Αναστέλλεται το Πρόγραμμα Ανάπτυξης Μουσικών Ταλέντων

Το Πανεπιστήμιο Κύπρου ανακοίνωσε την αναστολή του προγράμματος από την 1η Ιανουαρίου 2019

Ο Σύνδεσμος Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων του Προγράμματος Ανάπτυξης Μουσικών Ταλέντων, εκφράζει την έκπληξη, τη δυσαρέσκεια και τον έντονο προβληματισμό του για την απόφαση του Πανεπιστημίου Κύπρου να ανακοινώσει την αναστολή της λειτουργίας του Προγράμματος, την οποία θεωρεί μονομερή, αψυχολόγητη και άκρως αντιεκπαιδευτική.

Σημειώνεται ότι το Φεβρουάριο του 2018, ανακοινώθηκε η ένταξη του Προγράμματος-το οποίο αφορά την ανάπτυξη μουσικών ταλέντων στα έγχορδα όργανα (βιολί, βιόλα, βιολοντσέλο, κοντραμπάσο) και προβλέπει τη διδασκαλία συγκεκριμένης μεθόδου σε παιδιά από τριών ετών και άνω- στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Σύμφωνα με την τότε ανακοίνωση του τέως Υπουργού Παιδείας Κώστα Καδή, η ένταξη του Προγράμματος Ανάπτυξης Μουσικών Ταλέντων στο Πανεπιστήμιο Κύπρου «αναμένεται να έχει μια σειρά από σημαντικά οφέλη τόσο για το Πρόγραμμα όσο και για τους μαθητές του».

Ωστόσο σύμφωνα με την πρόσφατη ανακοίνωση που εξέδωσε το Πανεπιστήμιο Κύπρου, το πρόγραμμα αναστέλλεται από την 1η Ιανουαρίου 2019, μέχρι την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για την αγορά υπηρεσιών καλλιτεχνικού διευθυντή. «Με την ολοκλήρωση των νενομισμένων διαδικασιών, το Πανεπιστήμιο Κύπρου θα προβεί σε σχετική ανακοίνωση για την επαναλειτουργία του προγράμματος», καταλήγει η ανακοίνωση.

Την έντονη δυσαρέσκεια του γι’ αυτή την απόφαση του Πανεπιστημίου Κύπρου εκφράζει ο Σύνδεσμος Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων του Προγράμματος Ανάπτυξης Μουσικών Ταλέντων, με σχετική ανακοίνωση: 

Μια τέτοια εξέλιξη, η βίαιη παύση των μαθημάτων για άγνωστο χρονικό διάστημα, δεν είναι απλώς επικίνδυνη αλλά εν δυνάμει καταστροφική. Μας προκαλεί απορία πώς το μεγαλύτερο κρατικό ακαδημαϊκό ίδρυμα της Κύπρου που περηφανεύεται ότι διατηρεί βασικό στοιχείο της αποστολής και της κουλτούρας του την επιδίωξη της αριστείας, δεν λαμβάνει υπόψη τις αλυσιδωτές συνέπειες που θα έχει τυχόν εφαρμογή αυτής της απόφασης για τη φυσική πορεία του Προγράμματος. Ότι δηλαδή έτσι μένουν ανενεργοί οι μαθητές που παρακολουθούν τα τακτικά και απαιτητικά μαθήματα στη βάση της φιλοσοφίας του προγράμματος, αλλά και επαγγελματικά ξεκρέμαστοι οι Βοηθοί καθηγητές, η εκπαιδευτική σχέση με τους οποίους έχει χτιστεί στην ίδια βάση, σε βάθος χρόνου και με συγκεκριμένες προδιαγραφές.

Το Πρόγραμμα δεν είναι πιλοτικό και πειραματικό και δεν ξεκίνησε ούτε χθες, ούτε φέτος. Δημιουργήθηκε και λειτουργεί με συνέπεια και αφοσίωση από τον Οκτώβριο του 2006. Κι έμαθε να πορεύεται με υπομονή και πίστη στο αρχικό του όραμα, παρέχοντας υψηλού επιπέδου μουσική εκπαίδευση σε δεκάδες παιδιά. Και συνεχίζοντας να πετυχαίνει εντυπωσιακά κι αποδεδειγμένα αποτελέσματα, παρά τις υπέρτερες αντιξοότητες, κόντρα σε κάθε είδους εμπόδια και σε πείσμα ενός απρόκλητου, ανελέητου και πολυετούς πολέμου λάσπης που εκπορεύεται από ανθρώπους που συνειδητά παραλείπουν να αντιληφθούν ότι έχουν να κάνουν με παιδιά και αρνούνται να αποδεχθούν το γεγονός της επιτυχίας του Προγράμματος για τους δικούς τους λόγους και σκοπιμότητες. Τα παιδιά μας θυσίασαν τον ελεύθερό τους χρόνο επενδύοντας τα παιδικά κι εφηβικά τους χρόνια, για να ταχθούν με επαγγελματική αφοσίωση σ’ αυτό που αγαπούν κάνοντας πολλές φορές την Κύπρο περήφανη στο εξωτερικό, για να εισπράξουν για τους κόπους τους λάσπη, χλεύη, φθόνο και αγνωμοσύνη.

Ως γονείς προφανώς και δεν έχουμε καμία διάθεση να πετάξουμε στον κάλαθο των αχρήστων τους κόπους και τις θυσίες που έκαναν τα παιδιά μας, αλλά κι εμείς οι ίδιοι με τεράστιο προσωπικό κόστος. Ούτε και πρόκειται να συναινέσουμε σε αυτό το ΕΓΚΛΗΜΑ που διαπράττεται εις βάρος των παιδιών αλλά και του τόπου μας γενικότερα. Η Κυπριακή Πολιτεία, όμως; Θα χαράμιζε ελαφρά τη καρδία μια επένδυση 12 και πλέον ετών που έχει αντικειμενικά αποτελέσματα; Αλλά και το Πανεπιστήμιο Κύπρου; Πραγματικά, αδυνατούμε να πιστέψουμε ότι αυτή η αδιανόητη απόφαση κρύβει τις πραγματικές προθέσεις του νέου πρυτανικού σχήματος για το μέλλον του ΠΑΜΤ, όταν μάλιστα το ίδιο το ΠΚ επιδίωξε να το θέσει υπό τη σκέπη του.

Καλούμε το Πανεπιστήμιο Κύπρου και συγκεκριμένα το Συμβούλιο του Πανεπιστημίου να ανακαλέσει την απόφασή του. Καλούμε κάθε πολίτη που γνώρισε το Πρόγραμμα Ανάπτυξης Μουσικών Ταλέντων μέσα από την πολιτιστική αλλά και πλούσια εθελοντική του δράση κι αντιλήφθηκε το μέγεθος της ποιότητάς του, να στηρίξει το Πρόγραμμα και να μην επιτρέψει την καταπάτηση των δικαιωμάτων των παιδιών του αλλά και όλων των εν δυνάμει μαθητών του. Καλούμε τέλος την Πολιτεία να παρέμβει αμέσως και να μη γίνει συνεργός στο έγκλημα που συντελείται αυτή τη στιγμή.

 

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Υπό σύλληψη ο Αλί Αμπντάλα

Τον διακεκριμένο συγγραφέα Αλί Αμπντάλα, γνωστό επικριτή του καθεστώτος Άσαντ συνέλαβαν οι συριακές δυνάμεις ...

Booksale από το βιβλιοπωλείο Μούφλον

Το Βιβλιοπωλείο Μούφλον, ανταποκρινόμενο στις ανάγκες των βιβλιόφιλων, ανακοινώνει την 10η έκθεση βιβλίου, η ...

Στην Αθήνα βρίσκεται ο Ντάνιελ Ντέι Λούις

Αργά το μεσημέρι της Τρίτης επισκέφτηκε το Μουσείο της Ακρόπολης ο ηθοποιός Ντάνιελ Ντέι ...

Ο Χούλιο Ιγκλέσιας μηνύει το ψευδοκράτος

  Μήνυση εναντίον του παράνομου καθεστώτος των κατεχομένων υπέβαλε o Χούλιο Ιγκλέσιας, μέσω της ...

Υποβολή προτάσεων για το Pafos2017 – Άνοιγμα στους Τ/κύπριους

Σειρά διαγωνισμών προκειμένου να καταρτιστεί το πρόγραμμα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης ανακοινώνει το ...

Μουσική και θέατρο στο Αρχοντικό Αξιοθέας

To δεκαμελές μουσικό σχήμα NAVA παίρνει τη σκυτάλη από τον Γιάννη Κούτρα στο φετινό ...

X