Ένα εναλλακτικό βραβείο Νόμπελ λογοτεχνίας σκοπεύει να δώσει η Νέα Σουηδική Ακαδημία, μετά και την ακύρωση των φετινών βραβείων Νόμπελ από τη Σουηδική Ακαδημία, με αφορμή το σκάνδαλο που ξέσπασε, μετά τις καταγγελίες για σεξουαλική επίθεση εναντίον του Jean-Claude Arnault, συζύγου της Katarina Frostenson, συγγραφέα και μέλους της Σουηδικής Ακαδημίας. 

Η απονομή της Νέας Ακασημίας έχει προγραμματιστεί για την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου, στη Δημόσια Βιβλιοθήκη της Στοκχόλμης. Οι φιναλίστ του συγκεκριμένου βραβείου είναι οι Kim Thúy, Maryse Condé και Neil Gaiman.

Η Νέα Ακαδημία αποτελεί μια ομάδα πολιτιστικών συλλόγων, προσώπων και φορέων που συναντιούνται για να δώσουν την δική τους εκδοχή για το πλέον διάσημο λογοτεχνικό βραβείο του κόσμου, ως πράξη διαμαρτυρίας για το σεξουαλικό σκάνδαλο που ξέσπασε πέρυσι στην Ακαδημία.

Υπενθυμίζεται ότι το βραβείο Νόμπελ ακυρώθηκε μετά τις καταγγελίες για σεξουαλική επίθεση εναντίον του Jean-Claude Arnault, συζύγου της Katarina Frostenson, συγγραφέα και μέλους της Σουηδικής Ακαδημίας. Ο Arnault κατηγορήθηκε για βιασμό, αρνήθηκε τις κατηγορίες, αλλά ήταν ήδη αργά. Το σκάνδαλο οδήγησε σε κύμα παραιτήσεων στην Ακαδημία και αναβολή του φετινού βραβείου για πρώτη φορά μετά από 63 χρόνια.

Λογοτεχνία=Αντίσταση 

Στη θέση της Ακαδημίας, περισσότεροι από 100 Σουηδοί συγγραφείς, ηθοποιοί, δημοσιογράφοι και άλλοι άνθρωποι του πολιτισμού, σχημάτισαν τη Νέα Ακαδημία, η οποία θα εκδώσει το δικό της βραβείο, ακολουθώντας το ίδιο χρονοδιάγραμμα με το παραδοσιακό βραβείο Νόμπελ. «Έχουμε ιδρύσει τη Νέα Ακαδημία για να υπενθυμίσουμε στους ανθρώπους ότι η λογοτεχνία και ο πολιτισμός γενικά θα πρέπει να προάγουν τη δημοκρατία, τη διαφάνεια, την ενσυναίσθηση και το σεβασμό, χωρίς προνόμια, υπεροψία ή σεξισμό» ανέφεραν ανάμεσα σε άλλα στη δήλωσή τους οι ιδρυτές, προσθέτοντας πως «σε μια εποχή που οι ανθρώπινες αξίες τίθενται όλο και περισσότερο υπό αμφισβήτηση, η λογοτεχνία είναι ένα πεδίο σημαντικής αντίστασης στην κουλτούρα της σιωπής και της καταπίεσης. Η Νέα Ακαδημία θεωρεί ότι αυτό είναι τόσο σημαντικό ώστε το σπουδαιότερο βραβείο λογοτεχνίας στον κόσμο θα πρέπει να απονεμηθεί και μέσα στο 2018»,  ανέφεραν σε δήλωσή τους.

Η Νέα Ακαδημία αναζητεί έναν συγγραφέα από όλον τον κόσμο  που να έχει εκδώσει δυο τουλάχιστον βιβλία (το ένα τα τελευταία δέκα χρόνια) και να λέει την ιστορία των ανθρώπων στον κόσμο, σε αντίθεση με το παραδοσιακό βραβείο Νόμπελ, το σκεπτικό του οποίου ήταν να τιμήσει έναν συγγραφέα που έχει γράψει το πλέον εξαιρετικό του έργο προς μια ιδανική κατεύθυνση.

Την κριτική επιτροπή αποτελούν η αρθρογράφος Ανν Πόλσον, η καθηγήτρια του πανεπιστημίου του Γκέτενμποργκ Λίσμπεθ Λάρσον και η βιβλιοθηκονόμος Γκουνίλα Σαντίν.

Το αποτέλεσμα θα ανακοινωθεί τον Οκτώβριο, τον ίδιο μήνα που ανακοινώνεται παραδοσιακά το Νόμπελ.  Στις 11 Δεκεμβρίου, την ημέρα που ο νικητής του Νόμπελ θα παρουσιαστεί σε επίσημη τελετή, η Νέα Ακαδημία θα διαλυθεί.

Πηγή: elniplex.com, .elculture.gr

 

 

 

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Η επιστροφή

Φιλομήλα Λαπατά – Εκδόσεις Ψυχογιός «Η επιστροφή», το πρώτο βιβλίο μιας μυθιστορηματικής σειράς με ...

Ανθολογία Κυπριακής Ποίησης στην ισπανική και την ελληνική γλώσσα από τον ΟΛΚ

Ο Όμιλος Λογοτεχνίας και Κριτικής (ΟΛΚ) ανακοινώνει ότι πρόκειται να προχωρήσει στην έκδοση Ανθολογίας ...

«Μνήμες, νοσταλγίες και ξεριζωμοί. Τρίκωμο – Σαλαμίνα» του Βάσου Καραγιώργη

Στις 12 Ιουνίου παρουσιάζεται το βιβλίο του αρχαιολόγου Βάσου Καραγιώργη, μια προσωπική μαρτυρία του ...

Ομάδα Συγγραφέων «Διαβάσεις»

Η Ομάδα Συγγραφέων «Διαβάσεις», ξεκινά  τη λογοτεχνική της δραστηριοποίηση στη Λευκωσία, με τον προγραμματισμό ...

«Προκαταλήψεις Δεισιδαιμονίες στην Κύπρο» του Αντώνη Π.Λαζάρου

Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του Αντώνη Π. Λαζάρου «Προκαταλήψεις Δεισιδαιμονίες στην Κύπρο» από τις ...

Παρουσίαση ποιητικών συλλογών της Μαρίας Κούβαρου

Δύο ποιητικές συλλογές της Μαρίας Κούβαρου, «Η Γέννηση της Σκύλας» και «Ταξίδια Στασιμότητας» παρουσιάζονται ...

X