Οι πυρκαγιές της Καλιφόρνιας αποτεφρώνουν μια παγκοσμίου φήμης συλλογή βιβλίων φωτογραφίας

Σύμφωνα με την ολλανδική εφημερίδα NRC Handelsblad, τα 36.000 βιβλία στην συλλογή του Manfred Heiting έχουν γίνει στάχτη.

Μέχρι στιγμής οι πυρκαγιές στην Καλιφόρνια έχουν πάρει τη ζωή 94 ανθρώπων και κατέστρεψαν 1.667.855 στρέμματα γης φέτος. Και σύμφωνα με την ολλανδική εφημερίδα NRC Handelsblad, έχουν αποτεφρώσει επίσης μια παγκοσμίου φήμης συλλογή φωτογραφικών βιβλίων, την οποία συνέθεσε τα τελευταία έξι χρόνια ο ολλανδός συλλέκτης Manfred Heiting.

ΣΤην οδό Κατμπερτ, στο Μάλιμπου, η συλλογή του Heiting περιελάμβανε αρχειακές φωτογραφίες, αφίσες, κεραμικά, έπιπλα art deco και τουλάχιστον 36.000 φωτογρφικά βιβλία. Οι κάτοικοι της περιοχής είχαν πάρει οδηγίες να εκκενώσουν τα σπίτια τους πριν από μία εβδομάδα και η παράκτια πόλη είναι τώρα “εμπόλεμη ζώνη”, δήλωσε ο Heiting στην NRC Handelsblad.

Στις 20 Νοεμβρίου, δεν έχει ακόμα δοθεί το πράσινο φως στον Heiting για να επισκεφθεί το σπίτι του, αλλά δήλωσε ότι: “Στις δορυφορικές φωτογραφίες βλέπω ότι όλα στη γειτονιά μου έχουν εξαφανιστεί. Δύο ή τρία σπίτια μπορεί να έχουν επιβιώσει. Τα υπόλοιπα κονιορτοποιήθηκαν σε μια πύρινη λαίλαπα δέκα λεπτών. ”

Όντας κάποτε διευθυντής του διεθνούς τμήματος της Polaroid, ο Heiting άρχισε να συλλέγει φωτογραφικά έργα στη δεκαετία του ’70, όταν επικεντρώθηκε στη συλλογή εκτυπώσεων. Το 2002 πούλησε τη συλλογή αυτή στο Μουσείο Καλών Τεχνών του Χιούστον και άρχισε να εστιάζει στα φωτογραφικά βιβλία. Η συλλογή του θεωρήθηκε μία από τις πιο πλήρεις στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου ενός αντιγράφου των περισσότερων από τα σημαντικότερα φωτογραφικά βιβλία που εμφανίστηκαν από το 1888-1970 στην Ευρώπη, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Σοβιετική Ένωση και την Ιαπωνία.

Η εμπειρογνωμοσύνη και η συλλογή του Heiting χρησιμοποιήθηκαν σε μια σειρά επιτομήσεων που δημοσίευσε πρόσφατα ο εκδοτικός οίκος Steidl – συμπεριλαμβανομένου του βιβλίου The Soviet Photobook 1920-1941, The Japanese Phoptobook 1912-1980, και των εκδόσεων φωτογραφίας της Τσεχίας και της Σλοβακίας 1918-1998. Εργαζόταν επίσης πάνω στη δημιουργία ενός ιστότοπου για να κάνει το αρχείο του ευρύτερα προσβάσιμο και το χρησιμοποίησε στις ομιλίες του στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας.

Σύμφωνα με την NRC Handelsblad, η απώλεια της συλλογής του Heiting δεν είναι απλώς απώλεια του ιδίου, αφού είχε δωρίσει πρόσφατα τη συλλογή του στο Μουσείο Καλών Τεχνών στο Χιούστον. Αρκετά χιλιάδες βιβλία είχαν ήδη μεταφερθεί, αλλά τα υπόλοιπα έπρεπε να παραμείνουν στην ιδιοκτησία του Heiting μέχρι το 2023, για χρήση στις έρευνές του και στις εκδόσεις του. “Οι υπεύθυνοι επιμελητές με επισκέπτονταν ακόμα στις αρχές Οκτωβρίου για να κάνουν μια οριστική επιλογή”, δήλωσε ο Heiting. “Είναι απογοητευτικό. Για όλους μας. ”

“Δεν είναι εύκολο τώρα να ξεπεράσουμε αυτή την απώλεια”, προσθέτει. “Αλλά πρέπει να το αποδεκτώ. Η συλλογή δεν θα επιστρέψει. “

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Πρεμιέρα για το έργο “Η Στέλλα με τα κόκκινα γάντια”

Πρεμιέρα κάνει η πολυαναμενόμενη παραγωγή της Κεντρικής Σκηνής του ΘΟΚ, Η Στέλλα με τα ...

Παγκύπρια έκθεση τέχνης «Life» για καλό σκοπό

Ο ΠΑΣΥΚΑΦ, σε συνεργασία με το Space Art for Charity, σας προσκαλούν με ιδιαίτερη ...

«Μου έσωσε τη ζωή»: αναγνώστες μοιράζονται αναμνήσεις του Σταν Λι

Ο Σταν Λι , ο Αμερικανός συγγραφέας που δημιούργησε τους φανταστικούς χαρακτήρες Spider-Man, X-Men ...

Τι θα έκανε ο Τζορτζ Όργουελ το 2013;

Πού θα βρισκόταν ο Οργουελ αν πολεμούσε σήμερα σ’ έναν εμφύλιο αντίστοιχο του ισπανικού; ...

Έφυγε η φωνή των Cranberries Ντολόρες Ο’ Ριόρνταν

Πέθανε, σε ηλικία 46 ετών, η τραγουδίστρια του ροκ συγκροτήματος Cranberries, Ντολόρες Ο’ Ριόρνταν. ...

Τα «μουλάρια» της φωτογραφίας

Γράφει η Δέσπω Πασιά* Σπάνια έχουμε την ευκαιρία ως κοινό να δούμε μια φωτογραφική ...

X