«Γιώργος Σεφέρης, Ο ποιητής, στη χώρα της έκλειψης»: προβολή στο ΕΚ στις Βρυξέλλες

«Η ταινία έχει ως αντικείμενο τις φωτογραφίες που τράβηξε ο Νομπελίστας ποιητής στην Κύπρο, τη δεκαετία του 1950, όταν η Κύπρος ήταν μια αγγλική αποικία, αλλά ένας αδιάσπαστος, ενιαίος χώρος»

Στο χώρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες θα προβληθεί σήμερα Τετάρτη 21 Νοεμβρίου μετά από σχετική πρόσκληση, η ταινία του Κύπριου, διεθνούς φήμης σκηνοθέτη, Ανδρέα Πάντζη, «Γιώργος Σεφέρης, Ο ποιητής, στη χώρα της έκλειψης», στην παρουσία του ίδιου του σκηνοθέτη.
                
Η ταινία αποτελεί το δεύτερο μέρος μιας διλογίας για τις 288 φωτογραφίες που τράβηξε ο Νομπελίστας, Γιώργος Σεφέρης, κατά τη διάρκεια των τριών ταξιδιών του στην Κύπρο: το 1953, το 1954 και το 1955.  Απέσπασε το Ειδικό Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής του 16ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου «Χρυσός Ιππότης» στη Ρωσία το 2007.

«Η ταινία έχει ως αντικείμενο τις φωτογραφίες που τράβηξε ο Νομπελίστας ποιητής στην Κύπρο, τη δεκαετία του 1950, όταν η Κύπρος ήταν μια αγγλική αποικία, αλλά ένας αδιάσπαστος, ενιαίος χώρος» αναφέρει ο Ανδρέας Πάντζης στον προσωπικό του λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Προσθέτει ότι «με το άνοιγμα των οδοφραγμάτων μπορέσαμε να ανιχνεύσουμε τα ταξίδια του ποιητή στην νυν κατεχόμενη από τον τουρκικό στρατό Κύπρο και να δούμε την καταστροφή που έχει επισυμβεί στα μνημεία ως απότοκο της τουρκικής κατοχής».

Όπως αναφέρει ο Ανδρέας Πάντζης η βραδιά είναι αφιερωμένη στον Σάββα Παύλου, με τον οποίο συνυπογράφουν το σενάριο και ο οποίος απεβίωσε σε ηλικία 65 ετών τον Απρίλιο του 2016.  Ήταν φιλόλογος, εκπαιδευτικός, μελετητής και συγγραφέας, ένας ακάματος εργάτης του πολιτισμού, με βαθιά αγάπη για την Κύπρο και κάθε τι ελληνικό.

Σε σημείωμα για την ταινία αναφέρεται :

«Προσπαθούμε να βρούμε τη σχέση ανάμεσα στις φωτογραφίες και στα ποιήματά του Σεφέρη. Ανιχνεύουμε την πορεία του ποιητή με δυσκολία, με συνεχή εμπόδια.

Ένας Τούρκος υπάλληλος του “υπουργείου εσωτερικών” του ψευδοκράτους της κατεχόμενης Κύπρου είναι συνέχεια μαζί μας και επιτηρεί τι κινηματογραφούμε… Στο μεσαιωνικό κάστρο του Αγίου Ιλαρίωνα, ο τουρκικός στρατός παρεμβαίνει και το γύρισμα διακόπτεται.

Για τέσσερις ώρες, 22 άτομα είμαστε κρατούμενοι, φυλακισμένοι σ’ ένα μεγάλο μεσαιωνικό δωμάτιο του κάστρου… Οι τόποι που ενέπνευσαν τον Γιώργο Σεφέρη τώρα είναι κατεστραμμένοι, παραμελημένοι, λεηλατημένοι…»

Η ταινία είναι μια συμπαραγωγή της ΕΡΤ, του ΡΙΚ, της FAMAGUSTA FILM FACTORY LTD και της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου / CYTA.

Η προβολή της 21ης Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες οργανώνεται με την ευγενική φροντίδα του Ευρωβουλευτή, Κώστα Μαυρίδη.

Σκηνοθεσία: Ανδρέας Πάντζης, Σενάριο: Ανδρέας Πάντζης, Σάββας Παύλου, Φωτογραφία: Πέτρος Κουμουνδούρος, Σύμβουλοι: Δημήτρης Δασκαλόπουλος, Νάσος Βαγενάς, Μαρία Στασινοπούλου, Σάββας Παύλου, Μοντάζ: Νίκος Χαλαμπάλας, Ήχος: Φίλιππας Πανταζής, Μουσική: Βάσος Αργυρίδης.

Ανάγνωση κειμένων: Γιάννης Βόγλης, Ανδρέας Αντωνιάδης, Στεφανία-Θεοφανία Πάντζη, Βάσος Αργυρίδης, Γιώργος Μπακόλας, Ανδρέας Πάντζης

Διεύθυνση παραγωγής: Κώστας Πιτσιλίδης (ΡΙΚ), Νίκη Σταματάρη (ΕΡΤ).

Πηγή: ΚΥΠΕ 

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Ο Αδάμ Μπουσδούκος είναι ο Γιάννης στην ταινία «Φυγαδεύοντας τον Χέντριξ»

Συνέντευξη στη Μερόπη Μωυσέως | Φωτογραφία Ελένη Παπαδοπούλου Το «Φυγαδεύοντας τον Χέντριξ» είναι η ...

Το κυπριακό ντοκιμαντέρ «Το Φάντασμα του Πίτερ Σέλερς» στα Φεστιβάλ της Βενετίας και Τελιουράιντ

Το κυπριακό ντοκιμαντέρ «Το Φάντασμα του Πίτερ Σέλερς» εντυπωσιάζει στα Φεστιβάλ της Βενετίας και ...

Ολοκληρώνεται το 15o Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού

Μετά από μια εβδομάδα προβολών ντοκιμαντέρ από την Κύπρο και τον κόσμο, το 15o ...

Φεστιβάλ Κινηματογράφου για την Μετανάστευση

Γιορτάζοντας και τιμώντας τη Διεθνή Ημέρα Μετανάστευσης, το Παγκόσμιο Φεστιβάλ για τη Μετανάστευση 2018 ...

«Καλημέρα Νύχτα» (1990), η πρώτη ταινία του Γιάννη Οικονομίδη

Ένα σχόλιο για τις καταστροφικές πυρκαγιές που έχουν κατακάψει για δεκαετίες την Ελλάδα ήταν ...

Αυλαία με «Αλήθεια» για το Φεστιβάλ Βενετίας 2019

Σήμερα Τετάρτη 28 Αυγούστου σηκώνει αυλαία η 76η διοργάνωση του Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας, ...

X