Έφορος Αρχαιοτήτων: «Γνωρίζουμε ότι στο Κάστρο Κερύνειας φυλάσσονται πολλές εικόνες»

Ο κος Φιλοθέου σημείωσε ότι «είναι καθήκον όλων να διαφυλάξουν την πολιτιστική κληρονομιά, η οποία ανήκει σε ολόκληρο τον κυπριακό λαό»

Το θέμα της συγκέντρωσης εικόνων και άλλων εκκλησιαστικών αντικειμένων σε χώρο εντός του κάστρου της Κερύνειας είναι γνωστό στο Τμήμα Αρχαιοτήτων, ωστόσο δεν υπάρχει κάποια καταγραφή για τα αντικείμενα που φυλάσσονται, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Έφορος Αρχαιοτήτων Γιώργος Φιλοθέου.

«Το Τμήμα Αρχαιοτήτων είχε πληροφορίες και μας ήταν γνωστό ότι στο κάστρο της Κερύνειας φυλάσσεται ένας μεγάλος αριθμός εικόνων» όμως δεν υπάρχει κάποια καταγραφή καθώς δεν έχουμε πρόσβαση στις κατεχόμενες περιοχές, ανέφερε ο κ. Φιλοθέου.

«Η δική μας πληροφόρηση είναι ότι σε μια μεγάλη αίθουσα του κάστρου έχουν μαζευτεί παρά πολλές εικόνες» οι οποίες φυλάσσονται εκεί, είπε, ενώ χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι όλο αυτό το υλικό έχει συγκεντρωθεί σε ένα χώρο και είναι προστατευμένο.

Σε σχέση με τις συνθήκες φύλαξης, ο κ. Φιλοθέου εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν είναι ιδανικές, καθώς πρόκειται για τον χώρο ενός κάστρου που περιτριγυρίζεται από θάλασσα.

Είπε ακόμη ότι οι εικόνες και τα υπόλοιπα αντικείμενα παραμένουν περιουσία της Εκκλησίας της Κύπρου, ενώ εξέφρασε την ευχή να επιστραφούν σύντομα. «Όταν επιστραφούν υπάρχει η δυνατότητα και να συντηρηθούν και να αποδοθούν στην Εκκλησία» είπε.

Ο Έφορος Αρχαιοτήτων σημείωσε ότι έχει χαθεί μεγάλος αριθμός εικόνων μετά το 1974, ωστόσο δεν υπάρχει κάποια καταγραφή για τον συνολικό τους αριθμό, που εκτιμάται ότι ανέρχεται σε χιλιάδες.

«Η καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς είναι μια μεγάλη τραγωδία, καθώς δεν χάνει μόνο η Κύπρος αλλά ολόκληρος ο Ευρωπαϊκός πολιτισμός», είπε.

Σημείωσε ότι «είναι καθήκον όλων να διαφυλάξουν την πολιτιστική κληρονομιά, η οποία ανήκει σε ολόκληρο τον κυπριακό λαό» και εξέφρασε την ελπίδα να βρεθούν λύσεις στα πλαίσια της Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά.

Πηγή: ΚΥΠΕ

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Μέχρι τις 31 Μαΐου η υποβολή προτάσεων στο φεστιβάλ Δράμας

Πλησιάζει η καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης αίτησης συμμετοχής και υποβολής έργου στο 36o Φεστιβάλ Ελληνικών ...

Πάφος2017: οι άνθρωποι πίσω από την τελετή έναρξης

Γράφει ο Κώστας Νάνος Ενα πολύ σημαντικό κομμάτι για κάθε πετυχημένη Πολιτιστική Πρωτεύουσα της ...

Το Χρυσό Λιοντάρι στον “Joker” του Αμερικανού Τοντ Φίλιπς

Το Χρυσό Λιοντάρι του 76ου κινηματογραφικού φεστιβάλ της Βενετίας απέσπασε απόωε η ταινία “Joker” ...

Θέατρο Ριάλτο | Παραιτήθηκε ο διευθυντής, Γιώργος Παπαγεωργίου

Γράφει η Μερόπη Μωυσέως Την παραίτησή του ύστερα από δυόμιση χρόνια στο τιμόνι του ...

Στο «Top of the World» του περιοδικού Songlines οι Monsieur Doumani

«Μας δίνει αυτοπεποίθηση για να συνεχίσουμε», ανέφερε χθες στο «Π» ο Αντώνης Αντωνίου, δηλώνοντας ...

Διαφωνίες για τον Banksy

Αντιπαράθεση προκάλεσε στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης ένα γκράφιτι που λέγεται ότι ανήκει στον Banksy, ...

X