Η δραματουργία στο σύγχρονο χορό με εμψυχωτή τον Guy Cools

Το Κυπριακό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θέατρου και η Στέγη Σύγχρονου Χορού Λεμεσού συνεχίζοντας το εκπαιδευτικό και ερευνητικό τους έργο, φιλοξενούν το Βέλγο δραματουργό, κριτικό χορού και εκπαιδευτικό Guy Cools, σε ένα διήμερο δημιουργίας υπό τον γενικό τίτλο «Η δραματουργία στο σύγχρονο χορό», που θα πραγματοποιηθεί στις 15 και 16 Δεκεμβρίου 2018, στη Στέγη Σύγχρονου Χορού Λεμεσού.

Διήμερο βιωματικό εργαστήρι στη δραματουργία του χορού και τη δημιουργική διαδικασία

Το εργαστήρι θα προσφέρει στους συμμετέχοντες πρακτικά εργαλεία και ασκήσεις για συλλογισμό και αξιολόγηση, έτσι ώστε να μετατρέψουν και να εξελίξουν τη δημιουργική τους διαδικασία. Μέσα από ασκήσεις, πρακτικές και σωματικές, θα εξερευνηθεί ο τρόπος με τον οποίο η δραματουργία/ο δραματουργός μπορεί να συμβάλει στη δημιουργική διαδικασία ως θεατής, ως συνομιλητής και ως «επιμελητής».

Το εργαστήρι θα επικεντρωθεί στην πρόσληψη, στην εκφορά και στις διεπιστημονικές πρακτικές της δημιουργικής διαδικασίας του χορού. Το οκτάωρο βιωματικό εργαστήρι πραγματεύεται τις σημερινές τάσεις στο σύγχρονο χορό, με απώτερο σκοπό την απόκτηση μιας διαφορετικής, ανανεωμένης προοπτικής της δημιουργικής διαδικασίας και χορογραφικής μεθοδολογίας. Το εργαστήρι απευθύνεται σε επαγγελματίες του χορού, του θεάτρου και γενικότερα των παραστατικών τεχνών.

Διάρκεια: 8 ώρες (σύνολο)

▪ Σάββατο 15 Δεκεμβρίου: 12:00 – 16:00

▪ Κυριακή 16 Δεκεμβρίου: 10:00 – 14:00

Γλώσσα: Αγγλικά

Κόστος συμμετοχής: €25 │ €15 για τα οικονομικά ενήμερα μέλη του ΚΚΔΙΘ

Πληροφορίες/Κρατήσεις θέσεων μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου ή μέχρι πλήρωσης των θέσεων:

τηλ. 2267 4920 και info@ccoiti.org.cy

Σεμινάριο «Παρουσιάζοντας επί σκηνής το θρήνο: Συνομιλώντας με τους απόντες»

Κυριακή 16 Δεκεμβρίου

Βάσει της προσωπικής έρευνας του Guy Cools, για το πώς το ελληνικό μοιρολόι (θρήνος) μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πρότυπο εξέτασης των σύγχρονων καλλιτεχνικών πρακτικών που πραγματεύονται το πένθος και τη θλίψη, το σεμινάριο θα προσφέρει μια σύντομη διάλεξη κι ένα εργαστήρι δημιουργικής γραφής.

Το μοιρολόι είναι εκ φύσεως θεατρικό και δραματικό ως προς τον τρόπο που ο ερμηνευτής του απευθύνεται στο απόν πρόσωπο, δανείζοντάς του προσωρινά φωνή για να απαντήσει. Στο σεμινάριο θα διερευνηθεί η αντιφωνική δομή των ελληνικών θρήνων ώστε να επιτευχθεί μια «συνομιλία» με τους απόντες της δικής μας ζωής.

Το σεμινάριο πραγματοποιείται, επίσης, στο πλαίσιο του προγράμματος καλλιτεχνικής ανάπτυξης “Moving the New 2018”, της Στέγης Χορού Λεμεσού.

Διάρκεια: 3 ώρες (σύνολο)

▪ Κυριακή 16 Δεκεμβρίου: 16:00 – 19:00

Κόστος παρακολούθησης: €20

Γλώσσα: Αγγλικά

Πληροφορίες/Κρατήσεις θέσεων μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου ή μέχρι πλήρωσης των θέσεων:

τηλ. 2534 0618 και info@dancehouselemesos.com

Σημαντικές πληροφορίες:

▪ Συνολικό κόστος συμμετοχής/παρακολούθησης στο διήμερο βιωματικό εργαστήρι και στο σεμινάριο: €30

▪ Απαραίτηση η κράτηση θέσεων μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου ή μέχρι πλήρωσης των θέσεων

Η δραστηριότητα «Η δραματουργία στο σύγχρονο χορό» πραγματοποιείται με τη στήριξη των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, μέσα από το Πρόγραμμα «Πολιτισμός» για το έτος 2018.

Ο Βέλγος Guy Cools δραματουργός και κριτικός χορού, συγγραφέας και εκπαιδευτικός, έχει συνδέσει το όνομά του µε την πορεία και εξέλιξη του σύγχρονου χορού στο Βέλγιο, παίζοντας σημαντικό ρόλο στο σχεδιασμό της πολιτιστικής πολιτικής για το χορό που ανέδειξε τη φλαµανδική σκηνή σε µια από τις πιο δυναµικές της Ευρώπης. Ως δραματουργός έχει συνεργαστεί μεταξύ άλλων με τον Αλαίν Πλατέλ, το Σίντι Λάρµπι Τσερκάουι, τους χορογράφους της ομάδας les ballets C de la B, τη Μισέλ Αν Nτε Με, τη Μαρί Σουινάρ, τον Άκραµ Καν.

Οι πιο πρόσφατες του θέσεις που κατέλαβε ο Δρ Guy Cools, είναι ως αναπληρωτής καθηγητής ερευνών στο ινστιτούτο ερευνών Arts in Society της Σχολής Καλών και Παραστατικών Τεχνών Fontys στο Tilburg και ως Μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Γάνδης, όπου ολοκλήρωσε μια πρακτική διδακτορική διατριβή για τη σχέση μεταξύ χορού και γραφής. Σήμερα είναι αφοσιωμένος στη δραματουργία παραγωγής, συντείνοντας στη δουλειά χορογράφων όπως οι Koen Augustijnen (Βέλγιο), Sidi Larbi Cherkaoui (Βέλγιο), Danièle Desnoyers (Καναδάς), Λία Χαράκη (Κύπρος), Christopher House (Ηνωμένο Βασίλειο), Arno Schuitemaker (Ολλανδία) και Stephanie Thiersch (Γερμανία).

Στις πιο πρόσφατες δημοσιεύσεις του περιλαμβάνονται τα Ethics of Art: ecological turns in the performing arts, συν-επιμέλεια με τον Pascal Gielen (Valiz, 2014) In-between Dance Cultures: on the migratory artistic identity of Sidi Larbi Cherkaoui and Akram Khan (Valiz, 2015) και Imaginative Bodies, dialogues in performance practices (Valiz, 2016), μια σειρά δημοσιευμένων ζωντανών συνεντεύξεων από σημαντικούς καλλιτέχνες με τους οποίους συνεργάστηκε ο Cools από το 2008 έως το 2013 για το Sadler’s Wells  στο Λονδίνο. Με τον Καναδό χορογράφο, Lin Snelling, έχει αναπτύξει μια πρακτική παράστασης αυτοσχεδιασμού, “Rewriting Distance”, που επικεντρώνεται στην ενσωμάτωση της κίνησης, της φωνής και της γραφής.

 

 

 

 

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Το «Loittering» μας προκαλεί να αναλάβουμε τις ευθύνες μας

Το αποτέλεσμα μίας έρευνας που πραγματοποιήθηκε το περασμένο καλοκαίρι είναι η παράσταση «Loittering», που ...

In Situ στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Πειραιά θα παρουσιάσει την μακράς διαρκείας περφόρμανς της με τίτλο ...

Tο φετινό πρόγραμμα του Open House Festival

To Open House επιστρέφει στη Λεμεσό από τις 2 μέχρι 4 Οκτωβρίου 2020. Το ...

Moving Images International videodance festival 2019

Επί τρεις συνεχείς ημέρες, 22, 23 και 24 Νοεμβρίου, από τις 11.30πμ – 7.00μμ, 42 επιλεγμένες ταινίες χορού (video dance) από όλο ...

Πέθανε ο αμερικανός χορογράφος Πολ Τέιλορ, γίγαντας του σύγχρονου χορού

Ο Πολ Τέιλορ, ένας από τους «πατέρες» του σύγχρονου χορού, πέθανε την Τετάρτη στη Νέα ...

11ο Φεστιβάλ Χορού, Κίνησης & Παραστατικών Τεχνών NO_ BODY

Με μεγάλη χαρά η Στέγη Χορού Λευκωσίας και το Dance Gate  Lefkosia ανακοινώνουν το 11ο Φεστιβάλ Χορού, Κίνησης & ...

X