Δύο τραγικές ηρωίδες

Ο Λέων Τολστόι (θάνατος: 7 Νοεμβρίου 1910) είναι ένας από τους μεγαλύτερους συγγραφείς όλων των εποχών. Για τον Ρώσο συγγραφέα έχουν γραφτεί πολλές εργασίες και μελέτες. Στο πλαίσιο της μικρής μας στήλης, θα αναφερθούμε στις δύο τραγικές ηρωίδες των μυθιστορημάτων “Η Ανάσταση” και “Άννα Καρένινα”.

Η “Ανάσταση” είναι το τελευταίο μυθιστόρημα του Τολστόι και βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα. Πρόκειται για την ιστορία μιας πόρνης, της Αικατερίνης Μάσλοβα, η οποία κατηγορείται άδικα για τον φόνο ενός πελάτη της και καταδικάζεται σε τέσσερα χρόνια καταναγκαστικά έργα. Στο δικαστήριο παρίσταται ως ένορκος ο πρίγκιπας Ντιμίτρι Ιβάνοβιτς Νεκλούντοφ, ο οποίος διατηρούσε σχέση με την ηρωίδα, όταν εκείνη ήταν υπηρέτριά του. Ο πρίγκιπας είχε εγκαταλείψει την ηρωίδα μαζί με το νόθο τους παιδί και υπέφερε από τρομερές τύψεις, γι’ αυτό την ακολουθεί στον τόπο του μαρτυρίου της. Η πράξη του αυτή σηματοδοτεί τη στιγμή της “ανάστασής” του, αφού ο ίδιος αισθάνεται ηθικός αυτουργός στην ηθική έκπτωση της ηρωίδας.
Στο “Άννα Καρένινα” περιγράφεται ο παράφορος έρωτας μεταξύ της Άννας και του Βρόνσκι. Η Άννα, όμως, είναι ήδη παντρεμένη με κάποιον άλλον και έχει και έναν γιο μαζί του. Ο γάμος της είναι καταπιεστικός, γι’ αυτό και η αίσθηση του καθήκοντος απέναντι στην οικογένειά της δεν είναι τόσο δυνατή, ώστε να αποτρέψει τον έρωτα για τον Βρόνσκι. Η παράνομη αυτή σχέση τίθεται στο επίκεντρο του κοινωνικού περίγυρου και ο σύζυγος της Άννας μάταια προσπαθεί να κρατήσει την αξιοπρέπεια της οικογένειάς του. Τα πράγματα περιπλέκονται όταν η Άννα μένει έγκυος από τον Βρόνσκι. Η ηρωίδα εγκαταλείπει τον σύζυγό της και φεύγει με τον εραστή της, αλλά η ευτυχία τους δεν θα διαρκέσει για πολύ. Η κοινωνική κατακραυγή ρίχνει την ηρωίδα σε βαθιά μελαγχολία, η οποία επιδεινώνεται με την υποψία ότι ο εραστής δεν είναι πιστός. Η ηρωίδα καταφεύγει προσωρινά στην απατηλή ηρεμία που της χαρίζει η μορφίνη, αλλά σύντομα ανακαλύπτει ότι βρίσκεται σε αδιέξοδο. Έτσι, η Άννα αυτοκτονεί στις ράγες ενός τρένου.
Και οι δύο ηρωίδες του Τολστόι είναι τραγικά πρόσωπα, τα οποία πέφτουν θύματα της ψεύτικης και απάνθρωπης κοινωνικής ηθικής. Ο Τολστόι στα έργα του εστιάζει σε ένα από τα κοινωνικά προβλήματα της εποχής του: τις διαπροσωπικές σχέσεις, οι οποίες διαχωρίζουν τους ανθρώπους σε θύτες και θύματα, εκμεταλλευτές και εκμεταλλευόμενους, άρχοντες και δούλους, δυνατούς και αδυνάτους. Πρόκειται για ένα διαχρονικό πρόβλημα, αφού παρατηρείται ακόμα και σήμερα, πράγμα που αποδεικνύει την κρίση του σύγχρονου πολιτισμού.

*Φιλολόγου

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Απεβίωσε ο ποιητής Μάρκος Μέσκος

Πέθανε σε ηλικία 84 ετών, ύστερα από μακροχρόνια πάλη με τον καρκίνο, ο Μάρκος Μέσκος, ...

Ανθρώπινη βιβλιοθήκη στη Λάρνακα

Η Ανθρώπινη βιβλιοθήκη επιστρέφει για τρίτη χρονιά στη Λάρνακα. Στη βιβλιοθήκη αυτή συναντάμε ανθρώπους, ...

«Μνήμες, νοσταλγίες και ξεριζωμοί. Τρίκωμο – Σαλαμίνα» του Βάσου Καραγιώργη

Στις 12 Ιουνίου παρουσιάζεται το βιβλίο του αρχαιολόγου Βάσου Καραγιώργη, μια προσωπική μαρτυρία του ...

Κίτρινο Υποβρύχιο

Κίτρινο Υποβρύχιο Σεμίνα Διγενή – Εκδόσεις Πατάκη Η Σεμίνα Διγενή έχει διανύσει δεκάδες χιλιάδες ...

Κοραλία Δημητριάδης: Το πιο δυνατό όπλο της γυναίκας είναι η φωνή της

Συνέντευξη στη Θεοδώρα Χρυσοστόμου/Φωτογραφία Ελένη Παπαδοπούλου «Just give me the Pills» ονομάζεται η νέα ...

Βρέθηκαν τα πρώτα σκίτσα του «Μικρού Πρίγκιπα»

Σε μια αποθήκη ανάμεσα σε χαρτιά και εφημερίδες στην Ελβετία βρέθηκαν τα πρώτα σκίτσα ...

X