Η φωτογραφική ζωή της Μπογιάνα Λοΐζου στην έκθεση «A Little Bit of Everything»

Η Μπογιάνα Λοΐζου παρουσιάζει την νέα της ατομική έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «A Little Bit of Everything» στην Γκαλερί Opus 39

Γράφει η Κατερίνα Μιχάηλου

Κάνοντας μία σύντομη αναδρομή στα αρχεία της η καλλιτέχνης Μπογιάνα Λοΐζου συγκεντρώνει μία ποικιλία φωτογραφικής δουλειάς στο πλαίσιο της έκθεσης «A Little Bit of Everything», η οποία στην προκειμένη περίπτωση δεν αφορά μόνο τα θέματα με τα οποία καταπιάνεται αλλά και τις διάφορες τεχνικές που χρησιμοποιεί.

Η έκθεση εγκαινιάζεται σήμερα Δευτέρα 29 Οκτωβρίου στην Γκαλερί Opus 39, στις 20:00. Η ιδέα για την έκθεση γεννήθηκε όταν η φωτογράφος αναδιφώντας το αρχείο της είχε την ευκαιρία να αποκτήσει μια σφαιρική εικόνα του τεράστιου ακατέργαστου υλικού που έχει μαζέψει τα τελευταία δέκα χρόνια, μεγάλο μέρος του οποίου δεν έχει παρουσιάσει ποτέ μέχρι σήμερα στην Κύπρο.

Βάζω την καρδιά μου σε αυτή την έκθεση. Δεν είναι δουλειά, είναι η ζωή μου

Ζωή σε έκθεση

«Βάζω την καρδιά μου σε αυτήν την έκθεση» ανέφερε χαρακτηριστικά η Μπογιάνα Λοΐζου μιλώντας στον «Π». «Ανέτρεξα στα προσωπικά μου αρχεία και δούλεψα σε πολύ διαφορετικές σειρές για να παρουσιάσω για πρώτη φορά στην Κύπρο την φωτογραφική μου ζωή. Δεν είναι δουλειά, είναι η ζωή μου».

Όσον αφορά τον τίτλο της έκθεσης «A Little Bit of Everything», όπως η ίδια είπε «ο τίτλος αναφέρεται σε κάποιες πολύ παραδοσιακές ασπρόμαυρες φωτογραφίες ντοκουμέντου, σε οικεία ταξίδια, μελέτες γυμνού, καθώς επίσης και σε πιο πειραματικό φωτογραφικό έργο».

Η έμπνευση για τα έργα που απαρτίζουν την έκθεση «προέρχεται από τη ζωή, καθώς υπάρχει τόσο μεγάλη ομορφιά εκεί έξω», όπως η ίδια ανέφερε. Εντούτοις, η έκθεση αυτή γίνεται πραγματικότητα «μετά από την προτροπή των φίλων μου και των οικείων μου, οι οποίοι δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για την προσωπική μου δουλειά. Αισθάνομαι ιδιαίτερα χαρούμενη που θα παρουσιάσω τα έργα μου τόσο στο ευρύ κοινό όσο και στους αγαπημένους μου φίλους, που πίστεψαν σε μένα».

Η αγάπη με παρακινεί να φωτογραφίζω

Αυτό που την παρακινεί να βγει έξω και να αποτυπώσει εικόνες με το φωτογραφικό της φακό είναι «η αγάπη, και η επιθυμία μου να κατανοήσω, και να γνωρίσω ακόμη καλύτερα τον εαυτό μου», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Βλέποντας εντούτοις, τις φωτογραφίες της αναρτημένες στο πλαίσιο μιας έκθεσης η καλλιτέχνης νιώθει «όπως όταν κλείνει ένας κύκλος, χαρούμενη, κι έτοιμη να προχωρήσω με κάποια νέα δουλειά».

Η φωτογραφική της πορεία είναι επηρεασμένη από το ύφος της Ακαδημίας Παραστατικών Τεχνών της Πράγας FAMU, από όπου πήρε το πτυχίο της και του Πανεπιστημίου Wales Newport όπου έκανε μάστερ στη Φωτογραφία Ντοκουμέντου. H δουλειά της καλύπτει ποικίλες μορφές φωτογραφικής τέχνης, διαφορετικές τεχνικές λήψης και επεξεργασίας του φωτός, χρήση διαφορετικών τύπων φωτογραφικών μηχανών και διάφορους τρόπους εκτύπωσης · με τον παραδοσιακό τρόπο με το χέρι (developing negatives by hand), τον «σκοτεινό θάλαμο» (dark room), ψηφιακές εκτυπώσεις (digital printing), εκτυπώσεις αργυροπυπίας (silver gelatin printing). Όλη αυτή η γκάμα θεμάτων και τεχνικών που αντανακλούν και τις διαφορετικές όψεις της φωτογραφικής ζωής της Μπογιάνα, προκαλεί στο θεατή αισθητική απόλαυση και συναισθηματική φόρτιση.

**Εγκαίνια έκθεσης: 29/10 στην Γκαλερί Opus 39, στις 20:00. Διάρκεια έκθεσης 29/10- 10-11. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα 17:00-20:00, Τρίτη –Παρασκευή 10:30-12:30 & 17:00-20:00, Σάββατο 10:30-12:30. Πληροφορίες: 22424983

 

 

 

 

 

 

 

 

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Εγκαίνια για την έκθεση φωτογραφίας του Πέτρου Φιακά

Με τις λέξεις του Τζούλιο Σαβορνάν, του δημιουργού της ενετικής οχύρωσης της Λευκωσίας Solamente ...

2o Φεστιβάλ «Ι LOVE GRAPHIC»

Το 2ο Φεστιβάλ «Ι LOVE GRAPHIC», αρχίζει από τις 27 Απριλίου 2018. Η ημερομηνία έναρξης ...

Νέα έκθεση στο The Island Club

Αντλώντας έμπνευση από την Ιαπωνική τελετή Kōdō (Ο Τρόπος του Θυμιάματος), η έκθεση «6C 7N ...

Ο Απρίλιος στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου

Ένα πλούσιο πρόγραμμα ετοίμασε για τον μήνα Απρίλιο το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου, με ...

Μια “θεραπευτική” έκθεση της Λουίζ Μπουρζουά στο διαδίκτυο

H γαλλοαμερικανίδα καλλιτέχνης Λουίζ Μπουρζουά πέρασε τη ζωή της δημιουργώντας έργα τέχνης – κυρίως ...

Σε τοίχους του Παρισιού παιδιά παίζουν φορώντας κράνη ιπποτών

Εξακολουθεί να αντιδρά στη συνεχιζόμενη κρίση της Covid-19 ο Γάλλος καλλιτέχνης δρόμου Ζιλιέν Μαλάν ...

X