«Ανθολογία Κυπριακής Ποίησης 1960-2018»

Η παρουσίαση διοργανώνεται από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Στροβόλου και τον Εκδοτικό Οίκο «ΚΥΜΑ» και τελεί υπό την αιγίδα του Δημάρχου Στροβόλου, Ανδρέα Παπαχαραλάμπους

Με απαγγελίες από τους ίδιους τους ανθολογημένους ποιητές θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου, η παρουσίαση του βιβλίου, η «ΑΝΘΟΛΟΓΙΑ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΠΟΙΗΣΗΣ 1960-2018», στο Πολιτιστικό Κέντρο Στροβόλου, στις 19:30. 

Στην έκδοση που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις “ΚΥΜΑ” τον περασμένο μήνα, ανθολογούνται 47 εν ζωή Κύπριοι ποιητές και φιλοξενούνται σημαντικά ποιητικά δείγματα από τέσσερις λογοτεχνικές γενιές : τη γενιά της Ανεξαρτησίας, τη γενιά της Εισβολής, τη γενιά της Κατοχής και της Αφθονίας, καθώς και ποιητές από τη νεότερη γενιά. Συμπεριλαμβάνονται επίσης, για πρώτη φορά σε ανθολογία κυπριακής ποίησης, δύο  σημαντικοί αγγλόφωνοι Κύπριοι ποιητές, οι Στέφανος Στεφανίδης και Γιώργος Ταρδίος, η ποιητική των οποίων εμπλουτίζει αμφίδρομα τόσο το αγγλικό πρωτότυπο όσο και το ελληνικό μετάφρασμα.

Όπως αναφέρεται στην εισαγωγή της έκδοσης, η ανθολογία έχει ως κύριο στόχο να αναδείξει τον χαρακτήρα και την αισθητική ποιότητα της κυπριακής ποίησης, προβάλλοντας δείγματα τόσο από τα ήδη αναγνωρισμένα επιτεύγματα, όσο και σημαίνουσες ψηφίδες από πιο σύγχρονες εκφραστικές μορφές εξέλιξής της, δημιουργώντας έτσι μια νεόδμητη γέφυρα επικοινωνίας με το ελληνικό αναγνωστικό κοινό, αλλά και με τον ευρύτερο κορμό της Ελληνικής λογοτεχνίας.

Στην εκδήλωση θα απευθύνει χαιρετισμό ο Δήμαρχος Στροβόλου Ανδρέας Παπαχαραλάμπους. Συντονιστής θα είναι ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου Δρ. Αντώνης Κ. Πετρίδης. Ομιλία θα δώσει η Διδάκτορας Αρχαίας Ιστορίας στην Αγγλική Σχολή Λευκωσίας Εύα Πολυβίου, ενώ σύντομες παρεμβάσεις θα γίνουν από τους ανθολόγους-ποιητές Γιώργο Χριστοδουλίδη και Παναγιώτη Νικολαΐδη, την ανθολόγηση των ποιημάτων των οποίων έκανε ο εκδότης του ΚΥΜΑΤΟΣ, ποιητής Γιώργος Δάγλας. Θα ακολουθήσουν απαγγελίες ποιημάτων από τους ανθολογημένους ποιητές.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Aπεβίωσε o διάσημος Αμερικανός συγγραφέας Φίλιπ Ροθ

Ο αμερικανός συγγραφέας Φίλιπ Μίλτον Ροθ, ο οποίος είχε εξυμνηθεί αλλά και επικριθεί διότι ...

Θέατρο Ένα: Νέος κύκλος αναγνώσεων Κυπρίων συγγραφέων

Το «θέατρο ένα» εγκαινιάζει από αυτόν τον μήνα τον φετινό κύκλο αναγνώσεων Κυπρίων Συγγραφέων  ...

Διονύσιος Σολωμός: 161 Χρόνια από το θάνατο του

Το όνομα του είναι συνδεδεμένο με τον εθνικό μας ύμνο, κι εύλογα του ανήκει ...

Διεθνής ημερίδα μετάφρασης στη Λευκωσία

Το Κυπριακό Κέντρο της Διεθνούς Ένωσης Συγγραφέων ΠΕΝ διοργανώνει μια Διεθνή Ημερίδα Μετάφρασης με ...

Για τον «Αργό Σίδηρο» του Σωφρόνη Σωφρονίου

Γράφει ο Φοίβος Παναγιωτίδης, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου* Δεν νομίζω ότι έχει γραφτεί στα ...

«Είμαστε πια πρωταθλητές» του Βασίλη Σκουντή

Στην παρουσίαση του βιβλίου «Είμαστε πια πρωταθλητές» του δημοσιογράφου-συγγραφέα Βασίλη Σκουντή, σας προσκαλούν τα ...

X