Γράφει η Κατερίνα Μιχάηλου

Η μετακόμιση της κρατικής βιβλιοθήκης, σε νέο κτήριο δεν είναι κάτι καινούργιο. Εδώ και χρόνια συζητιέται η χωροθέτηση της σε νέο ενιαίο οικοδόμημα-καθώς τώρα στεγάζεται σε τρία διαφορετικά κτήρια: δίπλα από το Ταχυδρομείο στην πλατεία Ελευθερίας, στην πλατεία Φανερωμένης πάνω από το κτήριο Τσιαούση, και στην περιοχή Γ.Σ.Π, όπου βρίσκεται το κλειστό βιβλιοστάσιο.  Ωστόσο, μέχρι πρότινος οι ενέργειες προς υλοποίηση αυτού του σκοπού, δεν προχωρούσαν όπως θα έπρεπε. Σήμερα φαίνεται ότι η πρόταση του Κτηματολογίου για τη χωροθέτηση, της Κρατικής Βιβλιοθήκης, σε νέο κτήριο, βρίσκεται ένα βήμα πριν την έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο.

«Υπήρχαν κάποιες δυσκολίες με το κομμάτι γης που πλέον έχουν ξεπεραστεί» όπως ανέφερε, μιλώντας στον «Π», ο διευθυντής της κρατικής βιβλιοθήκης Δημήτρης Νικολάου. «Το Κτηματολόγιο μάς ειδοποίησε ότι ενέκρινε την πρόταση για χωροθέτηση, η οποία θα προωθηθεί στο Υπουργικό». Εντούτοις αυτή η διαδικασία θεωρείται ότι θα κλείσει θετικά, αφού το Υπουργικό «ενέκρινε από το 2015 τη χωροθέτηση της βιβλιοθήκης στο συγκεκριμένο κομμάτι γης», όπως ανέφερε ο κ. Νικολάου. Δίπλα από το πρώην Υπουργείο Οικονομικών, μέσα στο μεγάλο κομμάτι της Αρχιγραμματείας, αναμένεται να ανεγερθεί το κτήριο της κρατικής, το οποίο θα εφάπτεται στη λεωφόρο Βύρωνος, και είναι περίπου 3 χιλιάδες τ.μ.

Από του χρόνου

Ο προϋπολογισμός έχει ήδη υποβληθεί σύμφωνα με τον κ. Νικολάου, όπως επίσης και «η δική μας πρόταση, η οποία αναφέρεται σε ένα κτήριο τεσσάρων ορόφων, με δύο υπόγεια προς φύλαξη των συλλογών της βιβλιοθήκης. Όσον αφορά το σχεδιασμό του κτηρίου, αυτός θα είναι αποτέλεσμα διαγωνισμού αρχιτεκτονικής ο οποίος θα προκηρυχθεί για το σκοπό αυτό».

Το έργο εντάσσεται μέσα στο πλαίσιο των αναπτυξιακών έργων του κράτους, που θα γίνουν από το 2020

Με τη σειρά του ο κ. Πάυλος Παρασκευάς, διευθυντής των Πολιτιστικών Υπηρεσιών, ξεκαθαρίζει ότι η ανέγερση του νέου κτηρίου δε θα γίνει εντός του 2019, αφού «το έργο εντάσσεται μέσα στο πλαίσιο των αναπτυξιακών έργων του κράτους, που θα γίνουν από το 2020». Ο ίδιος ανέφερε ότι «δεν ξέρω πότε θα ληφθεί η έγκριση του Υπουργικού, ελπίζω πως θα διευθετηθεί στο επόμενο χρονικό διάστημα για να είμαστε έτοιμοι το 2020, να προχωρήσουμε με τις μελέτες και το διαγωνισμό σχεδιασμού».

«Η εθνική βιβλιοθήκη είναι ο καθρέφτης μιας χώρας».

Όσον αφορά τη συζήτηση γύρω από το ερώτημα κατά πόσο χρειάζεται μία κρατική βιβλιοθήκη, όταν έχουν μόλις εγκαινιαστεί δύο πανεπιστημιακές, ο διευθυντής της κρατικής βιβλιοθήκης υπογραμμίζει ότι «η αποστολή μίας εθνικής βιβλιοθήκης είναι άλλη, και η αποστολή μιας Πανεπιστημιακής, άλλη. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Η πανεπιστημιακή σκοπό έχει να δώσει τροφή και να βοηθήσει τους φοιτητές ενώ μια εθνική βιβλιοθήκη,  σκοπεύει στο να κρατήσει την ταυτότητα του κράτους. Η εθνική βιβλιοθήκη είναι ο καθρέφτης μιας χώρας. Είναι το σπίτι του πολιτισμού, και όλοι είναι θετικοί  για την ανέγερση αυτού του κτιρίου».

Αλλάζουν οι κυβερνήσεις, αλλάζει και η πολιτική κάθε φορά σχετικά με αυτό το θέμα. Εάν μείνει σταθερή η πολιτική αυτή τη φορά θα κάνουμε υπομονή να δούμε αποτέλεσμα

Από την πλευρά της η πρόεδρος του Συνδέσμου Φίλων Κυπριακής Κρατικής Βιβλιοθήκης [ΣΦΚΚΒ] , κ. Κλαίλια Τομπόλη-Θεοδούλου εκφράζει την αγανάκτηση της καθώς εδώ και χρόνια συζητείται η οικοδόμηση νέου κτηρίου, που τελικά δεν πραγματοποιείται. Όπως ανέφερε, μιλώντας στον «Π», «Πάντοτε προσκρούουμε στη διστακτικότητα των κυβερνώντων γιατί νομίζουν ότι η λειτουργία της κρατικής βιβλιοθήκης δεν είναι αναγκαία τώρα που έχουμε πανεπιστημιακές . Η κρατική βιβλιοθήκη αποτελεί το συντονιστή όλων των βιβλιοθηκών της χώρας». Ενημερωμένη δε για τη νέα κατάσταση των διαδικασιών η ίδια ανέφερε ότι «αλλάζουν οι κυβερνήσεις, αλλάζει και η πολιτική κάθε φορά σχετικά με αυτό το θέμα. Εάν μείνει σταθερή η πολιτική αυτή τη φορά θα κάνουμε υπομονή να δούμε αποτέλεσμα».  Ξεκαθάρισε εντούτοις ότι «ο ΣΦΚΚΒ,  είναι αποφασισμένος να συνεχίσει τον αγώνα του , χωρίς κανένα προσωπικό κέρδος, επειδή αγαπάμε την ιδέα της βιβλιοθήκης, και πιστεύουμε ότι είναι η κορυφή του πολιτισμού μιας χώρας».

 

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Φεστιβάλ «Όψεις του Φανταστικού 2017»

Το φεστιβάλ που εστιάζει στη λογοτεχνία του φανταστικού θα λάβει χώρα από τις 28 ...

Σύγχρονοι φιλόσοφοι στην Αθήνα

Κορυφαίες πνευματικές προσωπικότητες του κόσμου, όπως ο Γιούργκεν Χάμπερμας, ο Ουμπέρτο Εκο [φωτο], ο Αλέξανδρος Νεχαμάς, ο Μπιλ ...

Αρχισαν οι εργασίες ανάδειξης της αρχαίας Μονής της Αγίας Νάπας

Ξεκίνησαν αρχές Μαρτίου και θα συνεχίσουν μέχρι τον Μάϊο του 2020 οι εργασίες ανάδειξης ...

Χρήστος Γιάγκου: Αγωνία για το μέλλον των θεάτρων

«Δεν είμαστε σε θέση να αξιολογήσουμε το μέγεθος των συνεπειών. Τα πράγματα αλλάζουν κάθε ...

Τεν Τεν κινηματογραφικός [video]

“Tin Tin: secret of the unicorn” είναι ο τίτλος του τελευταίου επιτεύγματος του Στίβεν ...

Τέλος εποχής για το Θέατρο Ριάλτο

Γράφει η Μερόπη Μωυσέως Ουδέν κακόν αμιγές καλού: Φεύγει από το Ριάλτο και αναλαμβάνει ...

X