Ένα εναλλακτικό βραβείο Νόμπελ λογοτεχνίας σκοπεύει να δώσει η Νέα Σουηδική Ακαδημία, μετά και την ακύρωση των φετινών βραβείων Νόμπελ από τη Σουηδική Ακαδημία, με αφορμή το σκάνδαλο που ξέσπασε, μετά τις καταγγελίες για σεξουαλική επίθεση εναντίον του Jean-Claude Arnault, συζύγου της Katarina Frostenson, συγγραφέα και μέλους της Σουηδικής Ακαδημίας. 

Η απονομή της Νέας Ακασημίας έχει προγραμματιστεί για την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου, στη Δημόσια Βιβλιοθήκη της Στοκχόλμης. Οι φιναλίστ του συγκεκριμένου βραβείου είναι οι Kim Thúy, Maryse Condé και Neil Gaiman.

Η Νέα Ακαδημία αποτελεί μια ομάδα πολιτιστικών συλλόγων, προσώπων και φορέων που συναντιούνται για να δώσουν την δική τους εκδοχή για το πλέον διάσημο λογοτεχνικό βραβείο του κόσμου, ως πράξη διαμαρτυρίας για το σεξουαλικό σκάνδαλο που ξέσπασε πέρυσι στην Ακαδημία.

Υπενθυμίζεται ότι το βραβείο Νόμπελ ακυρώθηκε μετά τις καταγγελίες για σεξουαλική επίθεση εναντίον του Jean-Claude Arnault, συζύγου της Katarina Frostenson, συγγραφέα και μέλους της Σουηδικής Ακαδημίας. Ο Arnault κατηγορήθηκε για βιασμό, αρνήθηκε τις κατηγορίες, αλλά ήταν ήδη αργά. Το σκάνδαλο οδήγησε σε κύμα παραιτήσεων στην Ακαδημία και αναβολή του φετινού βραβείου για πρώτη φορά μετά από 63 χρόνια.

Λογοτεχνία=Αντίσταση 

Στη θέση της Ακαδημίας, περισσότεροι από 100 Σουηδοί συγγραφείς, ηθοποιοί, δημοσιογράφοι και άλλοι άνθρωποι του πολιτισμού, σχημάτισαν τη Νέα Ακαδημία, η οποία θα εκδώσει το δικό της βραβείο, ακολουθώντας το ίδιο χρονοδιάγραμμα με το παραδοσιακό βραβείο Νόμπελ. «Έχουμε ιδρύσει τη Νέα Ακαδημία για να υπενθυμίσουμε στους ανθρώπους ότι η λογοτεχνία και ο πολιτισμός γενικά θα πρέπει να προάγουν τη δημοκρατία, τη διαφάνεια, την ενσυναίσθηση και το σεβασμό, χωρίς προνόμια, υπεροψία ή σεξισμό» ανέφεραν ανάμεσα σε άλλα στη δήλωσή τους οι ιδρυτές, προσθέτοντας πως «σε μια εποχή που οι ανθρώπινες αξίες τίθενται όλο και περισσότερο υπό αμφισβήτηση, η λογοτεχνία είναι ένα πεδίο σημαντικής αντίστασης στην κουλτούρα της σιωπής και της καταπίεσης. Η Νέα Ακαδημία θεωρεί ότι αυτό είναι τόσο σημαντικό ώστε το σπουδαιότερο βραβείο λογοτεχνίας στον κόσμο θα πρέπει να απονεμηθεί και μέσα στο 2018»,  ανέφεραν σε δήλωσή τους.

Η Νέα Ακαδημία αναζητεί έναν συγγραφέα από όλον τον κόσμο  που να έχει εκδώσει δυο τουλάχιστον βιβλία (το ένα τα τελευταία δέκα χρόνια) και να λέει την ιστορία των ανθρώπων στον κόσμο, σε αντίθεση με το παραδοσιακό βραβείο Νόμπελ, το σκεπτικό του οποίου ήταν να τιμήσει έναν συγγραφέα που έχει γράψει το πλέον εξαιρετικό του έργο προς μια ιδανική κατεύθυνση.

Την κριτική επιτροπή αποτελούν η αρθρογράφος Ανν Πόλσον, η καθηγήτρια του πανεπιστημίου του Γκέτενμποργκ Λίσμπεθ Λάρσον και η βιβλιοθηκονόμος Γκουνίλα Σαντίν.

Το αποτέλεσμα θα ανακοινωθεί τον Οκτώβριο, τον ίδιο μήνα που ανακοινώνεται παραδοσιακά το Νόμπελ.  Στις 11 Δεκεμβρίου, την ημέρα που ο νικητής του Νόμπελ θα παρουσιαστεί σε επίσημη τελετή, η Νέα Ακαδημία θα διαλυθεί.

Πηγή: elniplex.com, .elculture.gr

 

 

 

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Έκπτωση στα βιβλία ποίησης για τη Μέρα Ποίησης

Βιβλία σχετικά με την ποίηση με έκπτωση 50% θα διαθέτει το βιβλιοπωλείο Μoufflon στη ...

Homo Deus:Μια σύντομη ιστορία του μέλλοντος

Homo Deus Μια σύντομη ιστορία του μέλλοντος Yuval Noah Harari – Εκδόσεις Αλεξάνδρεια Ο ...

Το βιβλίο του Λεωνίδα Γαλάζη: Κείμενα, τρόποι, σημασίες. Θέματα λογοτεχνίας, Αθήνα, Ίαμβος 2018, θα παρουσιαστεί ...

«Κουμπωμένα Σχήματα» του Γιώργου Ταρδίου

 Το Κέντρο Λόγου και Τεχνών Τεχνοδρόμιο σας προσκαλεί στην παρουσίαση του βιβλίου του ποιητή  Γιώργου ...

Ανακοινώθηκαν τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας

Τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας για εκδόσεις του έτους 2018 ανακοίνωσε σήμερα το Υπουργείο Παιδείας, ...

Διεθνές Λογοτεχνικό Φεστιβάλ ες γην εναλίαν Κύπρον

Με σκοπό την επαφή συγγραφέων από όλο τον κόσμο και την πρόσβαση του κοινού ...

X