Quintus Ensemble: Πέντε πνευστά ερμηνεύουν Χατζιδάκι

Με μια αλλιώτικη ηχοχρωματική προσέγγιση και γνώμονα τη μουσική δημιουργία σκοπό έχουν να προσφέρουν ένα μουσικό ταξίδι στη μοναδική μουσική του Μάνου Χατζιδάκι υπό την ενορχηστρωτική επιμέλεια του Νεοκλή Νεοφυτίδη

Συνέντευξη στην Κατερίνα Μιχάηλου 

Μία ξεχωριστή μουσική παράσταση βασισμένη στο έργο «Το Χαμόγελο Της Τζοκόντα» του μεγάλου μουσουργού Μάνου Χατζιδάκη, θα παρουσιάσει απόψε Δευτέρα 15 Οκτωβρίου το μουσικό σύνολο «Quintus Ensemble», στο Θεατράκι ΡΙΚ, στις 20:00.

Με αφορμή την αποψινή παράσταση η Νάταλι Νεοφύτου και ο Ευάγγελος Χριστοδούλου μίλησαν στο ραδιόφωνο του «Π», για τη μουσική τους και το ορχηστρικό σύνολο, στο οποίο παίζουν μουσική.

Πείτε μας λίγα λόγια για το «Χαμόγελο της Τζοκόντα» που θα ακούσουμε τη Δευτέρα 15 Οκτωβρίου.

Ν: Πρόκειται για ένα σπουδαίο έργο που νομίζω οι περισσότεροι το γνωρίζουν. Ωστόσο εμείς θα το παρουσιάσουμε με ένα πολύ διαφορετικό τρόπο. Αν και αυτό το έργο είναι γραμμένο για ορχήστρα ο φίλος και συνεργάτης Νεοκλής Νεοφυτίδης το ενορχήστρωσε για πέντε πνευστά. Επομένως το γνωστό αυτό έργο έχει μετατραπεί σε ένα κουιντέτο πνευστών.

Το γεγονός ότι βασίζεστε στο «Χαμόγελο της Τζοκόντα» του μεγάλου μουσουργού Μάνου Χατζιδάκη, για τη δημιουργία αυτής της παράστασης, σας προσθέτει ένα επιπλέον μερίδιο ευθύνης;

Ε: Προφανώς, εννοείται ότι προσθέτει περισσότερη ευθύνη. Η ευθύνη η δικιά μας είναι να καταφέρουμε να ερμηνεύσουμε το έργο. Το  «Χαμόγελο της Τζοκόντα», είναι ένας ολόκληρος δίσκος, τον οποίο ο Μάνος Χατζηδάκης έγραψε το 1962, και το 1964 εκδόθηκε στην Αμερική.  Στην Ελλάδα κυκλοφόρησε λίγο αργότερα. Ο δίσκος αυτός αποτελείται από 10 μουσικά κομμάτια, τα οποία το 1995, ένα χρόνο μετά το θάνατό του Μάνου Χατζιδάκι,   μετατράπηκαν σε ορχηστρικά. Το διάστημα αυτό  το έργο ερμήνευσε και η ορχήστρα των Χρωμάτων, ορχήστρα που δημιουργήθηκε από τον Μάνο Χατζιδάκι το 1989 με σκοπό να παίζει πρωτότυπη μουσική , και έκτοτε έχει πάρει όλες αυτές τις διαστάσεις. Είναι πάρα πολύ γνωστά τα κομμάτια που έχει μέσα ο δίσκος, αν και αρκετοί ίσως να μην γνωρίζουν την ονομασία του δίσκου, αλλά στο άκουσμά τους είναι γνωστά.

Πώς προέκυψε η ιδέα γι’ αυτήν την παράσταση;

Ν: Την ιδέα την είχε ο Σάββας Χριστοδούλου, ο οποίος παίζει φλάουτο στο συγκρότημα. Μετά από τις σπουδές μας ήρθαμε όλοι πίσω Κύπρο, και είχε την ιδέα πριν τρία χρόνια περίπου, να κάνει αυτό το σχήμα. Ακολούθως η ιδέα να παίζουμε λίγο πιο εναλλακτική μουσική και όχι τα κλασσικά κομμάτια, ήταν του Ευάγγελου, ο οποίος επικοινώνησε μαζί με τον Νεοκλή. Το πρώτο μεγάλο έργο που ενορχηστρώσαμε ήταν αυτό του Χατζιδάκι, που θα ακούσετε στην επικείμενη συναυλία μας. Ήταν το πρώτο πείραμα θα έλεγα, το οποίο είχε μεγάλη επιτυχία γι ‘αυτό και θα επαναλάβουμε  αυτή την συναυλία.

Σκοπός μας είναι να προσφέρουμε στο κοινό ακούσματα με  διαφορετική ηχοχρωματική προσέγγιση

Με τι είδος μουσικής καταπιάνεστε κυρίως;

Ε: Ένας από τους σκοπούς του σχήματός μας, είναι η άμεση επαφή με το ευρύ κοινό. Εννοείται ότι ο συνδυασμός των μουσικών οργάνων που απαρτίζουν το σύνολο, είναι κλασσικός ωστόσο ο σκοπός μας ήταν να προσφέρουμε στο κοινό ακούσματα με  διαφορετική ηχοχρωματική προσέγγιση. Έχουμε ενορχηστρώσει Τσιτσάνη , Σαββόπουλο που δεν έχουν ακουστεί με αυτά τα μουσικά όργανα, με αυτή τη μουσική υφή, ο σκοπός μας είναι ακριβώς να δώσουμε μία διαφορετική μουσική προοπτική στον τόπο μας.

Ν: Το χαμόγελο της Τζοκόντας όλοι το ξέρουν και το αγαπούν, γι’ αυτό και ο κόσμος ήρθε να ακούσει το έργο όταν το ξαναπαίξαμε.  Στην Κύπρο, μας αρέσει να ακούμε τραγούδια τα οποία γνωρίζουμε. Κι εκεί είναι που εστιάζουμε κι εμείς ως Quintus Ensemble. Φυσικά αυτό το είδος μουσικής , είναι ένα είδος που αρέσει και σε μας περισσότερο.

Το «Quintus Ensemble» απαρτίζεται από πέντε επαγγελματίες μουσικούς, τον Σάββα Χριστοδούλου (φλάουτο), τη Νάταλι Νεοφύτου (όμποε), τη Χριστιάνα Αντωνουδιού (κλαρίνο), τον Ευάγγελο Χριστοδούλου (Φαγκότο) και την Αννίτα Σκουτέλλα (κόρνο).

**Δευτέρα 15 Οκτωβρίου , στο Θεατράκι ΡΙΚ, στις 20:00. Πληροφορίες: 99855009.

 

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

ΤΑΚΙΜ – ΚΑΦΕ ΑΜΑΝ | «Ελληνική απόλαυσις!..»

Ο Λαογραφικός Όμιλος Λεμεσού υποδέχεται τους ΤΑΚΙΜ και την παράσταση ΚΑΦΕ ΑΜΑΝ «Ελληνική απόλαυσις» ...

Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης στην Κύπρο

Ένα μήνα μετά το τέλος της Ευρωπαϊκής του περιοδείας, ο Αλκίνοος Ιωαννίδης έρχεται στην ...

Cyprus Rocks Festival 2019

Οι φαν της κλασικής ροκ θα εκτιμήσουν πολύ τη φετινή διοργάνωση του Cyprus Rocks ...

Από την Οδύσσεια στον Καβάφη

Mε αφορμή την παράσταση «Από την Οδύσσεια στον Καβάφη» πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 11 Αυγούστου συνέντευξη ...

Καλοκαίρι ξανά, στην Αξιοθέα

Για 22η χρονιά επανέρχεται στην πολιτιστική ατζέντα της Λευκωσίας το Πολιτιστικό Φεστιβάλ του Πανεπιστημίου ...

Νέες μουσικές εκδόσεις από τον Φαίδρο Καβαλλάρη

Δύο νέες μουσικές εκδόσεις παρουσιάζει ο Φαίδρος Καβαλλάρης σε Λευκωσία και Λεμεσό. Πρόκειται για ...

X