Ανοικτό κάλεσμα από το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου

Μέσα στα πλαίσια της ευρύτερης ευαισθητοποίησης του κοινού για τις Συλλογές του Ιδρύματος και παράλληλα την προβολή του έργου του καλλιτεχνικού κόσμου στην Κύπρο, το Ίδρυμα διερευνά τρόπους συνεργασίας με καλλιτέχνες, γραφίστες, designers, product designer κ.ά.

Η συνεργασία αυτή αποσκοπεί στη δημιουργία αντικειμένων-δώρων (αποκλειστικά για το Ίδρυμα) τα οποία να αναδεικνύουν τόσο τις Συλλογές όσο και τον ίδιο το δημιουργό.

Το Ίδρυμα προτίθεται, κατόπιν αξιολόγησης και επιλογής της Επιτροπής, να διοργανώσει ειδική εκδήλωση-έκθεση (ατομική ή συλλογική) στην οποία θα προσκαλέσει το κοινό για να προβάλει τους καλλιτέχνες και τις δημιουργίες τους. Οι δημιουργίες αυτές θα εκτίθενται ανάλογα με το είδος τους στους χώρους του Πολιτιστικού Ιδρύματος και το κοινό θα έχει την ευκαιρία να τις δει από κοντά και να μιλήσει με τον καλλιτέχνη στην δεξίωση που θα ακολουθήσει.

Η συνεργασία θα περιλαμβάνει την δημιουργία νέων προϊόντων προς πώληση, στην ανάλογη συσκευασία, σε μικρές ή και μεγάλες ποσότητες ανάλογα με το ενδιαφέρον που θα προκύψει.  Για  αγορές προϊόντων, η έκδοση τιμολογίου είναι απαραίτητη και η εξόφλησή του θα γίνεται εντός καθορισμένου χρονικού πλαισίου το οποίο θα αποφασιστεί αφού θα υπάρξει συνεργασία.

Χαρακτηριστικά των αντικειμένων-δώρων

Να είναι κατασκευασμένα ειδικά για το Open Call Culture is the gift worth giving 2018.

Να είναι εμπνευσμένα ή αντίγραφα από τις Συλλογές του Ιδρύματος:

 • Χαρτογραφία
 • Νομισματική
 • Χειρόγραφα και Παλαίτυπα
 • Αρχαιολογικό Μουσείο
 • Έργα Τέχνης
 • Υδατογραφίες/Καρτ ποσταλ

Για περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με τις συλλογές του Ιδρύματος επισκεφθείτε τον σύνδεσμο:  http://www.boccf.org/el-GR/museums-and-collections-gr/

Μπορούν να είναι:

 • Συλλεκτικά (αριθμημένα, περιορισμένη ποσότητα)
 • Μη συλλεκτικά
 • Εξειδικευμένα (tailor made)
 • Εξατομικευμένα (personalized)
 • Καινοτόμα

Να καλύπτουν περιπτώσεις όπως:

 • Εταιρικά δώρα
 • Δώρα εκτίμησης/επικοινωνίας
 • Ενθύμια
 • Χρηστικά αντικείμενα
 • Διακοσμητικά αντικείμενα

Να εμπίπτουν στο πιο κάτω εύρος λιανικών τιμών (σε ευρώ):

 • 20-500

Περιεχόμενο πρότασης:

 • Δεχόμαστε προτάσεις στην τελική τους μορφή και φωτογραφίες του έργου (μέχρι 5) ή/και δείγματα. Tόσο τα δείγματα όσο και οι φωτογραφίες θα πρέπει να ανταποκρίνονται στην τελική μορφή του έργου.

Η πρόταση να περιλαμβάνει:

 • πληροφορίες για τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν
 • το μέγεθος και το βάρος του έργου
 • προτεινόμενη λιανική τιμή πώλησης (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ)
 • μέγιστο αριθμό αντικειμένων που μπορούν να αναπαραχθούν και τoν χρόνο παρασκευής τους – σε περίπτωση που θα γίνουν αναπαραγωγές
 • Δημιουργικό σκεπτικό της πρότασης (250-300 λέξεις)
 • Σύντομο βιογραφικό (200 λέξεις)

Για σκοπούς καλής διαχείρισης θα γίνει αρχικά η αποδοχή των πρώτων 70 προτάσεων που θα υποβληθούν ενώ θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας.  Οι προτάσεις, το δημιουργικό σκεπτικό και το σύντομο βιογραφικό  θα παραδίδονται, δια χειρός, κλειστά σε φάκελο ή σε κουτί αναγράφοντας το όνομα και το τηλέφωνο του καλλιτέχνη από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή (εκτός αργιών) από τις 08:00-14:00 στα γραφεία του Πολιτιστικού Ιδρύματος:

Φροντίδα Λουΐζας Π. Στρούθου

Φανερωμένης 86-90

1ος όροφος

1011 Λευκωσία

Ακολούθως θα σφραγίζονται και θα συνυπογράφονται δηλώνοντας την ημέρα και ώρα παραλαβής από τον εκπρόσωπο του Ιδρύματος και τον καλλιτέχνη.

Το δημιουργικό σκεπτικό, οι λεπτομέρειες της πρότασης καθώς και το βιογραφικό να αποστέλλονται επιπρόσθετα και ηλεκτρονικά στο 4739@bankofcyprus.com.

Τυχόν άλλες προτάσεις, πέραν των πρώτων 70, θα εξεταστούν στην επόμενη προκήρυξη.

Τόσο τα δείγματα όσο και οι φωτογραφίες μπορούν να επιστραφούν στον καλλιτέχνη μετά το τέλος της διαδικασίας εάν ο ίδιος το επιθυμεί.

Για διευκρινήσεις/ερωτήσεις μπορείτε να αποτίνεστε ηλεκτρονικά στο 4739@bankofcyprus.com.

Προθεσμία υποβολής της πρότασης: 31/12/2018

Πληροφορίες για το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου

Το  Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου από την ίδρυσή του, το 1984, μέχρι σήμερα, έχει αναπτύξει πλούσια και πολύμορφη δραστηριότητα, υπηρετώντας τους σκοπούς που η Τράπεζα Κύπρου είχε θέσει με την ίδρυσή του.  Βασικοί στρατηγικοί στόχοι του Πολιτιστικού Ιδρύματος είναι η προώθηση της έρευνας, της μελέτης και προαγωγής του κυπριακού πολιτισμού στους τομείς της αρχαιολογίας, της ιστορίας, της τέχνης και της λογοτεχνίας, καθώς επίσης και η διάσωση και προβολή της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς του νησιού, στην Κύπρο και στο εξωτερικό, με έμφαση στη διεθνή προβολή του μακραίωνου ελληνικού πολιτισμού.  Έχει την έδρα του στο παλαιό κτήριο Διοίκησης της Τράπεζας Κύπρου, το οποίο οικοδομήθηκε το 1936 και βρίσκεται στην γειτονιά της Φανερωμένης, στο ιστορικό κέντρο της Λευκωσίας.

Διαφυλάσσει πέντε κυπρολογικές συλλογές: Νομισμάτων – Χαρτών – Σπάνιων Bιβλίων & Χειρογράφων, Χαρακτικών, Παλαιών Φωτογραφιών και Υδατογραφιών – Σύγχρονης Kυπριακής Tέχνης και Kυπριακών Aρχαιοτήτων. Επίσης, διαχειρίζεται δύο Μουσεία, το Μουσείο Ιστορίας της Κυπριακής Νομισματοκοπίας και το αρχαιολογικό Μουσείο της Συλλογής Γεωργίου και Νεφέλης Τζιάπρα Πιερίδη, δωρεά Κλειούς και Σόλωνα Τριανταφυλλίδη.

Παρακαλώ επισκεφθείτε τον πιο κάτω σύνδεσμο για να δείτε περισσότερα για το Ίδρυμα:

http://www.boccf.org/el-GR/

Η Αγορά, το ηλεκτρονικό κατάστημα του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τράπεζας Κύπρου, ιδρύθηκε το 1994 με σκοπό την πώληση αντιγράφων τεχνουργημάτων, πιστών αντιγράφων και βιβλίων από τις συλλογές του Πολιτιστικού Ιδρύματος. Το σκεπτικό πίσω από αυτό είναι ότι η αγορά αντιγράφων ή πιστών αντιγράφων βοηθά τον επισκέπτη να γνωρίσει τα πρωτότυπα εκθέματα, και οι διάφορες εκδόσεις που διατίθενται συντείνουν στην αφομοίωση και αύξηση των γνώσεων του επισκέπτη. Με αυτό τον τρόπο ενισχύονται οι δεσμοί του επισκέπτη με το Ίδρυμα και τα εκθέματα.

Παρακαλώ επισκεφθείτε τον πιο κάτω σύνδεσμο για να δείτε την υφιστάμενη συλλογή του πωλητηρίου:  http://www.boccf.org/el-GR/5/

 • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

  Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Βραβεία Θεάτρου Κύπρου 2017 | Οι νικητές

Ο διεθνούς φήμης συνθέτης Μιχάλης Χριστοδουλίδης παρέλαβε το φετινό Μεγάλο Βραβείο Θεάτρου για τη ...

Συγχαρητήρια του ΥΠΠο στη Χάρις Επαμεινώνδα

Θερμά συγχαρητήρια στην Κύπρια εικαστικό Χάρις Επαμεινώνδα εκφράζει σε σημερινή ανακοίνωσή του το Υπουργείο ...

Αναστέλλει κάθε δραστηριότητα για να εξοικονομήσει λεφτά η Ουνέσκο

Tην αναστολή εκτέλεσης νέων προγραμματών μέχρι το τέλος του χρόνου ανακοίνωσε σήμερα η Ουνέσκο, ...

Ανοιχτό για τη Μέρα Θεάτρου το Θεατρικό Μουσείο

Ανοιχτό με ελεύθερη είσοδο θα είναι το Θεατρικό Μουσείο Κύπρου, στη Λεμεσό, για την Παγκόσμια ...

Εργαστήριο υποκριτικής και σκηνικής γραφής με τον Γιώργο Βαλαή

Η ομάδα εν.ακτtheatre group διοργανώνει επταήμερο εργαστήριο υποκριτικής και σκηνικής γραφής μέσα από τους ...

«Έφυγε» ο φωτογράφος Ανδρέας Κούτας

Έφυγε την Τρίτη 25 Φεβρουαρίου από τη ζωή σε ηλικία 73 ετών ο Κύπριος ...

X