Συνέντευξη στην Κατερίνα Μιχάηλου

Μία διαδρομή γεμάτη περιπέτειες στο Εθνικό Πάρκο Ακαδημίας, θα ζήσουν σήμερα και αύριο, οι θεατές της παράστασης «Ηχώ», που ανεβαίνει στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Κύπρια 2018. Η ηθοποιός Μαριλένα Κυριάκου και ο μουσικός Σάββας Θωμά, μίλησαν στο ραδιόφωνο του «Π», για τη ξεχωριστή αυτή παράσταση που έχει για σκηνικό, ένα φυσικό τοπίο.

Τι θα δούμε στην παράσταση;

Μ: Η παράσταση είναι βασισμένη στο μύθο της Ηχούς, στην οποία δόθηκαν οι ιδιότητες της μελωδικής φωνής και του αυλού. Η ίδια έχει χάσει αυτές τις ιδιότητες και διατηρεί μόνο την ικανότητα να επαναλαμβάνει ότι ακούει. Οπότε περιπλανιέται στο δάσος, όπου βρίσκει ένα παιδί-που υποδύεται η Ειρήνη Ανδρέου- το οποίο παίζει. Το παιδί αυτό την ακούει και θεωρεί ότι είναι κάποιος φίλος. Έτσι ξεκινάει μία διαδρομή στο δάσος για να συναντήσει αυτόν το φίλο. Στη διάρκεια αυτής της συναρπαστικής περιπέτειας το παιδί θα συναντήσει κάποια πλάσματα , τα οποία θα του μιλήσουν με το δικό τους μοναδικό τρόπο για την αγάπη. Όλα αυτά συμβαίνουν με τη συνοδεία της μουσικής του Σάββα Θωμά.

Πώς εμπνεύστηκες για τη μουσική του έργου;

Σ: Στο έργο έχουμε παράξενους ήχους. Χρησιμοποίησα αρκετά τα στοιχεία της φύσης, όπως είναι το νερό και οι σπόροι για παράδειγμα. Σε όλη αυτή τη διαδικασία προσπάθησα να σεβαστώ και το χώρο που έχει το πάρκο της Ακαδημίας, ο οποίος ήδη προσφέρει αρκετούς ήχους:  τα πουλιά, ο αέρας , τα κλαδιά, ακόμη και τα βήματα μας, είναι μέρος της μουσικής του έργου.

Πόσο δύσκολο είναι να στηθεί μία παράσταση στο Πάρκο;

Μ: Είναι καθαρά μία παράσταση στημένη στο δάσος, στο πάρκο της Ακαδημίας. Το σκηνικό της παράστασης είναι το φυσικό τοπίο σε συνδυασμό με τις εικαστικές εγκαταστάσεις-από την Ελένη Ιωάννου- που τοποθετήσαμε σε αυτό . Η διαδικασία να στηθεί η παράσταση στο πάρκο σε ένα φυσικό τοπίο, ήταν αρκετά δύσκολη, ωστόσο πολύ δημιουργική. Ωστόσο συναντήσαμε διάφορες δυσκολίες στην πορεία όσον αφορά το χώρο , λόγω του ότι υπάρχουν πολλοί θόρυβοι για παράδειγμα.

Σ: Το γεγονός ότι η παράσταση διαδραματίζεται σε ένα πάρκο, καθιστά πιο σημαντικό το έργο μας, καθώς είναι πιο δύσκολο για το θεατή να εστιάσει στη δράση μας, λαμβάνοντας υπόψη και τους θορύβους που ακούγονται, οπότε πρέπει εμείς να είμαστε πιο «δυνατοί» σε αυτό που κάνουμε.

Ποια μηνύματα αφήνει στο θεατή η παράσταση ;

Μ: Το έργο καταπιάνεται κυρίως με την έννοια της αγάπης. Αυτά τα πλάσματα που συναντά το παιδί στο δρόμο του, θα του μιλήσουν με ένα δικό τους μοναδικό τρόπο χωρίς να του πουν για ποιο πράγμα μιλούν ακριβώς, για την αγάπη. Θα προσπαθήσουν να του την εξηγήσουν. Επίσης είναι η έννοια της φιλίας γιατί το παιδί προσπαθεί να βρει ένα φίλο , και περπατά καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδρομής ψάχνοντας απεγνωσμένα να βρει αυτό το φίλο . Καθώς και η έννοια του παιχνιδιού, όχι έτσι όπως το ξέρουμε σήμερα με τη χρήση τεχνολογίας,  αλλά με τον παραδοσιακό τρόπο που μπορεί να παίζει ένα παιδί σε ένα δάσος, να λερώνεται, να ξαπλώνει κάτω στο πάτωμα, να χρησιμοποιεί φυσικά στοιχεία, όπως είναι το νερό.

*Παραστάσεις 6 & 7/10 , στο Πάρκο Ακαδημίας στην Αγλατζιά, στις 18:00. Είσοδος από τη λεωφόρο Λάρνακος. Είσοδος Ελεύθερη. 

 

 

 

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Ανακοίνωση ΘΟΚ σχετικά με το σχέδιο ΘΥΜΕΛΗ

Ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου ανακοινώνει πως η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για το Β’ εξάμηνο, ...

Χρόνια πολλά ΚΚΔΙΘ

Πριν από 40 χρόνια, τον Νοέμβριο του 1977, πραγματοποιήθηκε η ιδρυτική συνέλευση του Κυπριακού ...

Ουδέτερη Μάσκα με τον Διομήδη Κουφτερό

Εργαστήρι αυτοσχεδιασμού με διαφορετικά είδη θεατρικής μάσκας σε τρία μέρη, με στόχο την εκφραστικότητα, ...

“Μετά το Τέλος” του Dennis Kelly στο Ίδρυμα Άρτος

  Η ομάδα “Still Theatre Group” ανεβάζει για πρώτη φορά στην Κύπρο, το Θεατρικό ...

«Αχαρνείς»: Δεύτερος κύκλος παραστάσεων

Ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου παρουσιάζει τον δεύτερο κύκλο παραστάσεων της επιτυχημένης καλοκαιρινής παραγωγής του ...

Απολύσεις και αναστολή εργασιών για το «θέατρο ένα»

Σε απολύσεις και αναστολή εργασιών για την καλοκαιρινή περίοδο προχωρά το «θέατρο ένα», σύμφωνα ...

X