«Ένας Γέρος, μια θάλασσα»: αληθινές ιστορίες στη Γάζα

Το θέατρο ΑντίΛογος ανεβάζει σε παγκύπρια πρώτη το έργο «Ένας Γέρος, μια θάλασσα» σε κείμενο Μαρίας Χρυσάνθου και σκηνοθεσία Αλεξίας Παπαλαζάρου

Συνέντευξη στην Κατερίνα Ηλιάδη

Η παράσταση αποτελεί το τρίτο έργο από το αφιέρωμα – τριλογία του θεάτρου ΑντίΛογος με θέμα την προσφυγιά και τους πολέμους που ακόμα μαίνονται στη Μέση Ανατολή, μετά τα συγκλονιστικά «Λιοντάρια» και «Τα παιδιά της Γάζας» . Το έργο της Μαρίας Χρυσάνθου, προϊόν του φιλόδοξου προγράμματος Play On, εμπνευσμένο από τον «Γέρο και τη Θάλασσα» του Έρνεστ Χέμινγουεϊ και βασισμένο σε πραγματικές ιστορίες ανθρώπων εγκλωβισμένων στη Γάζα, επαναφέρει στη σκηνή του Flea Theatre την Αλεξία Παπαλαζάρου, αυτή τη φορά να σκηνοθετεί τον Κούλη Νικολάου στο ρόλο του «Γέρου». Πλαισιωμένος από τους Βασίλη Μιχαήλ, Ηλιάνα Κάκκουρα, Σάββα Μενοίκου και Θέμιδα Νικολάου, ο «Γέρος» μόνος σε μια λωρίδα γης, ονειρεύεται γλάρους να πετούν στον ουρανό και παιδιά να παίζουν ελεύθερα γιατί «δεν γίνεται, κάτι καλό πρέπει να υπάρχει σε ένα κόσμο που τα παιδιά χαίρονται».

Με αφορμή την αποψινή πρεμιέρα η Μαρία Χρυσάνθου, που υπογράφει το κείμενο της παράστασης, μίλησε στο ραδιόφωνο του «Π» για το ξεχωριστό αυτό έργο που θα πραγματοποιεί τακτικές παραστάσεις : κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 20:30 και Κυριακή στις 19:00 μέχρι και τις 2 Δεκεμβρίου, 2018, στο Flea Theatre, στη Λευκωσία.

Ήθελα να δουλέψω με αληθινές, ανθρώπινες ιστορίες, γιατί θεωρώ ότι πολλές φορές μας συγκινούν περισσότερο οι λογοτεχνικές ιστορίες παρά οι πραγματικές ανθρώπινες.

Ποια είναι η ιστορία του έργου;

Το έργο αποτελείται από πολλές πραγματικές ιστορίες ανθρώπων, οι οποίοι προέρχονται κυρίως από την Παλαιστίνη και ζουν στην απομόνωση, στη Γάζα. Εντούτοις μέσα από αυτές τις ιστορίες μπορεί ο καθένας να δει κι άλλες ιστορίες, άλλων ανθρώπων που ζουν επίσης στην απομόνωση, ξεχασμένοι. Κεντρικός χαρακτήρας της παράστασης είναι ο ψαράς, ο οποίος ζει στη Γάζα απομονωμένος και δεν μπορεί να ψαρέψει καθώς στη Γάζα υπάρχει ένας ναυτικός αποκλεισμός έξι ναυτικών μιλίων. Ο ψαράς αυτός είναι βασισμένος στο ψαρά του Έρνεστ Χέμινγουεϊ, ο οποίος επίσης ήθελε να πιάσει ένα μεγάλο ψάρι και δεν μπορούσε. Γενικότερα ήθελα να δουλέψω με αληθινές, ανθρώπινες ιστορίες, γιατί θεωρώ ότι πολλές φορές μας συγκινούν περισσότερο οι λογοτεχνικές ιστορίες παρά οι πραγματικές ανθρώπινες. Μένουν περισσότερο στο μυαλό μας οι λογοτεχνικές ιστορίες.

Θα μπορούσε να αναρωτηθεί κάποιος γιατί επιλέξατε την Παλαιστίνη και όχι την Κύπρο όπου έχουμε κι εμείς ανάλογα προβλήματα ;

Ίσως γιατί θα πρέπει σε κάποια φάση να διευρύνουμε τους ορίζοντες μας και να καταλάβουμε ότι δεν είμαστε οι μοναδικοί που αντιμετωπίζουμε προβλήματα. Άλλοι άνθρωποι αντιμετωπίζουν μεγαλύτερα προβλήματα σε σχέση μ’ εμάς.

Ας ανοίξουμε λίγο το μυαλό και την καρδιά μας για να δεχτούμε αυτούς τους ανθρώπους.

Είναι αισιόδοξο το έργο; Υπάρχει ελπίδα;

Δείχνει την πραγματικότητα κάποιων ανθρώπων και πώς αισθάνονται οι ίδιοι. Στο τέλος ο θεατής θα αποφασίσει ο ίδιος αν το έργο είναι αισιόδοξο ή απαισιόδοξο. Αν το έργο καταφέρει να αγγίξει το θεατή, τότε είναι αισιόδοξο. Εάν καταφέρει μέσω του έργου ο θεατής να μπει στη θέση αυτών των ανθρώπων και να αισθανθεί, ότι αισθάνονται οι ίδιοι.

Λίγο πριν την πρεμιέρα του έργου ποια είναι τα συναισθήματά σας;

Ελπίζω να είναι καλοτάξιδο περισσότερο για τα μηνύματα που θέλω να στείλω. Ελπίζω να συγκινήσει το θεατή και να τον κάνει να σκεφτεί. Ζούμε σε δύσκολους καιρούς και δεν πρέπει να συγχέουμε τους πρόσφυγες με τους μετανάστες. Οι πρόσφυγες εκδιώχθηκαν από τον τόπο τους, όπως εκδιωχθήκαμε κι εμείς το 1974. Δεν ήμασταν μετανάστες, ήμασταν πρόσφυγες. Ας ανοίξουμε λίγο το μυαλό και την καρδιά μας για να δεχτούμε αυτούς τους ανθρώπους. Δεν είναι επιλογή. Ο κίνδυνος τους σπρώχνει στην εγκατάλειψη του τόπου τους.

Συντελεστές της παράστασης:
Σκηνοθεσία: Αλεξία Παπαλαζάρου

Σκηνικά / Κοστούμια: Λάκης Γενεθλής

Μουσική: Δημήτρης Ζαχαρίου

Σχεδιασμός Φωτισμού: Βασίλης Πετεινάρης

Παίζουν οι ηθοποιοί:Κούλης Νικολάου, Βασίλης Μιχαήλ, Ηλιάνα Κάκκουρα, Σάββας Μενοίκου και Θέμιδα Νικολάου

**Πρεμιέρα 7/11 20:30 και κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 20:30 και Κυριακή στις 19:00 μέχρι 2/11 στο Flea Theatre. Πληροφορίες: 99251331

 

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Τα πέντε μεγάλα θέατρα της Κύπρου ζητούν το άνοιγμά τους

Κοινή επιστολή προς τους Υπουργούς Υγείας, Οικονομικών και Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας απέστειλαν ...

«Αμπελοπούλειον μέγαρον πολιτισμού» στο Θέατρο Ανεμώνα

Στην τελική ευθεία οι πρόβες για το ανέβασμα του έργου του Αντρέα Κουκκίδη «Αμπελοπούλειον ...

«Ποιος σκότωσε τον σκύλο τα μεσάνυχτα» στην Κεντρική Σκηνή του ΘΟΚ

   Εγώ δεν λέω ψέματα. Η Μητέρα έλεγε ότι δεν λέω ψέματα επειδή είμαι ...

Βραβεία Θεάτρου ΘΟΚ στην παρουσία Κονιόρδου

Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελλάδας -και ηθοποιός- Λυδία Κονιόρδου θα παραστεί στην ...

«Υπηρέτης Δύο Αφεντάδων»: μία ανάλαφρη διαχρονική κωμωδία

Συνέντευξη στην Κατερίνα Μιχάηλου Το διαχρονικό έργο του Ιταλού Συγγραφέα Carlo Goldoni, ανεβάζει η ...

«Αχαρνείς»: Δεύτερος κύκλος παραστάσεων

Ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου παρουσιάζει τον δεύτερο κύκλο παραστάσεων της επιτυχημένης καλοκαιρινής παραγωγής του ...

X