Ο Νοέμβριος στο CVAR

Πλούσιος είναι ο μήνας Νοέμβριος στο Κέντρο Εικαστικών Τεχνών και Έρευνας (CVAR), με εκδηλώσεις που ικανοποιούν όλα τα γούστα:

 

 • Παρασκευή, 2/11/2018 στις 19:30

Διάλεξη: “Η κυπριακή διάλεκτος ως γλώσσα πολιτισμικής κληρονομιάς στο Ηνωμένο Βασίλειο”, με τον Πέτρο Καρατσαρέα – Σχολή Ανθρωπιστικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο του Westminster.

Η κυπριακή διάλεκτος ομιλείται για περισσότερο από έναν αιώνα στο Ηνωμένο Βασίλειο ως γλώσσα πολιτισμικής κληρονομιάς από μεγάλο αριθμό Ελληνοκυπρίων αλλά και Τουρκοκυπρίων της Διασποράς. Σε αυτή τη διάλεξη, περιγράφω την κυπριακή διάλεκτο όπως έχει διατηρηθεί στο Λονδίνο παρουσιάζοντας ορισμένα από τα κύρια χαρακτηριστικά της και εξετάζω ενδιαφέρουσες κοινωνιογλωσσικές πτυχές της στο ευρύτερο γεωγραφικό και κοινωνικό πλαίσιο του Ηνωμένου Βασιλείου. Όσον αφορά τα γλωσσικά χαρακτηριστικά, παρουσιάζω παλαιότερα βασιλεκτικά (‘χωρκάτικα’) χαρακτηριστικά που τείνουν να ισοπεδωθούν στην Κύπρο αλλά επιβιώνουν στην κυπριακή διάλεκτο του Λονδίνου, ακρολεκτικά (‘καλαμαρίστικα’) χαρακτηριστικά που χρησιμοποιούνται αρκετά στο Λονδίνο ακόμη και σε περιστάσεις ανεπίσημης επικοινωνίας, καθώς και φαινόμενα, τόσο λεξικά όσο και γραμματικά που αποδίδονται στη γλωσσική επαφή της κυπριακής διαλέκτου με τα αγγλικά.

Όσον αφορά τις κοινωνιογλωσσικές πτυχές, επικεντρώνομαι στη μετάδοση της κυπριακής διαλέκτου στο Λονδίνο από γενιά σε γενιά και αναλύω τρεις κύριους παράγοντες που απειλούν τη διατήρηση της στη Διασπορά: το γεγονός ότι αποτελεί μειονοτική γλώσσα σε σχέση με τα Αγγλικά, το γεγονός ότι δεν απολαμβάνει το κύρος και το ορατό γόητρο που απολαμβάνει η Νέα Ελληνική, καθώς και το γεγονός ότι διαφέρει από την κυπριακή διάλεκτο όπως ομιλείται σήμερα στην Κύπρο. Διαπραγματεύομαι επίσης τα είδη της στήριξης που πρέπει να λάβει η κυπριακή διάλεκτος του Λονδίνου τόσο σε τοπικό επίπεδο Ηνωμένου Βασιλείου όσο και σε  διεθνικό επίπεδο από την Κύπρο προκειμένου να βελτιωθούν οι συνθήκες για τη διαγενεακή της μετάδοση και τη ζωτικότητά της ως αναπόσπαστου μέρους του  πολυγλωσσικού πολυπολιτισμικού μωσαϊκού του Λονδίνου.

Ο Πέτρος Καρατσαρέας διδάσκει Αγγλική Γλώσσα και Γλωσσολογία στο Πανεπιστήμιο του Westminster, κάτοχος πτυχίου Φιλολογίας από το Πανεπιστήμιο της Αθήνας, μεταπτυχιακού και διδακτορικού στη Γλωσσολογία από το Πανεπιστήμιο του Cambridge.

 • Στα αγγλικά
 • Είσοδος ελεύθερη
 • Για περισσότερες πληροφορίες: info@severis.org / +357 22 300 994

 

 • Σάββατο, 03/11/2018 στις 10:00

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά ηλικίας 9- 12 (*στα ελληνικά)

«Κόκκινη κλωστή δεμένη σε μια βάρκα τυλιγμένη»

Ένα δίωρο βιωματικό εργαστήριo στο οποίο γινόμαστε οι ταξιδιώτες μιας βάρκας. Έχοντας μαζέψει τα ‘μπογαλάκια’ μας, τολμούμε ένα αναπάντεχο ταξίδι αναζητώντας την ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον. Οι ταξιδιώτες του βιβλίου ‘Η βάρκα που δεν βούλιαζε’ του Χριστόφορου Χριστοφόρου, ζωντανεύουν μπροστά μας και μας μεταφέρουν στις δικές τους πραγματικότητες, προσκαλώντας μας να δούμε τον κόσμο μέσα από τα δικά τους μάτια.

Η αφήγηση, η μουσική, η κίνηση και το παιχνίδι υφαίνουν τη μικρή ιστορία στη βάρκα, χαρίζοντας μια μοναδική εμπειρία στα παιδιά. Καθώς η βάρκα ξεμπαρκάρει, τα παιδιά ανακαλύπτουν πως αν και όλοι είμαστε διαφορετικοί, γελούμε με τον ίδιο ακριβώς τρόπο!

Το εργαστήρι αγγίζει το θέμα των προσφύγων και της συμπερίληψής τους στην κοινωνία, την διαφορετικότητα και την αξιοποίησή της, την έννοια των συναισθημάτων και την αναγνώρισή τους, καθώς και στοιχεία από τη λαογραφία, τη γεωγραφία, τις τέχνες και τις γλώσσες.

Επιμέλεια/παρουσίαση:

Ελενίτσα Γεωργίου – Μουσικοπαιδαγωγός, Αφηγήτρια

Eλένη Μιχαήλ- Εμψυχώτρια, εκπαιδεύτρια προγραμμάτων βιωματικής μάθησης, εφαρμοσμένης θετικής ψυχολογίας και ολιστικής ανάπτυξης στη φύση

 • Κόστος συμμετοχής: 10 ευρώ – *μόνο με κρατήσεις στο 99988486, μέχρι τις 26/10/2018
 • Το βιβλίο θα τίθεται προς πώληση στην τιμή των 10 ευρώ.
 • Το εργαστήρι είναι ανοιχτό για παιδιά 9-12 χρονών
 • Στα ελληνικά

 

 • Τρίτη, 6 Νοεμβρίου 2018 στις 18:15 – 19:00

Πρώτη Συνάντηση Συνδέσμου Φίλων Wagner

Προσκαλείσθε στην πρώτη συνάντηση του Συνδέσμου Φίλων Wagner.

Εάν σας ενδιαφέρει η μουσική του Richard Wagner και θα θέλατε να ενταχθείτε στον Σύνδεσμο Φίλων Wagner, είστε ευπρόσδεκτοι!

Θα ακολουθήσει Μουσική Συζήτηση στις 19:00.

– Στα αγγλικά
Είσοδος Ελεύθερη
– Για περισσότερες πληροφορίες:
info@severis.org / +357 22 300 994

 • Τρίτη, 6 Νοεμβρίου 2018 στις 19:00

Μουσική Συζήτηση: Wagner

Από το Σεπτέμβριο 2018, το Κέντρο Εικαστικών Τεχνών και Έρευνας εγκαινιάζει τον τρίτο κύκλο Μουσικών Συζητήσεων για την κλασσική μουσική και όπερα.

Απολαύστε ένα μουσικό ταξίδι παρέα με τον Ιωσήφ Χατζηκυριάκο, Διευθυντή του Ιδρύματος Φοίβου Σταυρίδη- Αρχεία Λάρνακας, τον ραδιοφωνικό παραγωγό κλασσικής μουσικής Ανδρέα Ιακωβίδη, τον Δημήτρη Μιχαηλίδη, Ομότιμο Καθηγητή Ερευνητικής Μονάδας Αρχαιολογίας- Πανεπιστήμιο Κύπρου, τον Κώστα Σεβέρη, Πρόεδρο του Ιδρύματος Κώστα & Ρίτας Σεβέρη και  μοιραστείτε εμπειρία, γνώσεις και…καλό κρασί!

– Στα αγγλικά

– Είσοδος Ελεύθερη 

– Για περισσότερες πληροφορίες: +357 22 300 994/ info@severis.org

 

 • Παρασκευή, 9 Νοεμβρίου 2018 στις 20:00

Cans for Kids

Το επόμενο κουίζ και δείπνο θα είναι την Παρασκευή, 9 Νοεμβρίου 2018 στις 20:30 στο Κέντρο Εικαστικών Τεχνών και Έρευνας.

 • Είσοδος: 5 ευρώ το άτομο, δείπνο 12 ευρώ (προαιρετικά)
 • Απαραίτητες οι ομάδες των 6 ατόμων
 • Τα βραβεία δίδονται με την ευγενική χορηγία της Vinologie
 • Το φαγητό θα σερβίρεται στις 8:00 μ.μ
 • 15 -22 Νοεμβρίου 2018, 9:30 – 17:00  (Τρίτη – Κυριακή, Κλειστό: Δευτέρα)

Έκθεση της πρεσβείας της Πολωνίας στην Κύπρο με θέμα  τις αφίσες σχετικά με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στην Πολωνία.

 • Είσοδος ελεύθερη
 • Στο Κέντρο Εικαστικών Τεχνών και Έρευνας, Ερμού 285, 1017 Λευκωσία
 • Για περισσότερες πληροφορίες: info@severis.org / +357 22 300 999

 

 • Σάββατο, 24 Νοεμβρίου 2018 στις 11:00

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά (*Στα ελληνικά)

“Γνωρίζουμε την Κύπρο παίζοντας”

 Ελάτε μαζί μας σε ένα διασκεδαστικό κυνήγι θησαυρού με πολλές εκπλήξεις!

 • Στα αγγλικά

– Είσοδος Ελεύθερη 

– Για περισσότερες πληροφορίες: +357 22 300 994/ info@severis.org

 

 • Τρίτη, 27 Νοεμβρίου 2018 στις 18:45

Οι Γρίφοι της Λευκωσίας

Σημείο συνάντησης: Κέντρο Εικαστικών Τεχνών και Έρευνας, Οδός Ερμού 285, 1017 Λευκωσία. Οι εγγραφές για το παιχνίδι θα αρχίσουν από τις 6:45 μμ μέχρι τις 7:45 μμ.

Για περισσότερες πληροφορίες στη σελίδα στο Facebook https://www.facebook.com/NicosiaStreetQuest/  ή στο τηλ. 99413479

 • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

  Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Τι παίζει σήμερα – Τρίτη, 16 Ιουλίου

Η σημερινή ατζέντα του Παραθύρου περιλαμβάνει ταινίες, εικαστικά, τρεις συναυλίες μία μουσικοθεατρική παράσταση, αλλά ...

Fail Again Fail Better με τις Μαρίνα Μακρή και Έλενα Καλλινίκου

Τη νέα της παραγωγή με τίτλο «Fail Again Fail Better» παρουσιάζει η enacttheatre τον ...

Ρεσιτάλ κλαρίνου και κιθάρας

Ο Γιώργος Γεωργίου [κλαρινέτο] και η Ζωή Παϊσάνου [κιθάρα] παρουσιάζουν τρεις συναυλίες σε Πάφο, ...

Ρεσιτάλ πιάνου από την Tatiana Stupak στο Ριάλτο

Η κλασική και αναγνωρισμένη ως μια ιδιαίτερα εκφραστική πιανίστρια στην Κύπρο, Tatiana Stupak, αποκλίνει ...

Προβολή μουσικών ντοκιμαντέρ στο Έθνικ Φεστιβάλ

Δύο μουσικά ντοκιμαντέρ της σειράς «Μεσόγειος», της ΕΡΤ, προβάλλει στις Πλάτρες και στην Πλατεία ...

Μια πρόταση αγοράς από την Is Not Gallery

Η IsNotGallery παρουσιάζει την τελευταία της έκθεση για το 2013, η οποία κινείται μεταξύ ...

X