«Υπηρέτης Δύο Αφεντάδων»: μία ανάλαφρη διαχρονική κωμωδία

Ο «Υπηρέτης Δύο Αφεντάδων» ανεβαίνει για έξι συνολικά παραστάσεις στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Κύπρια 2018

Συνέντευξη στην Κατερίνα Μιχάηλου

Το διαχρονικό έργο του Ιταλού Συγγραφέα Carlo Goldoni, ανεβάζει η θεατρική ομάδα Dell’Arte Projekt, σε σκηνοθεσία Άδωνη Φλωρίδη. Δύο από τους ηθοποιούς του θιάσου, ο Ηλίας Ανδρέου και η Αφροδίτη Κλεοβούλου, μίλησαν στο ραδιόφωνο του «Π», για τη συγκεκριμένη παράσταση.

Τί θα δούμε σε αυτή την παράσταση;

Α: θα δείτε μία παράσταση αρκετά ζωντανή, ζωηρή, χιουμοριστική, με ζωντανή μουσική γρήγορους ρυθμούς και μία ιστορία αρκετά μπλεγμένη. Μία ιστορία στην ποία συμβαίνουν  πολλά και διάφορα ευτράπελα, και η οποία έχει πολλά χρώματα.

Η: Είναι μία κωμωδία καταστάσεων, διαχρονική.  Ένα κλασσικό έργο γραμμένο στα μέσα του 18ου αιώνα που περιγράφει τρεις ιστορίες έρωτα, οι οποίες περιπλέκονται, με κινητήριο μοχλό ένα υπηρέτη. Ο τελευταίος, στην ανάγκη του για επιβίωση μπλέκει τους πάντες, λέει ψέματα, τρέχει πάνω κάτω στη Βενετία να τα μπαλώσει να και δεν ξέρουμε αν τελικά θα έχει αίσιο τέλος.

Τι είναι αυτό που καθιστά το έργο τόσο διαχρονικό;

Η: Αυτό συμβαίνει γιατί τα μεγάλα προβλήματα της ανθρωπότητας ήταν η επιβίωση, η ισότητα μεταξύ των δύο φύλων, οι κοινωνικές τάξεις κλπ. Όλα αυτά , κάνουν το έργο διαχρονικό, και όλα αυτά αναφέρονται στο έργο. Ο συγγραφέας, τα αναφέρει αυτά, ωστόσο χωρίς να τα υπογραμμίσει. Δίνει τις πληροφορίες για όλα αυτά αλλά με ένα πιο ανάλαφρο τρόπο, μέσω της κωμωδίας. Φυσικά βάζει μπροστά τον έρωτα, που είναι το μεγαλύτερο «πρόβλημα» του κόσμου, δείχνοντας σου ότι με τον έρωτα δημιουργούνται όλα τα προβλήματα.

Ποιους χαρακτήρες υποδύεστε στο έργο;

Α: Στο έργο είμαι η Σμεραλντίνα. Μία υπηρέτρια αρκετά ζωηρή και λίγο κουτσομπόλα, η οποία θέλει διακαώς να παντρευτεί. Βλέπει γύρω της όλους να παντρεύονται και αναρωτιέται πότε θα έρθει η σειρά της.

Η: Εγώ είμαι ο υπηρέτης. Το μεγαλύτερο πρόβλημα του σε όλο το έργο είναι η πείνα. Ο τύπος πεινάει. Πάντα. Όμως ερωτεύεται την Σμεραλντίνα και αυτό κάνει τα πράγματα ακόμη πιο δύσκολα για τον ίδιο.

Το έργο γράφτηκε τον 18ο αιώνα. Το φέρατε στο σήμερα;

Η: Έπρεπε να βρούμε καινούργιες φόρμες για να κάνουμε το κοινό να γελάσει στο σήμερα. Ήταν ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα αυτό, το να αποφύγουμε να βάλουμε τα κλισέ αστεία.  Κατ’ άλλα κρατήσαμε την εποχή. Τουλάχιστον όπως την έχουμε φανταστεί εμείς.

Ποιο είναι το σημαντικότερο μήνυμα που επιδιώκει το έργο να μεταδώσει στο θεατή;

Α: Ότι ο έρωτας μπορεί να απλωθεί σε όλα τα πράγματα, ανεξάρτητα από κοινωνικές τάξεις.  Ο έρωτας εξομαλύνει λίγο αυτές τις αποστάσεις, κι αυτές τις διακρίσεις που  υπάρχουν ανάμεσα σε πλούσιες και φτωχούς. Μπορεί να μαλακώσει τις οποιεσδήποτε αιχμηρές τάσεις υπάρχουν ως προς τις κοινωνικές τάξεις.

Με τι συναισθήματα θα φεύγει ο θεατής από την παράσταση;

Α: θα φύγετε με μία ανάλαφρη, ευχάριστη και γλυκιά αίσθηση. Και γενικότερα πιστεύω ότι είναι μία παράσταση την οποία ανάγκη ο κόσμος αυτή την περίοδο. Το έργο αυτό θα δώσει στο θεατή  χαρά και μία γλυκιά γεύση,  η οποία θα τον φωτίσει.

Η: Θα ξεχαστεί από την καθημερινότητα, και τη ρουτίνα της. Ευχόμαστε ο κόσμος  να φύγει από την παράσταση με ένα πλατύ χαμόγελο. Αυτός είναι ο στόχος της παράστασης.

Στο έργο πρωταγωνιστούν οι:  Ανδρέας Βασιλείου, Ανδρέας Μακρής, Αφροδίτη Κλεοβούλου, Γιάννης Μίνως, Δημήτρης Αντωνίου, Ελεονώρα Βασιλείου, Ηλίας Ανδρέου, Παναγιώτης Λάρκου, Πηνελόπη Βασιλείου

*Παραστάσεις: 2,3/10– Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου, 4/10 Μαρκίδιο Θέατρο Πάφου, 5/10 Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας, 8,9/10 Θέατρο Ριάλτο, Λεμεσός. Ώρα έναρξης: 20:30.

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

ΑΝΟΙΚΤΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ : 20 χρόνια Θέατρο Ριάλτο

Το Θέατρο Ριάλτο κλείνει σε λίγους μήνες 20 χρόνια μετά την εκτενή αποκατάσταση του ...

Τέσσερις μύθοι και μια βασίλισσα στο Θέατρο Ριάλτο

Τέσσερις ιστορίες συνυφαίνονται σε ένα μύθο στην παράσταση «Τέσσερις μύθοι και μια βασίλισσα» (Four ...

Η Alpha Square το φθινόπωρο

Περιοδείες σε Κύπρο και εξωτερικό με παραστάσεις που έχουν ήδη διακριθεί αλλά και ένα ...

Ανακοίνωση του ΥΠΠΑΝ για το Σχέδιο Θυμέλη

Ανακοίνωση σχετικά με το Σχέδιο Θυμέλη και το πάγωμα των χορηγιών από τον ΘΟΚ, ...

Στο βεστιάριο της παράστασης «Δρόμοι Κροκοδείλων»

Η Μελίτα Κούτα και ο Χάρης Καυκαρίδης, στα πλαίσια των Δράσεων Α’ Τριμήνου στις ...

«Σεραφίνα»: Ένα έργο καρδιογράφημα

Η ηθοποιός Ευαγγελία Ονουφρίου μίλησε στο ραδιόφωνο «Πολίτης 107,6» και στην πολιτιστική εκπομπή «Τι ...

X