«Η βάρκα που δεν βούλιαζε»: Μία μαγική βάρκα

Το πρώτο παιδικό βιβλίο του συγγραφέα Χριστόφορου Χριστοφόρου, συγκαταλέγεται στη λίστα «White Ravens» ανάμεσα στα 200 καλύτερα παιδικά και νεανικά βιβλία παγκοσμίως για το 2018 (για εκδόσεις του 2017)

Γράφει η Κατερίνα Μιχάηλου

Παρουσιάζοντας ένα επίκαιρο θέμα, αυτό του προσφυγικού και της μετανάστευσης το παιδικό βιβλίο «Η βάρκα που δεν βούλιαζε» του Χριστόφορου Χριστοφόρου, σε εικονογράφηση Ντανιέλας Σταματιάδη, διακρίθηκε ως ένα από τα καλύτερα παιδικά βιβλία που έχουν μία θέση στον κατάλογο «White Ravens», ο οποίος εκδίδεται από τη Διεθνή Νεανική Βιβλιοθήκη του Μονάχου, τη μεγαλύτερη νεανική βιβλιοθήκη του κόσμου.

«Το βιβλίο περιγράφει την ιστορία ενός μικρού κοριτσιού που ξεκινάει ένα μυστικό ταξίδι με την οικογένεια της, πορευόμενη κρυφά προς το λιμάνι της χώρας της, απ’ όπου θα μεταβεί σε μία άλλη χώρα, θέλοντας να ξεφύγει από τον πόλεμο», όπως ανέφερε ο συγγραφέας μιλώντας στον «Π» για το βιβλίο που εκδόθηκε το 2017.

Αίσιο τέλος

 «Η μητέρα της υπόσχεται ότι η βάρκα είναι μαγική. Ότι δεν θα βουλιάξει ποτέ! Ωστόσο η ίδια δεν πείθεται, αντιθέτως αντιλαμβάνεται από τα πρώτα κιόλας λεπτά την κακή φιγούρα του βαρκάρη και δεν τον εμπιστεύεται. Ο ίδιος μαζεύει χρήματα από τις οικογένειες και υπόσχεται ψεύτικα λόγια. Έτσι εκτυλίσσεται η ιστορία του βιβλίου περιγράφοντας λεπτό προς λεπτό τις δυσκολίες του ταξιδιού». Μέσα σε όλες τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το κοριτσάκι με την οικογένειά του, κρίσιμο είναι το σημείο όπου η βάρκα είτε θα βυθιστεί είτε θα σωθεί. Όπως περιγράφει ο συγγραφέας  «η βάρκα τελικά θα σωθεί και οι επιβαίνοντας θα πάνε σε άλλη χώρα, όπου αστυνομικοί θα συλλάβουν το βαρκάρη».

Στη νέα xώρα δεν έχει πόλεμο, αλλά ούτε χαμόγελα

Χωρίς χαμόγελα

«Στη νέα χώρα οι ντόπιοι τους έδωσαν νερό και αντίσκηνα. Όπως λέει το κοριτσάκι στη νέα χώρα δεν έχει πόλεμο, αλλά ούτε χαμόγελα. Με τη φράση αυτή περιγράφεται η καχυποψία με την οποία αντιμετωπίζουν οι ντόπιοι πολύ συχνά τους πρόσφυγες που έρχονται να βρουν διέξοδο στη χώρα υποδοχής», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κος Χριστοφόρου.

Εντούτοις, αφήνοντας μία δόση ελπίδας και αισιοδοξίας, το βιβλίο καταλήγει με τη «βάρκα στη στεριά, η οποία μετατρέπεται σε χώρο παιχνιδιού τόσο από παιδιά ντόπιων όσο και προσφύγων. Όλα μαζί έγιναν φίλοι μεταξύ τους. Και τότε το κοριτσάκι πείθεται ότι η βάρκα είναι μαγική…»

Το βιβλίο αυτό άγγιξε τη ψυχή μου, και πίστεψα ότι μπορεί να αγγίξει και τους μικρούς αναγνώστες

Αναφερόμενος στη διάκριση του βιβλίου ο συγγραφέας αναφέρει ότι «για μένα αποτελεί τιμή το γεγονός ότι το βιβλίο συμπεριλαμβάνεται σε αυτό τον κατάλογο, ιδιαίτερα αν αναλογιστεί κανείς ότι είμαι ένας νέος συγγραφέας και το βιβλίο αυτό αποτελεί την πρώτη μου απόπειρα να γράψω ένα παιδικό βιβλίο. Το βιβλίο αυτό άγγιξε τη ψυχή μου, και πίστεψα ότι μπορεί να αγγίξει και τους μικρούς αναγνώστες».

«Μέσω της συγκεκριμένης ιστορίας ήθελα τα μικρότερα σε ηλικία παιδιά, να κατανοήσουν το δύσκολο θέμα της μετανάστευσης. Να μπουν στη θέση του κοριτσιού αυτού που ταξιδεύει με την οικογένειά του για να ξεφύγει από τις κακουχίες του πολέμου και να μεταβεί σε μία πιο ασφαλή χώρα. Να αποκτήσουν μεγαλύτερη ενσυναίσθηση».

Ενδιαφέρουσες είναι εντούτοις, οι παράλληλες δράσεις που θα πραγματοποιηθούν με επίκεντρο τη «Βάρκα που δεν βούλιαζε». Συγκεκριμένα το Σάββατο 3 Νοεμβρίου μεταξύ των ωρών 10:00-12:00, θα πραγματοποιηθούν εργαστήρια για παιδιά ηλικίας 9-12 ετών, στο Ίδρυμα Σεβέρη, με τη μουσικοπαιδαγωγό Ελενίτσα Γεωργίου και την εμψυχώτρια Ελένη Μιχαήλ , όπου θα δραματοποιείται η ιστορία του βιβλίου. Τέλος την Τετάρτη 14 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση στο CIIM, μεταξύ των ωρών 17:30-18:30, από τρεις εκπαιδευτικούς-ο ένας εκ των οποίων θα είναι ο συγγραφέας- προς γονείς και εκπαιδευτικούς, σχετικά με τη χρήση και την αξιοποίηση του βιβλίου από τους ίδιους σε συνάρτηση με τα παιδιά.

Το βιβλίο είναι κατάλληλο για ηλικίες 5-12 ετών 

 

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Παραιτήθηκε ο πρόεδρος της επιτροπής των Πούλιτζερ

Ο πρόεδρος της επιτροπής που απονέμει τα περίβλεπτα, λογοτεχνικά βραβεία Πούλιτζερ, Χουνότ Ντίας, ο ...

Εικόνες φθίσης στο “Μαγικό Βουνό” του Thomas Mann [ΙΙ]

Το σανατόριο «Wald», στο Νταβός στην Ελβετία χτίστηκε το 1911. Λειτουργεί σήμερα σαν ξενοδοχείο, ...

Το ποτάμι της συνείδησης

  Του Oliver Sacks Εκδόσεις Πατάκη Δύο εβδομάδες πριν από τον θάνατό του το ...

Αναγνώσεις online για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου

Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου η σημερινή και κάθε χρόνο γιορταζόταν δεόντως στο πλαίσιο της ...

Το «σύνδρομο της λυγερής»

Τον Οκτώβριο του 1922 ο Ανδρέας Καρκαβίτσας, ένας από τους τρεις μεγάλους εκπροσώπους της ...

Λούνα / Δοκίμιο ιστορικής βιογραφίας

Εκδόσεις Πόλις Στο βιβλίο αυτό, η βιογραφία της Λούνας ανοίγει ένα μονοπάτι για να ...

X