Η παραγωγή του Θεάτρου Δέντρο «Η Γκόλφω» ταξιδεύει στο Θέατρο Ριάλτο στη Λεμεσό την Κυριακή 4 Νοεμβρίου και ολοκληρώνει τις παραστάσεις της στο Θέατρο Δέντρο στην Παλουριώτισσα με επτά τελευταίες παραστάσεις.

«Ο Λέανδρος Ταλιώτης και η ομάδα του κατόρθωσαν να δώσουν μια πολυεπίπεδη εκδοχή ενός έργου… και να το νοηματοδοτήσουν εκ νέου, για ένα κοινό σύγχρονο και απαιτητικό. Μακριά από φιλολογικές, θεατρολογικές και θεωρητικές προσεγγίσεις… με μέσα λιτά, με ευρηματικότητα, σωματικότητα, χιούμορ, σκηνική δράση, ομοιογένεια και -επιτέλους- συγκεκριμένη σκηνοθετική άποψη, συνεπή σε όλα τα επίπεδα.»

«… η Κατερίνα Λούρα, η οποία αποδεικνύει ότι είναι μια ηθοποιός που δεν φοβάται να λειτουργεί έξω από νόρμες και να εκτίθεται, σηκώνει επάξια το βάρος αυτής της μεταμόρφωσης (…)σε σύμβολο γυναίκας που θρηνεί για την ίδια της τη ζωή, γιατί επιλέγει τον θάνατο και όχι τη συνθηκολόγηση.  Απόκοσμη, …φιλοσοφεί για την αγάπη, καταριέται, ευχολογεί, στροβιλίζεται, ισορροπεί, σχεδόν νεκρικά, πάνω σε μια κούνια που προοικονομεί το τραγικό τέλος.»

«Εξαιρετικός ο Γιώργος Κυριάκου, ο οποίος κατορθώνει να δώσει όλες τις εκφάνσεις του Τάσου: απολαυστικός ως ερωτευμένος και φιλόδοξος νέος, χωρίς υπερβολή και μελοδραματισμό ως μετανοημένος άνδρας. Ο Αλέξανδρος Παρίσης ενσαρκώνει με ακρίβεια και σωστές δοσολογίες πάθους, θυμού και θλίψης, τους κομβικούς ρόλους του ερωτευμένου -με την Γκόλφω- Κίτσου και του Θανασούλα, πατέρα του Τάσου. Η Άντρια Ζένιου, …ερμηνεύει με νεύρο και χιούμορ τόσο τον ρόλο του Γιάννου, όσο και της Σταυρούλας, η οποία θριαμβολογεί αλύπητα πάνω στη ρημαγμένη, ψυχικά, Γκόλφω.

(αποσπάσματα από την κριτική της Μαρίας Χαμάλη-Πατέρα, 21/10/2018)

«Και οι τέσσερις (ηθοποιοί)κράτησαν τον γρήγορο ρυθμό που ήταν από τα ουσιαστικά στοιχεία της σκηνοθεσίας του (Λέανδρου) Ταλιώτη. Η εύστοχη εκφραστικότητά τους δεν άφηνε αδιευκρίνιστα σημεία στη σκηνοθεσία του έργου. Ο Αλέξανδρος Παρίσης για άλλη μια φορά απέδειξε ότι είναι έτοιμος για μεγάλους ρόλους. Η Άντρια Ζένιου ήταν ευλύγιστη και ευκίνητη στις μεταμορφώσεις της. Ο Γιώργος Κυριάκου  έδειξε υποκριτική ρώμη και εντυπωσιακή ελευθερία. Η Κατερίνα Λούρα ξανά έδειξε τέτοιο δόσιμο στον ρόλο της που η Γκόλφω της ζωντάνεψε.» (απόσπασμα από την κριτική της Νόνας Μολέσκη, 14/10/2018)

ΤΟ ΣΚΗΝΟΘΕΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Τι γυρεύει η Γκόλφω στην Κύπρο;

Γιατί μας αφορά όλους το δραματικό ειδύλλιο του Περεσιάδη;

Γιατί η θρυλική ιστορία της Γκόλφως και του Τάσου, είμαστε εμείς.

Η παράδοση μας.

Το τραγικό δεν σταμάτησε ποτέ να είναι η δεύτερη μας φύση.

Κάπου εκεί. Μεταξύ κωμικού και τραγικού…θα συναντηθούμε.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ

Το έργο διαδραματίζεται στα Αροάνια όρη των Καλαβρύτων, στο ορεινό χωριό που κυλούν τα νερά της Στύγας, εκεί όπου σύμφωνα με τους αρχαίους μύθους ήταν η πύλη για τον Κάτω Κόσμο. Η Γκόλφω και ο Τάσος, δύο νεαρά παιδιά, ορκίζονται αιώνια αγάπη. Η Γκόλφω, πιστή στον όρκο της, αρνείται τον άρχοντα που θέλει να την παντρευτεί, αλλά ο Τάσος, αψηφώντας τον δικό του, δέχεται να πάρει γυναίκα του την πλούσια νέα που του προξενεύουν. Όταν αλλάξει γνώμη, θα είναι πολύ αργά.

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Σκηνοθεσία/Επεξεργασία Κειμένου: Λέανδρος Ταλιώτης

Σκηνικά – Κοστούμια: Μικαέλλα Κάσινου

Μουσική: Ανδρέας Μουστούκης

Κίνηση: Λέανδρος Ταλιώτης, Λουκία Πιερίδη

Φωτισμοί: Χρίστος Γωγάκης

Παίζουν (με αλφαβητική σειρά): Άντρια Ζένιου, Γιώργος Κυριάκου, Κατερίνα Λούρα, Αλέξανδρος Παρίσης

Μουσικοί επί σκηνής: Βασίλης Βασιλείου, Γιάννης Κουτής, Ζαχαρίας Σπυριδάκης

Κατασκευή σκηνικού: Θεόδωρος Γεωργίου

Επικοινωνία: The White Angel Company

Διεύθυνση παραγωγής: Γιάννος Λούρας

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ (όλες οι παραστάσεις ξεκινούν στις 20:30):

 

  • ΛΕΥΚΩΣΙΑ Θέατρο Δέντρο

5,7,9,10,11,19,21 Νοεμβρίου

soldouttickets.com.cy  99520835

  • ΛΕΜΕΣΟΣ Θέατρο Ριάλτο

4 Νοεμβρίου

rialto.com.cy  77777745

ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ:

€15/ €12

H τιμή εισιτηρίου των €12 ισχύει για παιδιά, φοιτητές, συνταξιούχους και ηθοποιούς (με παρουσίαση της σχετικής ταυτότητας).

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Ακροάσεις στον ΘΟΚ

Ακροάσεις για τις δράσεις του Α’ τριμήνου στο Θέατρο Αποθήκες αλλά και για την ...

Ένας Γέρος, μία θάλασσα

Συγγραφέας: Μαρία Χρυσάνθου Σκηνοθεσία: Αλεξία Παπαλαζάρου Σκηνικά / κοστούμια: Λάκης Γενεθλής Μουσική: Δημήτρης Ζαχαρίου ...

Απεβίωσε η ηθοποιός Φλωρεντία Δημητρίου

Ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου εκφράζει τη βαθιά του λύπη για το θάνατο της ηθοποιού ...

Αποτελέσματα 29ων Παγκύπριων σχολικών αγώνων θεάτρου 2018

Ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου και το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού ανακοινώνουν τη συμπλήρωση των ...

Μαγδαλένα Ζήρα: «’Οι Λύκοι’ αγγίζουν τις χορδές όλων»

Η παράσταση που πρωτοσυστήθηκε στο κοινό στο πλαίσιο του προγράμματος Πολιτιστικής Αποκέντρωσης του Υπουργείου ...

Ο Ιούνιος στο Παλιό Ξυδάδικο

Στο πλαίσιο του φετινού καλλιτεχνικού προγράμματος φιλοξενίας theYard.Residency.18, που πραγματοποιείται για 8η συνεχή χρονιά ...

X