Μεταξύ τρέλας και λογικής…

Το λογοτεχνικό έργο του Edgar Allan Poe (πέθανε στις 7 Οκτωβρίου 1849) αποτέλεσε θεμέλιο λίθο για την εξέλιξη σύγχρονων λογοτεχνικών ειδών, όπως η αστυνομική λογοτεχνία και οι ιστορίες τρόμου και φαντασίας.

Πέραν της αξίας του έργου του, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η άστατη ζωή του συγγραφέα. Το 1842 η σύζυγός του εκδηλώνει τα πρώτα δείγματα της φυματίωσης. Γεγονός το οποίο οδήγησε τον συγγραφέα στο ποτό και στο να διακόψει τη συνεργασία του με περιοδικά και εφημερίδες. Παρότι η δημοσίευση του ποιήματος με τίτλο “Το Κοράκι” (1845) χάρισε τεράστια αναγνώριση στον συγγραφέα, το οικονομικό του πρόβλημα δεν λύθηκε εξαιτίας της έλλειψης νόμων για τα πνευματικά δικαιώματα. Ο θάνατος της γυναίκας του, ο αρραβώνας με μια άλλη ποιήτρια και η ματαίωση του γάμου του οδήγησαν στην πρώτη απόπειρα αυτοκτονίας. Παρ’ όλα αυτά, ακολούθησε ένας δεύτερος αρραβώνας.
Σε επαγγελματικό ταξίδι του στη Φιλαδέλφεια το 1849, ο συγγραφέας εντοπίστηκε σε παραληρηματική κατάσταση στους δρόμους της Βαλτιμόρης από έναν περαστικό, ο οποίος καθ’ υπόδειξη του συγγραφέα έστειλε επιστολή στον γιατρό J. E. Snodgrass. Ο γιατρός φρόντισε τη μεταφορά του στο νοσοκομείο, όπου προέκυψε ο θάνατός του. Οι τελευταίες λέξεις του, “Κύριε βοήθησε τη φτωχή ψυχή μου”, δηλώνουν ένα φωτεινό διάλειμμα στη διασάλευση του μυαλού.

Η πραγματική αιτία του θανάτου του Poe δεν οριστικοποιήθηκε ποτέ, με αποτέλεσμα να παραμένει ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα. Πιστοποιητικό θανάτου δεν βρέθηκε ποτέ, ενώ ο γιατρός Snodgrass βεβαίωνε πως ο θάνατός του ήταν απόρροια αλκοολισμού. Από την άλλη, ο γιατρός Moran υποστήριξε πως ο θάνατός του δεν σχετιζόταν με τη χρήση κάποιου είδους τοξικής ουσίας. Άλλες θεωρίες υποστηρίζουν πιθανή σύφιλη, επιληψία, δηλητηρίαση, δολοφονία, λύσσα κ.λπ., αλλά κανένα ιατρικό έγγραφο δεν στηρίζει καμία θεωρία.

Παρ’ όλα αυτά, το 1848 σε επιστολή του Poe προς τον Eveleth (φοιτητή ιατρικής) καταγράφονται τα επαγγελματικά και λογοτεχνικά του σχέδια, σχολιάζονται εχθροί και πνευματικές αυθεντίες. Συνάμα, για μοναδική φορά στο πλαίσιο της ιδιωτικής του αλληλογραφίας ομολογεί την ψυχική του κατάρρευση: “Είμαι, όμως, ευαίσθητος από την κράση μου – νευρικός σε εξαιρετικά ασυνήθιστο βαθμό. Ήμουν τρελός, ανάμεσα σε μεγάλα διαλείμματα φρικτής λογικής. Κατά τη διάρκεια αυτών των κρίσεων πλήρους ασυνειδητότητας έπινα, ένας Θεός ξέρει πόσο συχνά ή πόσο πολύ. Ως εκ τούτου, οι εχθροί μου απέδωσαν την τρέλα στο ποτό και όχι το ποτό στην τρέλα” (βλ. το βιβλίο “Περί τρέλας”, 2016).

  • Ζωή Χρυσάνθου

    Γεννήθηκε το 1979 στη Λάρνακα και ζει μόνιμα στη Λευκωσία. Είναι απόφοιτη της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος. Εργάζεται στη Μέση Εκπαίδευση ως φιλόλογος και είναι Υποψήφια Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Κύπρου.

You May Also Like

Η Κύπρος στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Καΐρου 2019

Το γεγονός ότι η Κύπρος θα συμμετάσχει για πρώτη φορά στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου ...

Νέο δ.σ. στην Ένωση Λογοτεχνών Κύπρου

Στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών της Λευκωσίας πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, 15 Ιουνίου 2019, η ...

«Συναπάντημα Γενεών» για την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης στο ΚΥΠΕ

Δέκα ποιητές από διαφορετικές γενιές συναντώνται σε ένα «Συναπάντημα Γενεών» στις 19 Μαρτίου 2018 ...

«Το Χειρόγραφο»

«Το Χειρόγραφο» |Κυριάκου Δημητρίου|Εκδόσεις Πορεία Η νουβέλα του Κυριάκου Δημητρίου με τίτλο “Το Χειρόγραφο” ...

Βιβλίο: «Αφηγήσεις στη Θαλασσοφίλητη Γη» από την Ομάδα Antamosis

Ένα παιδί-πρόσφυγας μοιράζεται το βίωμα, τις πραγματικότητες, τις ανάγκες και τις προκλήσεις του, κατά ...

«Τα σκυλιά δεν γαβγίζουν στη Γαλλιά-Γλυπτική» της Άρτεμης Χρυσοστομίδου

Συνέντευξη στον Δημήτρη Γεωργίου Χαρούμενα ποιήματα και σύντομα κείμενα θεωρίας της τέχνης, συνθέτουν το ...

X