Όταν η αλήθεια του Χάρι Κέμπερτ έγινε σειρά, άλλαξαν όλα

Δεν ήταν ποτέ εύκολη η μεταφορά ενός βιβλίου στο σινεμά ή στην τηλεόραση, πόσω μάλλον όταν μιλάμε για ένα βιβλίο όπως το “The truth about the Harry Quebert affair” που έγινε best seller και είχε δημιουργήσει τόσο ντόρο, ώστε να μην το αγνοήσουν οι επιτροπές που του έδωσαν μπόλικα βραβεία. Και ας το παραδεχτούμε λοιπόν δημόσια: Η αλήθεια είναι πως αυτή του η φήμη μας οδηγεί πολλές φορές στην ανάγνωση ενός βιβλίου. Όταν κυκλοφόρησε το βιβλίο του ο Joel Dicker ήταν μόλις 27 ετών και έναν χρόνο αργότερα είχε ήδη γίνει διάσημος, καθώς οι πωλήσεις του μυθιστορήματός του είχαν ήδη ξεπεράσει τα 2 εκατομμύρια αντίτυπα.

Δεν είναι ούτε η πρώτη φορά που βλέπουμε έναν νεαρό να γράφει ένα βιβλίο και να γίνεται επιτυχία, ούτε είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε ένα μυθιστόρημα να γίνεται σειρά. Ωστόσο εδώ έχουμε μια… παραδοξότητα: Ο νεαρός Dicker γράφει ένα προφητικό βιβλίο, το οποίο άλλοτε πατά πάνω στο αστυνομικό μυθιστόρημα και άλλοτε στη λογοτεχνία, μέσα από την κριτική ματιά. Η υπόθεση αναφέρεται σε έναν νεαρό συγγραφέα που μετά το πρώτο του πολύ πετυχημένο βιβλίο, βρίσκεται αντιμέτωπος με την άνυδρη καθημερινότητά του, ενώ έχει και έναν εκδότη που τον πιέζει με ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα. Για να λύσει το πρόβλημά του ο Marcus αποφασίζει να συναντήσει τον μέντορά του Harry, θεωρώντας πως η συζήτηση μαζί του θα τον ξεμπλοκάρει. Μόνο που άθελά του ο μέντοράς του τον… βοηθάει όταν βρίσκεται μπροστά στην αποκάλυψη ενός εγκλήματος.

Ο Dicker είναι ένας Ευρωπαίος συγγραφέας που παρουσιάζει μέσα από το βιβλίο του την αμερικανική κοινωνία, όπως (μάλλον) την έμαθε από τον κινηματογράφο, έτσι μπαίνει στη διαδικασία να την κριτικάρει, να μιλήσει για όλα όσα δεν κάνουν οι Αμερικανοί ή όσα θα έπρεπε να κάνει η Ευρώπη. Μιλά ειρωνικά για την αμερικανική οικογένεια της επαρχίας, για τον μικροαστισμό της μέχρι τις σεξουαλικές εμμονές, την αμερικανολαγνεία, τον συντηρητισμό και την επιβολή της θρησκείας. Όλα μπλέκονται σε μια ιστορία που έχει μέσα έγκλημα, ανομολόγητο έρωτα και σκόρπιες σκέψεις για τους συγγραφείς και την έμπνευσή τους που δεν μετριέται με το χρήμα.

Στη σειρά, η ματιά του Dicker έχει απογυμνωθεί εντελώς, καθώς έχουμε μια σκωπτική πλευρά απέναντι στην αμερικανική κοινωνία, αφού οι Αμερικανοί σεναριογράφοι βλέπουν ως μια καλή ευκαιρία το βιβλίο, ώστε να μιλήσουν για την Αμερική του Τραμπ μέσα από μια ενδιαφέρουσα ιστορία. Άλλοτε με έμμεσες αναφορές και άλλοτε μέσα από την ιστορία του εγκλήματος, η σειρά μοιάζει αυτόνομη από την ιστορία του βιβλίου, αφού είναι μια εντελώς διαφορετική και μάλλον ενδιαφέρουσα σκοπιά μιας ίδιας ιστορίας.

Το καστ είναι μέτριο και μάλλον επίτηδες επιλεγμένο με αυτό τον τρόπο, ώστε να μπεις στην ουσία της ιστορίας: Θα σε παρασύρει σε λαβυρινθώδεις οδούς σκέψεων και θεωριών, θα σε κάνει να ανατρέψεις την όποια σίγουρη ιδέα είχες μέχρι εκείνη τη στιγμή, θα παίξει μαζί σου δίνοντάς σου πληροφορίες και, με την ίδια ευκολία, θα τις ανατρέψει δικαιολογώντας στο έπακρο την όποια αλλαγή κατεύθυνσης.

ΒΙΒΛΙΟ ή ΣΕΙΡΑ;

Από το βιβλίο στη σειρά, καμιά μεταφορά δεν θα είναι ποτέ πραγματικά καλή, αν ο αναγνώστης δεν αντιληφθεί πως είναι δύο ξεχωριστά είδη που δεν μπορούν να συγκριθούν. Και ευτυχώς για μας στο “The truth about the Harry Quebert affair”, αυτή τη… βρόμικη δουλειά του διαχωρισμού την κάνουν οι σεναριογράφοι

  • Μιχάλης Σταύρου

    Γεννήθηκε (1983), μπλα μπλα, σχολείο μπλα μπλα, πανεπιστήμιο για τα Μέσα Ενημέρωσης (Πάντειο) μπλα, μπλα, δημοσιογραφία σε τηλεόραση, sites, εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνο. Πλέον ενεργός «Πολίτης». Γράφει για όσα του αρέσουν και όσα τον εκνευρίζουν.

You May Also Like

Παίξτε με τον χρόνο για χάρη του “Dark”

Αγόρι εξαφανίζεται σε μια μικρή πόλη αλά “Stranger Things”, με το υπερφυσικό στοιχείο να ...

G. Versace: Κάθε περιουσία έχει το… έγκλημά της

Πολύκροτες υποθέσεις που άφησαν ιστορία. Αυτό ήταν το σκεπτικό του Ryan Murphy, όταν έφτιαχνε ...

Το “Homecoming” είναι ένα ταξίδι που πρέπει να ζήσεις

Είναι ωραίο να βλέπεις μια σειρά με κακό μάτι επειδή κάποιος από τους συντελεστές ...

Ώρα να εκτιμήσεις ξανά τη θρυλική «Roseanne»

Εκείνος ο ήχος της φυσαρμόνικας που ακούστηκε στα πρώτα δευτερόλεπτα στο μουσικό θέμα της ...

Hard Sun: Μπάτσοι γουρούνια… μελλοντολόγοι

Ας ξεκινήσουμε από μερικά κλισέ. Που θα τα καταρρίψουμε στην πορεία. Όπως ακριβώς κάνει ...

Innocent: Ο αθώος ψάχνει πάντα τη δικαίωση

Άλλη μια φορά που οι Βρετανοί απέδειξαν πως ξέρουν καλύτερα από όλους να στήνουν ...

X