Το Twitter στο εδώλιο

Κι όμως, μπορούμε να τα καταφέρουμε, όλοι μαζί. Αυτό μας απέδειξε την περασμένη εβδομάδα, ο σύλλογος UFC-Que choisir, ο οποίος με δικαστική απόφαση στη Γαλλία κατάφερε να ακυρώσει 265 από τους 269 όρους χρήσης του twitter, με τους οποίους διαφωνούσε. Την ίδια ώρα στις Βρυξέλλες η επίτροπος Βέρα Γιούροβα, αρμόδια για θέματα Δικαιοσύνης και Καταναλωτών έπνεε μένεα εναντίον του facebook σε μια συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου. Έδωσε μάλιστα προθεσμία έως τα τέλη του έτους στον αμερικανικό κολοσσό μέσων κοινωνικής δικτύωσης προκειμένου να συμμορφωθεί με τους κανονισμούς της ΕΕ για τους καταναλωτές, διαφορετικά θα αντιμετωπίσει κυρώσεις. “Η υπομονή μου έφθασε στα όριά της. Ενώ το Facebook με διαβεβαίωσε ότι θα προχωρήσει τελικά σε προσαρμογές στους εναπομείναντες παραπλανητικούς όρους υπηρεσιών έως τον Δεκέμβριο, αυτό συνεχίζεται για πολύ καιρό”, δήλωσε. “Είναι πλέον ώρα για δράση και όχι άλλες υποσχέσεις. Εάν οι αλλαγές δεν εφαρμοστούν πλήρως έως τα τέλη του έτους, θα καλέσω τις αρμόδιες αρχές καταναλωτών να δράσουν άμεσα και να επιβάλουν κυρώσεις στην εταιρεία”, δήλωσε. Η Γιούροβα είχε ζητήσει τον Φεβρουάριο από την εταιρεία και άλλες πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης να συμμορφωθούν με τους κανονισμούς.

Η κυρία Γιούροβα αποκάλυψε ότι το Facebook παρόλο που δηλώνει ότι τα δεδομένα των καταναλωτών χρησιμοποιούνται μόνο για τη “βελτίωση της εμπειρίας τους”, δεν αναφέρει ότι η εταιρεία τα χρησιμοποιεί και για εμπορικούς σκοπούς.

Η Βέρα Γιούροβα αναφέρει τις αρχές καταναλωτών ακριβώς επειδή ο UFC-Que choisir κατάφερε μετά από τέσσερα χρόνια δικαστικών αγώνων ενάντια στο Twitter, τη Google και το Facebook να κερδίσει έναν γύρο.

Εν τω μεταξύ βέβαια, οι περισσότερες από αυτές τις εταιρείες, έχουν αλλάξει τους όρους χρήσης για να συμμορφωθούν με τον ευρωπαϊκό κανονισμό για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, που τέθηκε σε εφαρμογή στις 25 Μαΐου 2018. Το έκαναν αυτό με βάση την αρχή ότι μπορούν να αλλάξουν τους όρους χρήσης κατά το δοκούν. Το νομικό “τέχνασμα” που χρησιμοποιήθηκε είναι ότι το Twitter δεν φιλοξενεί απλώς περιεχόμενο δωρεάν, αλλά ότι οι σχέσεις του με τους χρήστες του θα πρέπει να εννοηθούν ως ένα εμπορικό συμβόλαιο που υπόκειται στους νόμους της κατανάλωσης. Εάν η απόφαση του γαλλικού δικαστηρίου δημιουργήσει νομικό προηγούμενο, πρόκειται για μια βόμβα. Μέχρι στιγμής, η εγγραφή σ’ ένα μέσο κοινωνικής δικτύωσης εθεωρείτο μονοσήμαντη, ο χρήστης συναινούσε στους όρους χρήσης. Το γαλλικό δικαστήριο θεώρησε ότι υπάρχει αμοιβαία σύμφωνο και μάλιστα εμπορικό, παρόλο που η εγγραφή είναι δωρεάν. Αυτό θ’ ανοίξει τον δρόμο για δικαιώματα στους χρήστες-καταναλωτές.

Πάνω ακριβώς στη θεωρία του δωρεάν, δηλαδή όταν ένας από τους συμβαλλόμενους προσφέρει στον άλλον μια υπηρεσία χωρίς αντάλλαγμα, είχε χτίσει το Twitter την υπεράσπισή του. Όμως το γαλλικό δικαστήριο θεώρησε ότι υπάρχει αντάλλαγμα και μάλιστα πολλαπλό. Ότι το Twitter “συλλέγει και χρησιμοποιεί τις πληροφορίες που δίνει ο χρήστης” και αυτό σε πολλές περιπτώσεις “στον ιστότοπό του, όταν ο χρήστης στέλνει ή λαμβάνει tweets μέσω SMS, όταν χρησιμοποιεί στο κινητό του μία εφαρμογή που του δίνει πρόσβαση στο twitter”. Αυτές οι πληροφορίες χρησιμοποιούνται για “να γίνουν πιο στοχευμένες οι διαφημίσεις, για να μετρήσουν την αποτελεσματικότητά τους και για ν’ αναγνωρίσουν τις συσκευές που χρησιμοποιεί ο καταναλωτής”. Επίσης “διαδίδονται” και “διαμοιράζονται” μέσα στη μεγαλύτερη αδιαφάνεια μέσα από διαφορετικές εφαρμογές.

Για την ερχόμενη εβδομάδα θέλω να ψάξω να σας βρω τι έγραφα πριν από… ούτε ξέρω πόσα χρόνια, γι’ αυτό το δωρεάν που το πληρώνουμε ακριβά. Θα μου επιτρέψετε, ελπίζω, να αισθανθώ δικαιωμένη, χωρίς αλαζονεία, απλώς με ανακούφιση.

You May Also Like

Στήριξη στον -ζωτικής σημασίας- πολιτισμό

«Οι καλλιτέχνες δεν είναι μόνο απολύτως αναγκαίοι αλλά -ιδιαίτερα αυτήν τη στιγμή- ζωτικής σημασίας». ...

Πώς το twitter σταμάτησε τον πόλεμο στο Ιράν

Στην αρχή φάνηκε ότι το twitter είναι το νέο πολεμικό όπλο, ιδιαίτερα για τον ...

Όταν τα θεμέλια τρίζουν

Μην με χαρακτηρίσετε εμμονική αλλά το μεγάλο θέμα των ημερών είναι ένα: τι θα ...

Το μοιραίο enter

Το κάθε μας Enter μετράει. Το κάθε μας enter δείχνει ποιοι είμαστε και φανερώνει ...

Η τεχνολογία δεν είναι το φάρμακο για την κατάθλιψη

Γράφει η Βάλια Καϊμάκη | valia@inrec.gr Διάβαζα στην “Wall Street Journal” μια πολύ ενδιαφέρουσα ...

Τα ψέματα του facebook

Γράφει η Βάλια Καϊμάκη | valia@inrec.gr Αν πιστέψουμε όσα διαβάζουμε στο facebook, τότε η ...

X