είναι καθήκον όλων να διαφυλάξουν την πολιτιστική κληρονομιά, η οποία ανήκει σε ολόκληρο τον κυπριακό λαό»

Το θέμα της συγκέντρωσης εικόνων και άλλων εκκλησιαστικών αντικειμένων σε χώρο εντός του κάστρου της Κερύνειας είναι γνωστό στο Τμήμα Αρχαιοτήτων, ωστόσο δεν υπάρχει κάποια καταγραφή για τα αντικείμενα που φυλάσσονται, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Έφορος Αρχαιοτήτων Γιώργος Φιλοθέου.

«Το Τμήμα Αρχαιοτήτων είχε πληροφορίες και μας ήταν γνωστό ότι στο κάστρο της Κερύνειας φυλάσσεται ένας μεγάλος αριθμός εικόνων» όμως δεν υπάρχει κάποια καταγραφή καθώς δεν έχουμε πρόσβαση στις κατεχόμενες περιοχές, ανέφερε ο κ. Φιλοθέου.

«Η δική μας πληροφόρηση είναι ότι σε μια μεγάλη αίθουσα του κάστρου έχουν μαζευτεί παρά πολλές εικόνες» οι οποίες φυλάσσονται εκεί, είπε, ενώ χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι όλο αυτό το υλικό έχει συγκεντρωθεί σε ένα χώρο και είναι προστατευμένο.

Σε σχέση με τις συνθήκες φύλαξης, ο κ. Φιλοθέου εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν είναι ιδανικές, καθώς πρόκειται για τον χώρο ενός κάστρου που περιτριγυρίζεται από θάλασσα.

Είπε ακόμη ότι οι εικόνες και τα υπόλοιπα αντικείμενα παραμένουν περιουσία της Εκκλησίας της Κύπρου, ενώ εξέφρασε την ευχή να επιστραφούν σύντομα. «Όταν επιστραφούν υπάρχει η δυνατότητα και να συντηρηθούν και να αποδοθούν στην Εκκλησία» είπε.

Ο Έφορος Αρχαιοτήτων σημείωσε ότι έχει χαθεί μεγάλος αριθμός εικόνων μετά το 1974, ωστόσο δεν υπάρχει κάποια καταγραφή για τον συνολικό τους αριθμό, που εκτιμάται ότι ανέρχεται σε χιλιάδες.

«Η καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς είναι μια μεγάλη τραγωδία, καθώς δεν χάνει μόνο η Κύπρος αλλά ολόκληρος ο Ευρωπαϊκός πολιτισμός», είπε.

Σημείωσε ότι «είναι καθήκον όλων να διαφυλάξουν την πολιτιστική κληρονομιά, η οποία ανήκει σε ολόκληρο τον κυπριακό λαό» και εξέφρασε την ελπίδα να βρεθούν λύσεις στα πλαίσια της Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά.

Πηγή: ΚΥΠΕ

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

«Τo Μαράζι της Φωτούλας» για πρώτη φορά στην Λεμεσό

Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, σε μια εποχή που στο νησί της Αφροδίτης ...

Πορτρέτο που δημιουργήθηκε από πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης πουλήθηκε για $432.500

Ένα πορτρέτο που δημιουργήθηκε όχι από άνθρωπο ζωγράφο αλλά από πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης έγραψε ...

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΥΤΟΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥ | Μέρα 1η

Γράφει ο Αντρέας Κυριάκου | Σκηνοθέτης κινηματογράφου, θεάτρου Αναφορά καραντίνας Ν. 001β/83 Περιοχή: Λευκωσία ...

To the Right | Πρώτη ατομική έκθεση του Ανδρέα Μαλλουρή

Το koraï project space παρουσιάζει την πρώτη ατομική έκθεση του Ανδρέα Μαλλουρή με τίτλο «to the right». ...

«Δεσποινίς Μαργαρίτα» από την ομάδα εν.ακτ: η συνέχεια

Η παράσταση «Η δεσποινίς Μαργαρίτα ΙΙ» από την ομάδα εν.άκτ αφορά μια ανεξάρτητη παραγωγή ...

Τι θα δούμε στο Φεστιβάλ Φέγγαρος 2014

Φοίβος Δεληβοριάς, Χειμερινοί Κολυμβητές, το ντουέτο Ξυλούρης/White και το σουηδικό συγκρότημα Two Camels and ...

X