«Εστι-ά-ζω»: ένα παζλ από εικόνες και ήχους

Ζωντανό εικαστικό δρώμενο μίξης εικόνας και ήχου βασισμένο σε μια επιλογή βίντεο, κινουμένων σχεδίων, ήχων και μελωδιών

Συνέντευξη στην Κατερίνα Μιχάηλου

Η Χριστίνα Παπακυριακού, φιλοξενείται στο φετινό πρόγραμμα theYard.Residency, στην κατηγορία 24hour shot με το δρώμενο «Εστι-ά-ζω». Όπως προνοεί η συγκεκριμένη κατηγορία, η εικαστικός, έχει στη διάθεσή της το Παλιό Ξυδάδικο, για 24 ώρες, την Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2018, και μας συστήνει την τεχνική «miksáz».

Αυτό το εικαστικό δρώμενο είναι ένα πείραμα για μένα

Τι θα δούμε σε αυτό το δρώμενο;

Αυτό το εικαστικό δρώμενο είναι ένα πείραμα για μένα. Είμαι εικαστικός, ασχολούμαι εδώ και χρόνια με εικαστικά, ωστόσο και η μουσική είναι κάτι με το οποίο ασχολούμαι και αγαπώ. Αποφάσισα λοιπόν να κάνω αυτή τη μίξη- το [miksáz] όπως ονομάζεται-με βάση το οποίο παίζει κάποιος μουσική και κινούνται στο φόντο εικόνες με βάση τη μουσική.  Εγώ το κάνω αντίστροφα. Ετοίμασα κάποια κομμάτια, τα οποία είναι «πειραγμένα» από μένα, και αποτελούν ηχογραφήσεις από διάφορες φάσεις της καθημερινότητας μου και με βάση αυτά επέλεξα το οπτικό υλικό ,από μια μεγάλη συλλογή βίντεο που έχω καταγράψει τα τελευταία χρόνια, μέχρι και πρόσφατα.

Πώς έγινε η επιλογή των βίντεο;

Η επιλογή έγινε μέσα από την επιλογή της μουσικής. Έφτιαξα πρώτα τα κομμάτια και τα συναισθήματα που μου ξυπνούσε κάθε φορά η μουσική, τα λόγια, και οι επιλογές ήχων που επέλεξα να βάλω σε καθένα απ’ αυτά, με οδήγησαν στην επιλογή των βίντεο που είχα.  Είναι ουσιαστικά ένα πάζλ που κτίζεται από εικόνες, με βάση την μουσική.

Υπάρχει μία συγκεκριμένη θεματική γραμμή που ακολούθησες;

Δεν θα το έλεγα. Αντιθέτως, κάθε κομμάτι μπορεί να θεωρηθεί αυτόνομο. Ωστόσο όλα έχουν ως κοινό χαρακτηριστικό την προσπάθεια μου να προσεγγίζω  με ένα αρκετά αφαιρετικό τρόπο στιγμές της καθημερινότητας, και πράγματα που δεν φαίνεται να μας επηρεάζουν, αλλά ουσιαστικά ασκούν την επιρροή τους επάνω μας καθημερνά. Είτε εστιάζουμε σε αυτά,  είτε όχι, είναι εκεί, υπάρχουν μέσα μας.

Πάντα κάτι σου αφήνει αυτό που θα δεις,  απλώς μπορεί να μην είσαι σε θέση να το συνειδητοποιήσεις εκείνη την μέρα.

Τι είναι αυτό που σε σπρώχνει να πάρεις την κάμερα στο χέρι;

Ξεκίνησα να κάνω κινηματογράφηση, όταν έκανα το μεταπτυχιακό μου στην Ολλανδία, και τα βίντεο που συμπεριλαμβάνονται στο πρότζεκτ, είναι από τότε μέχρι σήμερα. Κάποιες στιγμές αυτό που με σπρώχνει να πάρω την κάμερα και να αρχίσω να αποτυπώνω εικόνες, εξαρτάται από τη φάση στην οποία βρίσκομαι, εγκεφαλικά κυρίως. Αν δηλαδή, σε κάποια περίοδο, δεν ζωγραφίζω πολύ για παράδειγμα, κάπως μέσα μου επιδιώκω να καλύψω την ανάγκη μου για δημιουργία, με ένα άλλο τρόπο, είτε παίζοντας μουσική, είτε κάνοντας οπτικογράφηση.

Τι θα ήθελες να περάσεις στον κάθε θεατή;

Θα ήμουν ευχαριστημένη αν έφευγε κάποιος και ένιωθε ότι κάτι του έδωσε το συγκεκριμένο δρώμενο. Εάν είχε κρατήσει κάτι. Ακόμα κι αν πει απλώς «δεν μου άρεσε αυτό που είδα, ή δε μου έδωσε τίποτα». Αν και στην ουσία πάντα κάτι σου αφήνει αυτό που θα δεις,  απλώς μπορεί να μην είσαι σε θέση να το συνειδητοποιήσεις εκείνη την μέρα. Το σημαντικό είναι να μη φεύγει κάποιος από εκεί παντελώς αδιάφορος.

  • Αύριο στο Παλιό Ξυδάδικο, Λεμεσός, στις 21:00. Πληροφορίες: 99 380483

Συντελεστές:

Εικαστικός – Χριστίνα Παπακυριακού , Ηχολήπτης – Νικόλας Πέτρου

ΠΛληροφορίες:
Kρατήσεις – 99 380483
Ώρα – 21:00
Είσοδος – €5
Παλιό Ξυδάδικο, Γενεθλίου Μιτέλλα 34, Λεμεσός

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Μουσική βραδιά από το Δήμο Στροβόλου

Μουσική βραδιά διοργανώνουν ο Δήμαρχος και τα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου Στροβόλου στο προαύλιο ...

Έλενα Χατζηαυξέντη: «Πάντα υπάρχει κάτι νέο να πεις για τη Δανάη Στρατηγοπούλου»

Συνέντευξη στην Κατερίνα Μιχάηλου Μέσα από τη ξεχωριστή παράσταση, «Ας ερχόσουν για λίγο», αποτελούμενη από ...

Μια διαδικτυακή έκθεση του Άλεξ Κατς με έργα από τη ζωή της σύγχρονης ζωής της Βόρειας Αμερικής

Μπορείτε να δείτε διαδικτυακά την έκθεση “Alex Katz: Soup to Nuts” που είχε σχεδιαστεί ...

Υπερ-πραγματικές μορφές στην νέα έκθεση της Μαρίας Τριλλίδου

Φυσικά και ανθρωπογενή στοιχεία αλληλοσυνδέονται, συνθέτοντας υπερ-πραγματικές μορφές στη νέα ατομική έκθεση της Μαρίας ...

Δρεπάνι & Κώδικας

Δρεπάνι & Κώδικας είναι ο τίτλος της διεθνούς έκθεσης η οποία πραγματοποιείται στο πλαίσιο ...

Τιμητικό μετάλλιο στο Ίδρυμα Κώστα και Ρίτας Σεβέρη

Με το Τιμητικό Μετάλλιο της Λευκωσίας τιμήθηκαν τη Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2019 η Ρίτα ...

X