Διάλεξη της Τετάρτης | Χριστόφορος Σάββα – 50 χρόνια μετά

 • H επόμενη Διάλεξη της Τετάρτης στη Λεβέντειο Πινακοθήκη θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2018 με θέμα Χριστόφορος Σάββα – 50 χρόνια μετά. Ομιλήτρια η Δρ. Ελένη Σ. Νικήτα, επιμελήτρια της Κυπριακής Συλλογής της Λεβεντείου Πινακοθήκης. Η Δρ. Νικήτα θα μιλήσει για την πορεία του Σάββα στην τέχνη και θα σταθεί στους λόγους για τους οποίους θεωρείται μια από τις εμβληματικότερες μορφές στη σύγχρονη Κυπριακή τέχνη, ένας κομβικός καλλιτέχνης ο οποίος με το έργο του έκλεισε μια περίοδο και άνοιξε μια καινούργια στην ιστορία της εικαστικής δημιουργίας στον τόπο μας. Η Δρ. Νικήτα είναι επίσης συγγραφέας του βιβλίου «Χριστόφορος Σάββα η απαρχή μιας νέας εποχής στην Κυπριακή τέχνη» που κυκλοφόρησε το 2008.

  Ο Χριστόφορος Σάββα υπήρξε ένας πρωτοπόρος καλλιτέχνης, όχι μόνο με τις υφολογικές του κατακτήσεις, όσο και με το νέο πνεύμα που προσκόμισε στην Κυπριακή τέχνη. Το πνεύμα της συνεχούς έρευνας των μορφών έκφρασης, των τεχνικών, των υλικών και των εικαστικών τεχνοτροπιών. Το πνεύμα του πειραματισμού, της ανανέωσης και της τόλμης στη διατύπωση καινούργιων εικαστικών λεξιλογίων. Σ’ αυτή την ακατάπαυστη έρευνά του ο Χριστόφορος Σάββα δεν παραγνώρισε ποτέ την μακρόχρονη εικαστική παράδοση του δικού του πολιτιστικού χώρου.

  Στο χώρο της διάλεξης θα εκτίθεται ένα άγνωστο έργο του που εντοπίστηκε πρόσφατα στο Παρίσι, το οποίο τώρα εμπλουτίζει την Κυπριακή Συλλογή της Λεβεντείου Πινακοθήκης.

  Αμφιθέατρο «Κωνσταντίνος Λεβέντης», 19:30

  Π.Α. έως τη Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2018: 22668838 / info@leventisgallery.org

  Η διάλεξη θα δοθεί στην ελληνική. Είσοδος: Δωρεάν

   

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

   Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

  You May Also Like

  ΚΚΔΙΘ | Θλίψη για την απώλεια του Νίκου Σιαφκάλη

  Το Κυπριακό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου εκφράζει τη θλίψη του για το θάνατο ...

  5o Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Πάφου

  To Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Πάφου (PIFF) επιστρέφει για 5η χρονιά με υπαίθριες κινηματογραφικές προβολές  ...

  Πρόγραμμα φιλοξενίας καλλιτεχνών 2020 από τον ΜΚΟ Visual Voices

  Ο ΜΚΟ Visual Voices ανακοινώνει ανοικτή πρόσκληση για το φετινό του πρόγραμμα φιλοξενίας για ...

  «Recto/Verso: Από το Βυζάντιο στον Μοντερνισμό»

  Το Κέντρο Ευαγόρα Λανίτη στη Λεμεσό παρουσιάζει τη νέα του εικαστική έκθεση με τίτλο «Recto/Verso: ...

  Κ. Ρήγος: «Έτοιμοι να δεχτούμε την κριτική»

  O Κωνσταντίνος Ρήγος γράφει για την πρώτη του σκηνοθετική δουλειά στην Κύπρο με το ...

  X