Παραδίδεται στο κοινό ο «Ποιητής» (vid)

 • Γράφει η Γιώτα Χατζηκώστα

  Προς ολοκλήρωση οδεύει το έργο «Ποιητής» του διάσημου Έλληνα γλύπτη Κώστα Βαρώτσου. Το γλυπτό που αποτελείται από γυαλί αναμένεται να παραδοθεί στον Δήμο Λευκωσίας τέλη της τρέχουσας εβδομάδας. Ο «Ποιητής» μετακινήθηκε από την Πύλη Αμμοχώστου, όπου βρισκόταν από το 1983, στον προμαχώνα του Παλιού Δημαρχείου Λευκωσίας δίπλα από την υπό ανέγερση πλατεία Ελευθερίας. Εν τω μεταξύ ο καλλιτέχνης Κώστας Βαρώτσος βρίσκεται εδώ και λίγες μέρες στην Κύπρο, και επιβλέπει τις εργασίες του έργου, το οποίο αναμένεται να αποτελέσει πόλο έλξης για τους Λευκωσιάτες.

  Σημείο αναφοράς

  Σύμφωνα με τον κ. Βαρώτσο τον οποίο συναντήσαμε κατά τη διάρκεια των εργασιών, ελπίδα του ίδιου και του Δήμου Λευκωσίας είναι το έργο να αποτελέσει σημείο αναφοράς για τους δημότες και όχι μόνο. Μάλιστα, όπως ανέφερε ο κ. Βαρώτσος, «αυτός είναι και ο λόγος που επιλέξαμε το συγκεκριμένο σημείο», αναφερόμενος στην περίοπτη θέση όπου έχει τοποθετηθεί το έργο. Ο «Ποιητής» έχει έξι μέτρα ύψος, και το μέγεθός του θεωρείται ιδανικό δεδομένου του νέου χώρου του.

  Σημειώνεται ότι ο σκελετός του γλυπτού διατηρήθηκε και ενισχύθηκε ενώ το γυαλί αντικαταστάθηκε εξ ολοκλήρου. Κατά τον κ. Βαρώτσο το συγκεκριμένο έργο αποτελεί το αποκορύφωμα της σύνθεσης μιας και είναι το πρώτο συνθετικό έργο που έφτιαξε για να τοποθετηθεί σε δημόσιο χώρο. Στόχος του καλλιτέχνη ήταν η ανάδειξη του ποιητή ο οποίος κατά τον κ. Βαρώτσο είναι εξ ορισμού εύθραυστος, διαφανής, επιθετικός αλλά συνάμα και εκρηκτικός. Τέλος ο Κώστας Βαρώτσος ανέφερε πως «στόχος ήταν να διορθωθεί το γλυπτό, το οποίο όταν φτιάχτηκε δεν υπήρχε η γνώση της τεχνολογίας που έχουμε σήμερα με αποτέλεσμα να φθαρεί στον χρόνο».

   

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

   Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

  You May Also Like

  Μπρος πίσω στη Βουλή το Μέγαρο Πολιτισμού

  Με τον Αβέρωφ Νεοφύτου να διερωτάται γιατί δεν μελετήθηκε και η μέθοδος BOT για ...

  H Μόνικα Μπελούτσι, οικοδέσποινα στο 70ό Φεστιβάλ Καννών

  Η Ιταλίδα ηθοποιός Μόνικα Μπελούτσι θα είναι η οικοδέσποινα των τελετών έναρξης και λήξης ...

  Τα πρώτα Χριστούγεννα στο διάστημα

  Ποιο ήταν το γεύμα του πληρώματος του Απόλλων 8 στις 25 Δεκεμβρίου 1968; Οι ...

  «Μπετόν» και «Πείνα» | Θεατρικοί μονόλογοι στο +εργείο

  To ΒΕΤΟΝ7 και ο Πέρης Μιχαηλίδης σε συνεργασία με τον θεατρικό χώρο +εργειο στη ...

  Η Κύπρος στην 56η Μπιενάλε Βενετίας με επιμελητή τον Omar Kholeif

  O Omar Kholeif είναι ο επιμελητής της Κυπριακής Αποστολής στην 56η Μπιενάλε Βενετίας, η ...

  «Μιλώντας στα παιδιά για τον καρκίνο» στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις

  Μεγάλη ήταν η ανταπόκριση του κοινού στη διάλεξη με θέμα ‘Μιλώντας στα παιδιά για ...

  X