Εργαστήρι για το έργο Phygital από το Ερευνητικό Ίδρυμα Πανεπιστημίου Λευκωσίας

Το έργο Phygital υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Διακρατικής Συνεργασίας Ιnterreg V-B «Βαλκανική – Μεσόγειος 2014-2020», συγχρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από εθνικούς πόρους των χωρών που συμμετέχουν

Το Ερευνητικό Ίδρυμα του Πανεπιστημίου Λευκωσίας διοργανώνει εργαστήρι έναρξης για το έργο Phygital από τον Λέανδρο Σαββίδη με θέμα: «Δημιουργία και κοινωνικές σχέσεις σε ένα αποξενωμένο κόσμο: τα Hackerspaces ως χώροι τεχνο-κοινωνικής πολιτικής μέσα στον καπιταλιστικό ρεαλισμό», στις 11 και 13 Οκτωβρίου. 

Το εργαστήρι θα ακολουθήσει καλωσόρισμα που διοργανώνεται από το δήμο Λακατάμιας και την Κοινότητα Ελεύθερου Λογισμικού/Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα Κύπρου (ellak.org.cy), στο υπόγειο του Πολυδύναμου Κέντρου εγκαινιάζοντας το makerspace ΧakLak.

Το έργο Phygital οραματίζεται τη μετάβαση σε ένα μοντέλο παραγωγής βασισμένο στην ανοικτότητα, τη συνεργασία και τον πλούτο των ανθρώπινων σχέσεων και της φύσης. Για το σκοπό αυτό επιδιώκει να αναπτύξει χώρους, εργαλεία και πρακτικές που μπορούν να επιτρέψουν στα μέλη μιας κοινωνίας να αξιοποιήσουν τις σύγχρονες τεχνολογίες για να κατασκευάσουν πρακτικές λύσεις για τις δικές τους ανάγκες, και να μοιραστούν αυτή τη γνώση με άλλους που έχουν παρόμοιες ανάγκες.

Τρία maker-spaces θα κατασκευαστούν σε κάθε χώρα σε συνεργασία με κοινότητες και ιδρύματα. Στην Κύπριο συνεργάζονται ο δήμος Λακατάμιας/ hack66  και το Ερευνητικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Λευκωσίας ως προς θέματα κοινωνίας και τέχνης.

Το πρόγραμμα οραματίζεται να συμβάλει στο να μπορούν να συνδεθούν με ομάδες από όλο τον κόσμο που δουλεύουν και δημιουργούν λύσεις σε παρόμοια προβλήματα. Έτσι, η παγκόσμια γνώση μπορεί να γίνει ένα κοινό αγαθό προς όφελος των ανθρώπων που τη δημιουργούν και τη μοιράζονται. Τα τεχνολογικά εργαλεία γίνονται κοινά αγαθά στα χέρια των ανθρώπων που τα χρησιμοποιούν για αυτούς και τους συνανθρώπους τους, με σεβασμό στον τόπο που φροντίζουν και μοιράζονται.

Το εργαστήριο θα ασχοληθεί με την εμφάνιση της κουλτούρας των  «Makers», όπου η τεχνολογία και οι κατασκευές αποτελούν πειραματικές και πρακτικές δραστηριότητες εκτός του επαγγελματικού εργαστηρίου, κυρίως στα Hackerspaces, Makerspaces και Fab Labs.

Τέτοιοι χώροι αποτελούν σημαντικούς τόπους για την ανάπτυξη υλικού, μηχανών και λογισμικού ανοιχτού κώδικα και παρέχουν ευνοϊκές συνθήκες για την εξάπλωση τεχνολογίας με τοπικά χαρακτηριστικά πέρα από τα τεχνολογικά ενημερωμένα άτομα. Συγκεκριμένα, το εργαστήριο αυτό θα ασχοληθεί με τη σύγκλιση του ακτιβισμού και της κουλτούρας του «Making» μέσα στον καπιταλιστικό ρεαλισμό που ζούμε. Με βάση τα ευρήματα εθνογραφικής έρευνας, διαφαίνεται πως οι πολιτικές που παράγονται εντός των Hackerspaces / Makerspaces και Fab Labs αποκαλύπτουν αντιφάσεις και παρέχουν χώρους αμφισβήτησης του κυρίαρχου παραδείγματος καθώς επίσης αντανακλούν τις κοινωνίες εντός των οποίων λειτουργούν.

Οι χρήστες γίνονται οι ίδιοι οι προγραμματιστές των μηχανών που χρησιμοποιούν, ενώ επαναπροσδιορίζουν ταυτόχρονα τις μορφές κατανάλωσης, τις διαδικασίες μάθησης. Επίσης, μέσα από αυτή τη διαδικασία, γίνεται επανεξέταση της σχέσης μεταξύ επιστήμης και βιοτεχνίας, εμπορικής παραγωγικότητας και παιχνιδιού, εξουσίας και άτυπων οριζόντιων δομών στην μάθηση. Παρά την εμφανή κοινωνική και συλλογική φύση αυτών των πρακτικών, υπάρχει επίσης μια παράλληλη ατομικιστική μεταβολή στην καρδιά της κουλτούρας των «Makers».

Πρόγραμμα

Παρουσίαση και Διάλογος- Πέμπτη, 11 Οκτώβρη 2018

18.00-21.00

Εργαστήρι- Σάββατο, 13 Οκτώβρη 2018

11.00-14.00

Λακατάμια/ hack66 Community Event- ΕΛΛΑΚ Κύπρου: Καλωσόρισμα από Δήμο Λακατάμιας

Σάββατο, 13 Οκτώβρη 2018

14.00 και μετά

Η παρουσίαση, ο διάλογος και το εργαστήριο θα γίνουν στην αγγλική γλώσσα. 

Το έργο σχεδιάστηκε και υλοποιείται από επτά οργανισμούς, φορείς και συλλογικότητες από την Ελλάδα, την Κύπρο και την Αλβανία και συγκεκριμένα από:

  • τον Οργανισμό Ανοικτών Τεχνολογιών – ΕΕΛΛΑΚ, ως συντονιστή του έργου και υπεύθυνου για την ανάπτυξη της ψηφιακής πλατφόρμας,
  • Το P2P Lab, μία ερευνητική κολλεκτίβα με έδρα τα Ιωάννινα που θα συνεργαστεί με τον Δήμο Βορείων Τζουμέρκων για την υποστήριξη του πρωτογενούς τομέα στην ευρύτερη περιοχή,
  • το hack66, μία ανοικτή κοινότητα από hackers & makers στη Λευκωσία, που σε συνεργασία με τον Δήμο Λακατάμιας και το Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας θα ξεκινήσουν μία ανοικτή διαδικασία συμμετοχικού σχεδιασμού της πόλης μέσα από πρακτικές κοινωνικών τεχνών, και
  • το Open Labs, ένα hackerspace με έδρα τα Τίρανα, το οποίο θα συνεργαστεί με το National Centre of Folklore Activities για να διερευνήσει τρόπους ανάδειξης της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς μέσω των ανοικτών τεχνολογιών.

Τοποθεσία

Makerspace

Πολυδύναμο Κέντρο Λακατάμιας

Αιγαίου, Λακατάμια

https://goo.gl/maps/DPVRyBPUmj72

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Το Εθνικό Θέατρο του Λονδίνου… στην οθόνη του Ριάλτο

Την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε μια σειρά από παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου του Λονδίνου σε ...

Η ορχήστρα είναι η πόλη : To πάρκο της μουσικής

ΑΛΛΑΓΗ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ «ΤΟ ΠΑΡΚΟ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ 2» Λόγω καιρικών συνθηκών, το Φεστιβάλ «ΤΟ ...

Νο_Body Festival | Ελεάνα Αλεξάνδρου

Το «Παράθυρο» παρουσιάζει τις συμμετοχές στο φετινό 4ο Φεστιβάλ Χορού, Κίνησης και Παραστατικών Τεχνών, ...

Νέο λογότυπο για το Κυπριακό Κέντρο Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου

Το Κυπριακό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου (ΚΚΔΙΘ) παρουσιάζει το νέο του λογότυπο, σε ...

Ακροάσεις στον ΘΟΚ

Ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου καλεί σε ακροάσεις επαγγελματίες ηθοποιούς, απόφοιτους δραματικών σχολών για τις ...

600 χρόνια τράπουλας ταρώ, σε πολυτελές λεύκωμα.

Πανόραμα της τράπουλας ταρώ προσφέρει ένα καινούργιο λεύκωμα, παρουσιάζοντας περισσότερες από 500 κάρτες και ...

X