Η “Επιτομή” της κυβερνοασφάλειας

Θα πάρω τη βοήθεια του κοινού… καμιά ιδέα για το πώς μεταφράζουμε τη λέξη compendium; Επιτομή, μου λέει το λεξικό, συλλογή επίσης, αλλά δεν μου αρέσει. Όπως και να το πεις, πάντως, είναι η καινούργια ευρωπαϊκή βίβλος (όχι πράσινη και λευκή, σκέτη βίβλος) για την κυβερνοασφάλεια της εκλογικής τεχνολογίας.

Και γεγονός είναι ότι πλησιάζοντας προς τις ευρωεκλογές υπάρχει μεγάλη ανησυχία για το αν τα συστήματα πληροφορικής είναι αδιαπέραστα. Το είπαμε, και μέχρι τον Μάιο θα το λέμε συνέχεια.
Για τις χώρες που έχουν μείνει ακόμα στα ψηφοδέλτια, τα χάρτινα, αυτά που έχουμε κι εμείς, μάλλον τα πράγματα είναι καλά. Ό,τι και να συμβεί σε επίπεδο πληροφορικής, θα έχουμε τα ψηφοδέλτια. Μπορεί να καθυστερήσουν τα αποτελέσματα, αλλά τα χαρτιά είναι εκεί. Μάρτυρες και αποδεικτικά της λαϊκής θέλησης.

Ευτυχώς που είμαστε ακόμα στον 19ο αιώνα. Γιατί κάτι άλλοι εταίροι μας στην ΕΕ που αποφάσισαν να περάσουν στον 21ο μάλλον την έχουν πατήσει και ανησυχούν. Αυτά που θαυμάζαμε για την ηλεκτρονική ψήφο… Νά εκείνος ο τύπος που πηγαίνει με το ποδήλατο στη δουλειά και σταματά στο συγκεκριμένο σημείο ηλεκτρονικής ψήφου, βάζει τους κωδικούς του, ψηφίζει και φεύγει… Τα ζηλεύαμε, αλλά τώρα ζηλεύουν αυτοί εμάς. Γιατί τα ηλεκτρονικά συστήματα μπορούν πάντα να “επιμολυνθούν”.

Η “Επιτομή” περιλαμβάνει μια σειρά από βέλτιστες πρακτικές των κρατών μελών για να προστατευθούν. Μέχρι τις ευρωεκλογές θα δούμε μερικές από αυτές γιατί αξίζει πραγματικά να βελτιωθούμε παρατηρώντας τους άλλους. Αυτός είναι άλλωστε και ο στόχος της “Επιτομής”.

Μία από τις μελέτες περίπτωσης αφορά το Ηνωμένο Βασίλειο και το “Δόγμα Ουίλσον”. Το όνομά του το οφείλει στον πρωθυπουργό Χάρολντ Ουίλσον που το 1966 εισήγαγε τη συγκεκριμένη πολιτική, όταν αρκετά μέλη του Βρετανικού Κοινοβουλίου ανησυχούσαν μήπως οι μυστικές υπηρεσίες παρακολουθούσαν τα τηλέφωνά τους. Το “Δόγμα Ουίλσον” απαγορεύει την παρακολούθηση, αλλά τελικά λειτούργησε ως φράχτης που χώριζε από τη μία τις μυστικές υπηρεσίες και από την άλλη τους πολιτικούς, ιδιαίτερα τους εκτός κυβέρνησης. Το άνοιγμα του Εθνικού Κέντρου Κυβερνοασφάλειας έχει ως στόχο να αλληλεπιδρά με την κοινωνία, άρα και με τους πολιτικούς, και η δράση του κατά τη διάρκεια του σχεδιασμού των γενικών εκλογών του 2017 έφερε ανατροπή στην επικρατούσα νοοτροπία. Το Κέντρο έδωσε συγκεκριμένες οδηγίες στα πολιτικά κόμματα για το πώς μπορούν να αντιμετωπίσουν τις κυβερνοαπειλές, οδηγίες που τα κόμματα από την πλευρά τους δέχτηκαν περισσότερο με ανακούφιση παρά με καχυποψία.

Ένα τέτοιο παράδειγμα συνεργασίας, το οποίο δεν αναφέρεται στην “Επιτομή”, είναι και η περίπτωση των Macronleaks στη Γαλλία. Να θυμίσουμε ότι δύο μέρες πριν τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών του 2017 στη Γαλλία, που έφερνε αντιμέτωπους τον Εμανουέλ Μακρόν και την Μαρίν Λεπέν, στο δίκτυο κυκλοφόρησαν 20.000 emails της προεκλογικής καμπάνιας του Μακρόν, κάποια από τα οποία υποτίθεται ότι αποδείκνυαν πως ο Μακρόν είχε εταιρείες offshore. Η είδηση διαδόθηκε ταχύτατα με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και, όπως όλοι γνωρίζουμε, η διάψευση είναι πολύ πιο αργή από το ψέμα. Εκείνοι που αντέδρασαν ταχύτατα, όμως, ήταν οι αρμόδιες υπηρεσίες του γαλλικού κράτους, οι οποίες ειδοποίησαν αμέσως το επιτελείο Μακρόν, το οποίο “χτύπησε” με τα ίδια μέσα εκείνους που διέσπειραν τα ψεύδη: τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τους φίλους, ό,τι είχαν στη διάθεσή τους. Καμία κρατική υπηρεσία δεν μπορεί να είναι τόσο ευέλικτη και να αντιδράσει κατ’ αυτόν τον τρόπο. Μπορεί όμως να ειδοποιήσει τα πολιτικά επιτελεία και να αντιμετωπίσουν μαζί τέτοιες καταστάσεις, ο καθένας από το πόστο του.

You May Also Like

Game of Thrones σε 1 sec

Γράφει η Βάλια Καϊμάκη | valia@inrec.gr Διάβαζα πρόσφατα ότι Βρετανοί ερευνητές σημείωσαν νέο παγκόσμιο ...

Άκου τη… φωνή

Στα καινούργια γκάτζετ που είναι στα “υπ’ όψιν” έχουμε κι ένα voice. Όχι όπως ...

Και μπότες και αέρας για την Κιμ

Γράφει η Βάλια Καϊμάκη | valia@inrec.gr Την Κιμ Καρντάσιαν δεν την ήξερα καθόλου. Δεν ...

Ανήλικοι χάκερ

Ήδη από τις αρχές του χρόνου στο twitter, σε διαγωνισμούς τύπου “RT+Follow”, παρουσιάστηκε στη ...

Ακατάλληλο δι’ ανηλίκους

Γράφει η Βάλια Καϊμάκη | valia@inrec.gr Διαβάζω και ξαναδιαβάζω ό,τι πέφτει στα χέρια μου ...

Το δέκατο παράθυρο

valia@inrec.gr Την περασμένη Τρίτη, η εταιρεία Microsoft παρουσίασε το καινούργιο της “μωρό”, τα Windows ...

X