Ιδρύεται το πρώτο Εργαστήριο Σκηνοθετών της Μεσογείου

Η Ελληνίδα σκηνοθέτης ‘Αννα Καπουσίζη συμμετέχει στην ίδρυση του πρώτου Εργαστηρίoυ Σκηνοθετών της Μεσογείου (Directors Lab Mediterranean), το οποίο ανοίγει τις πύλες του τον προσεχή Ιούλιο στη Βηρυτό του Λιβάνου.

H ιδέα για τη δημιουργία του Εργαστηρίου προέκυψε από τη φιλία πέντε σκηνοθετών της Μεσογείου, οι οποίοι ακολουθώντας το πρότυπο του νεοϋορκέζικου Directors Lab του Lincoln Center Theater θέλησαν να προσφέρουν σε σκηνοθέτες απ’ όλο τον κόσμο την ευκαιρία να γνωριστούν και ν’ ανοίξουν νέους καλλιτεχνικούς διαύλους επικοινωνίας με καλλιτέχνες της Μεσογείου.

«Νιώσαμε ότι έχει έρθει η ώρα να μας ενώσουν όχι μόνο τα γεγονότα των ειδήσεων, αλλά και αυτά που συμβαίνουν έξω από τις οθόνες μας, όταν βρισκόμαστε όλοι μαζί και ανακαλύπτουμε κάθε φορά τις κοινές μας ρίζες που τρέφουν τη δημιουργικότητα και τη δουλειά μας με αυτό το αίσθημα της πληρότητας που μας δίνει η συνύπαρξη μέσω του θεάτρου» αναφέρει στο ΑΠΕ/ΜΠΕ η ‘Αννα Καπουσίζη. Και υπογραμμίζει ότι «παρότι οι χώρες της Μεσογείου μοιράζονται πολλά κοινά χαρακτηριστικά, οι ευκαιρίες να συναντηθούν σε θεσμικό και οργανωτικό επίπεδο και να ανταλλάξουν πληροφορίες σχετικά με τις κοινές τους ρίζες, είναι ακόμα περιορισμένες».

Το Εργαστήριο Σκηνοθετών Μεσογείου( DLM) όπως και τα αντίστοιχα στο Λος ‘Αντζελες (Directors Lab West), στο Σικάγο (Directors Lab Chicago), στο Τορόντο (Directors Lab North) και τη Μελβούρνη (Directors Lab Melbourne) προσφέρει μια σειρά από εργαστήρια, συζητήσεις, ομιλίες και παρουσιάσεις . «Θέλουμε οι άνθρωποι που θα έρθουν να δημιουργήσουν μια νέα θεατρική πραγματικότητα η οποία θα εκφραστεί είτε με την μορφή μιας παράστασης είτε με οποιονδήποτε άλλο καλλιτεχνικό τρόπο» τονίζει.

Η πρόσκληση απευθύνεται σε νέους σκηνοθέτες και όσους έχουν ήδη ξεκινήσει την καριέρα τους αφού συμπληρώσουν την αίτηση που θα βρουν στη ιστοσελίδα του DLM (http://directorslabmed.org/ ) για ένα δεκαήμερο εντατικό πρόγραμμα, με δωρεάν συμμετοχή. Τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του θα δεχθεί 20 αιτήσεις με καταληκτική ημερομηνία στις 3 Δεκεμβρίου 2018. Οι σκηνοθέτες που θα επιλεγούν θα ειδοποιηθούν στις 28 Ιανουαρίου του 2019 πληροφορεί η κ. Καπουσίζη.

Το ετήσιο Εργαστήριο θα λειτουργήσει για πρώτη φορά στη Βηρυτό τον Ιούλιο του 2019 με στόχο να φιλοξενείται κάθε χρόνο σε διαφορετικές πόλεις της Μεσογείου, αρχίζοντας από τις πόλεις όπου κατάγονται τα μέλη της ιδρυτικής επιτροπής. Πιθανότατα, την ερχόμενη χρονιά θα φιλοξενηθεί στην Αθήνα ή στην Βαρκελώνη, έπεται η Ρώμη και το Αμμάν στην Ιορδανία. Τα ιδρυτικά μέλη είναι oι Sahar Assaf από το Λίβανο, ‘Αννα Καπουσίζη από την Ελλάδα, Mohammad Banihani από την Ιορδανία, Juan Carlos Martel Bayod από την Ισπανία και Lisa Nava από την Ιταλία.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Πρεμιέρα σήμερα για την ταινία Smuggling Hendrix στο Tribeca Film Festival

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Tribeca ξεκίνησε την Τετάρτη 18 Απριλίου και σήμερα στις 7μμ στον ...

Το ντοκιμαντέρ «Ο δρόμος μας» στο Πάνθεον

«Ο δρόμος μας» είναι ο τίτλος του ντοκιμαντέρ που δημιούργησε η σκηνοθετική ομάδα των ...

8ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Κύπρου: τελετή βράβευσης

Ολοκληρώνεται την Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2018, το 8ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Κύπρου, ...

Ένα «άλλο» σινεμά στο Υφαντουργείο

Συνέντευξη στην Κατερίνα Μιχάηλου Με ένα πλούσιο πρόγραμμα γύρω από το πρωτοποριακό  σινεμά επιστρέφει ...

Η ποίηση του σινεμά

Συνέντευξη στον Λουκιανό Λυρίτσα/Φωτογραφία Παύλος Βρυωνίδης Η Αλεξία Ρόιτερ και ο Ιωακείμ Μυλωνάς, καλλιτεχνικοί ...

Η Θεσσαλονίκη πάει Κάννες

Με μεγάλη χαρά το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου συνεχίζει για δεύτερη χρονιά ...

X