«Maid at Home» στην Γκαλερί Αποκάλυψη

Η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή για το κοινό μέχρι την 1η Δεκεμβρίου 2018

Η Γκαλερί Αποκάλυψη φιλοξενεί την έκθεση ζωγραφικής και σχεδίου της Μίριαμ Μακ Κόννον Παπαγεωργίου με τίτλο «Maid at Home».

Τα εγκαίνια θα τελεστούν την Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2018 στις 19:30.

Τα πρόσφατα έργα της Μίριαμ Μακ Κόννον παρουσιάζουν πίνακες και σχέδια οικιακών αντικειμένων. Ασχολούνται με τη φύση των αντικειμένων και των αφηγήσεων που κρύβονται πίσω από αυτά και επικεντρώνονται στην ανθρώπινη τους σύνδεση.

Η Μίριαμ ερευνά σε ποιο βαθμό οι οικιακοί ρυθμοί και τα αντικείμενα που κυριεύουν τους ρυθμούς αυτούς, διαμορφώνουν τις αναμνήσεις μας και τις συναισθηματικές μας σχέσεις. Την ενδιαφέρει η εμμονή του φυλετικού συσχετισμού των οικιακών αντικειμένων, απεικονίζοντας τα αποξενωμένα από το συνήθη οικιακό τους περιβάλλον.

Ο θεατής έρχεται αντιμέτωπος με δύο μορφές θηλυκότητας οι οποίες συσχετίζονται με τα επιλεγμένα αντικείμενα του καλλιτέχνη. Αυτή της ευαισθησίας και αυτή της δύναμης. Στα έργα ‘nightdress ’ και ‘Being Patient’, η ευαισθησία της θηλυκότητας είναι εμφανής. Στα έργα ‘Stilettos’, η δύναμη της θηλυκότητας εκφράζεται έντονα, καθώς παρουσιάζεται μπροστά στο θεατή μια σειρά από γόβες στιλέτο, έτοιμες για μάχη. Στα έργα ‘Tie series’, ο φυλετικός συσχετισμός έχει αλλοιωθεί με τέτοιο τρόπο που ακόμη και το πιο αρρενωπό αντικείμενο, η γραβάτα, γίνεται περισσότερο θηλυκιά και παρουσιάζεται σε μια κατάσταση τροτότητας και ευπάθειας. Η καλλιτέχνης υπερτονίζει και επαναλαμβάνει ένα διακοσμητικό σχέδιο από φλοράλ πάνω στα οικιακά αντικείμενα, εστιάζοντας την προσοχή του θεατή στην ένταση και στη δύναμη της θηλυκής παρουσίας.

Η  Μίριαμ επαναπαρουσιάζει τα οικιακά αντικείμενα με τρόπο που να φανερώνουν την αίσθηση του  περιορισμού-εγκλωβισμού, η οποία συνοδεύει την ένταση της οικιακής ζωής . Στα έργα ‘Trolley series’, η καλλιτέχνης δίνει ιδιαίτερη σημασία στους ράβδους του τρόλει. Οι μεταλλικοί ράβδοι μπορούν να μεταφραστούν ως κλουβιά, αλλά παράλληλα μπορεί να παρέχουν και μια αίσθηση προστασίας. Η διπλή αυτή έννοια, είναι επίσης εμφανής στο μεγάλο σχέδιο ¨ Wall of Medicine Bottles¨, όπου ιατρικά δοχεία περιέχουν το φάρμακο που μας προστατεύει, αλλά την ίδια ώρα μας  κρατάει και σε μία κατάσταση εξάρτησης.

Αυτή η σειρά των πρόσφατων έργων της Μίριαμ Μακ Κόννον , στοχεύει στο να δημιουργήσει διάλογο γύρω από την σημαντικότητα της θηλυκότητας μέσα στον οικιακό κόσμο, αλλά και ερωτήματα κατά πόσο ο βαρύς συσχετισμός της με την οικιακή ζωή, περιορίζει την δύναμη και την επιρροή της, αντικατοπτρίζοντας με αυτό τον τρόπο και τον ρόλο της ίδιας της γυναίκας στην καθημερινή ζωή.

Την Μίριαμ Μακ Κόννον αντιπροσωπεύει η Olivier Cornet Gallery, Dublin, Ireland και η Gallery Apocalypse. Στα πρόσφατα της projects, έχει εκπροσωπήσει την Ιρλανδία και την Κύπρο στις Biennale του Πεκίνου (2012 και  2015), Biennale of drawing στο Πίλσεν της Τσεχίας και Βρότσλαβ Πολωνίας (2012 και 2014). Επίσης στα πρόσφατα projects περιλαμβάνονται η εξωτερική εγκατάσταση ‘Το Μεγάλο Τάμα’ στην Πάφο(2012) και το ‘Touring Tama’ στην Ιρλανδία (2013) για την ανάληψη της Προεδρίας της ΕΕ από τις δύο χώρες και το δικοινοτικό έργο Common Ground για το Πάφος 2017, όπου συμμετείχαν παιδιά από την Κερύνεια και από την Πάφο. Επίσης δημιούργησε την δημόσια εγκατάσταση εσωτερικού χώρου “The House of Letters” και το Δημόσιο Έργο εξωτερικού χώρου ¨The Myth of Arodafnousa¨ στην Πάφο και τα δύο για το Πάφος 2017, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης. Το 2018 συμμετείχε στην Biennale Λάρνακας.

Η Μίριαμ έχει συμμετάσχει σε ομαδικές και ατομικές  εκθέσεις στο Δουβλίνο, Νέα Υόρκη, Λονδίνο και Κύπρο. Τα έργα της Μίριαμ βρίσκονται σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές στην Ιρλανδία, Αυστραλία, Αμερική, Γερμανία, Ισπανία, Ελβετία, Βέλγιο, Μ. Βρετανία, Ελλάδα και Κύπρο. Επίσης, στις Δημοτικές Πινακοθήκες της Λευκωσίας και Λεμεσού και στις συλλογές της Τράπεζας Κύπρου, ΑΗΚ, Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, Barclays Bank, Ιreland, The Office of Public Works Ireland (OPW) και στο Wesley College Dublin.Η Μίριαμ ζει και εργάζεται στην Kύπρο.

Διάρκεια έκθεσης:  Νοέμβριος 16 November –Δεκέμβριος 1 December

Ώρες Λειτουργίας: Καθημερινά: 10:30-13:00 & 17:00-20:00

Για περισσότερες πληροφορίες www.miriammcconnonart.com/ 22300150 / 99471223

 

 

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Η τέχνη είναι ένα υπαρξιακό παιχνίδι

Η θεωρία του Αριστοτέλη ότι “η ύλη φέρει μέσα της την αρχή της κίνησης ...

Κερενίδης – Πέπε: «Η τέχνη αποδομεί το προφανές»

Έργα από την ιδιωτική συλλογή Κερενίδη Πέπε παρουσιάζει αυτό το διάστημα το The Island ...

Νέα έκθεση από την Αποστολία Γεώργου στην «Αποκάλυψη»

«Ανακατατάξεις της λήθης» είναι ο τίτλος της ζωγραφικής έκθεσης της Αποστολίας Γεώργου που θα ...

Η Κάτια Χριστοδούλου συμμετέχει στην έκθεση για τα 20χρονα της ActionAid Eλλάς

H βραβευμένη φωτογράφος Κάτια Χριστοδούλου συμμετέχει σε ομαδική έκθεση φωτογραφίας στην Αθήνα, με αφορμή ...

Share IRL:  Φάση 3 – Reboot | Twofourtwo x Βικτώρια Λεωνίδου

Twofourtwo (Κώστας Μάντζαλος και Κων/νος Κουννής) x Βικτώρια Λεωνίδου Μοιράσου στην πραγματικότητα – Φάση ...

To CVAR γιορτάζει τη Διεθνή Ημέρα Μουσείου

Το Κέντρο Εικαστικών Τεχνών και Έρευνας γιορτάζει τη Διεθνή Ημέρα Μουσείου 2018, με μια ...

X