Το μωσαϊκό Αποστόλου Μάρκου επιστρέφει στην Κύπρο

Ένα από τα τελευταία χαμένα έργα Βυζαντινής τέχνης, το οποίο έχει κλαπεί το ’70 από την Κύπρο, παραδόθηκε από ένα γνωστό Ολλανδό ερευνητή τέχνης.

Ο Arthur Brand δήλωσε την Παρασκευή ότι παρέδωσε την εικόνα του Αγίου Μάρκου του 6ου αιώνα κατά τη διάρκεια ιδιωτικής τελετής, που πραγματοποιήθηκε στην κυπριακή πρεσβεία στη Χάγη.

Για τον Arthur Brand, ο οποίος έχει χαρακτηριστεί ως ο «Indiana Jones του κόσμου της τέχνης» καθώς έχει κατορθώσει να ανακτήσει πολλά κλεμμένα έργα, η παράδοση ήταν το αποκορύφωμα  στο ενδιαφέρον του για τον βυζαντινή τέχνη  και το αποτέλεσμα μιας σχεδόν διετούς έρευνας σε όλη την Ευρώπη. Όπως ο ίδιος ανέφερε ”αυτό είναι ένα πολύ ιδιαίτερο έργο, το οποίο τοποθετείται χρονολογικά περισσότερο από 1,600 χρόνια πίσω. Είναι ένα από τα τελευταία και πιο ωραία παραδείγματα τέχνης από την Πρώιμη Βυζαντινή Περίοδο”.

Η Κυπριακή Πρεσβεία και η Εκκλησία της Κύπρου αρνήθηκαν να σχολιάσουν όταν ρωτήθηκαν για το ψηφιδωτό και το Κυπριακό Τμήμα Αρχαιοτήτων δεν απάντησε στις τηλεφωνικές κλήσεις.  Ο Arthur Brand τότε, αφού συμβουλεύτηκε ένα έμπορο τέχνης στο Λονδίνο, ταξίδεψε στο Μονακό τον Αύγουστο.

Μέσα από μια σειρά μεσαζόντων ο Brand  τελικά εντόπισε  το χαμένο μωσαϊκό σε ένα διαμέρισμα στην πολυτελή πόλη-κράτος. ”Ήταν στην κατοχή μιας βρετανικής οικογένειας που αγόρασε το μωσαϊκό πριν από περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες”, όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων. “Φοβήθηκαν όταν διαπίστωσαν ότι ήταν στην πραγματικότητα ένας ανεκτίμητος θησαυρός τέχνης, λεηλατημένος από την εκκλησία της Κανακαριάς μετά την τουρκική εισβολή”, δήλωσε ο Brand. Η οικογένεια συμφώνησε να το επιστρέψει “στον λαό της Κύπρου” έναντι μικρής αμοιβής για να καλύψει τα έξοδα αποκατάστασης και αποθήκευσης, πρόσθεσε.

Πριν από μια εβδομάδα, ο Brand – ο οποίος συνεργάστηκε με την Εκκλησία της Κύπρου – επέστρεψε στο Μονακό για να συλλέξει τον θησαυρό, που εκτιμάται ότι αξίζει πέντε έως 10 εκατομμύρια ευρώ ($ 5,7 – 11 εκατομμύρια δολάρια). «Ήταν μια από τις μεγαλύτερες στιγμές της ζωής μου», είπε ο ερευνητής.

Θρησκευτικά αντικείμενα, συμπεριλαμβανομένων ψηφιδωτών, εκτείνονταν από τα τείχη της εκκλησίας στη βόρεια Κύπρο μετά από εισβολή από τις τουρκικές δυνάμεις το 1974. Ανάμεσα σε αυτά συμπεριλαμβάνεται ένα σύνολο ψηφιδωτών που πήραν από την εκκλησία της Παναγίας Κανακαριάς, περίπου 105 χιλιόμετρα (65 μίλια) βορειοανατολικά της Λευκωσίας. Πολλά κομμάτια κατέληξαν στον υπόγειο κόσμο του λαθρεμπορίου τέχνης και εξαφανίστηκαν για πολλά χρόνια, ενώ η κυβέρνηση και η εκκλησία της Κύπρου αγωνίστηκαν αδιάκοπα να τα ανακτήσουν.

“Τα ψηφιδωτά της Κανακαρίας έχουν τεράστια σημασία στη χριστιανική τέχνη και στον παγκόσμιο πολιτισμό”, δήλωσε η Μαρία Παφίτη, πρώην επικεφαλής τμήματος στο βρετανικό κλαμπ Christie’s. Το σύνολο “είναι ανάμεσα σε μια χούφτα έργων τέχνης που διέφυγαν από την απειλή της βυζαντινής εικονομαχίας ‘’ κατά τον 8ο και τον 9ο αιώνα,  όπως ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων , η  ιστορικός τέχνης.

Τελευταία χαμένα κομμάτια

Δώδεκα ψηφιδωτά κομμάτια έχουν επιστραφεί μέχρι τώρα, κυρίως ένα που απεικονίζει τον Απόστολο Ανδρέα – τον οποίο ανακάλυψε η κα Παφίτη σε μια συλλογή έργων τέχνης το 2014. Το 1989, τέσσερα θραύσματα που απεικονίζουν το επάνω μέρος του Χριστού, δύο αποστόλους και ένα αρχάγγελος παραδόθηκαν πίσω μετά από μια υπόθεση στην Ινδιανάπολη. Τα περισσότερα ψηφιδωτά τεμάχια ανακτήθηκαν μεταξύ του 1983 και του 2015, δήλωσε η κα Παφίτη, αλλά μερικά κομμάτια εξακολουθούν να λείπουν, συμπεριλαμβανομένου του κατώτερου μέρους του σώματος του Χριστού. “Αυτό είναι πραγματικά ένα από τα τελευταία εξαιρετικά κομμάτια που πρέπει να επιστραφούν”, δήλωσε ο Brand.

Πηγή: france24.com

  • ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΙΧΑΗΛΟΥ

    Γεννήθηκε στη Λευκωσία. Είναι απόφοιτος του κλάδου Ιστορία-Αρχαιολογία του Πανεπιστημίου Κύπρου και του μεταπτυχιακού προγράμματος Ψηφιακά Μέσα και Δημοσιογραφία του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου

You May Also Like

Καλλιόπη Βέττα και Γιάννης Κ. Ιωάννου στο Πάρκο Ελιούθκια

Στο πλαίσιο των εορτασμών της Παγκόσμιας Ημέρας Πολιτισμού, φιλοξενούνται στο Πάρκο Ελιούθκια η εντυπωσιακή ...

Απολογισμός έργου για το Εργαστήρι Ψηφιακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς ΤΕΠΑΚ

Σε ανασκόπηση της χρονιάς που πέρασε προέβη το Εργαστήριο Ψηφιακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Τεχνολογικού ...

Την παραίτησή τους ανακοίνωσαν τα τ/κ μέλη της Τεχνικής Επιτροπής για τον Πολιτισμό

Την παραίτησή τους από την δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή για τον Πολιτισμό εξέφρασαν σύσσωμα τα ...

Μια ντουζίνα υποψηφιότητες για τον «Λίνκολν»

Η Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών ανακοίνωσε την Πέμπτη τις ταινίες και τους ...

Ανοίγει ξανά το Ελληνο-Ρωμαϊκό Μουσείο Αλεξάνδρειας

Με γοργούς ρυθμούς συνεχίζονται τα έργα αποκατάστασης του Ελληνο-Ρωμαϊκού Μουσείου της Αλεξάνδρειας, τα οποία ...

Μήνυμα του Μίκη Θεοδωράκη για τη συναυλία – αφιέρωμα στο έργο του

Με αφορμή μια συναυλία στο Καλλιμάρμαρο Παναθηναϊκό Στάδιο της Αθήνας στις 24 Ιουνίου, αφιερωμένη ...

X