Με αλλαγές στη μορφή, τη διαδικασία δημιουργίας και με την εισαγωγή βραβείου μπαίνει στο 2019 η Πλατφόρμα Σύγχρονου Χορού Κύπρου, η σημαντικότερη κρατική διοργάνωση για τον σύγχρονο χορό.

Η Πλατφόρμα εφεξής θα ονομάζεται «Πλατφόρμα Χορογραφίας Κύπρου» και στη νέα της μορφή θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά μεταξύ 1ης και 3ης Νοεμβρίου 2019, στο Θέατρο Ριάλτο Λεμεσού.

Σύμφωνα με ανακοίνωση των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, η 19η «Πλατφόρμα Χορογραφίας Κύπρου» αποτελεί «μετεξέλιξη» της Πλατφόρμας όπως την γνωρίζαμε μέχρι τώρα. Οι δε αλλαγές χαρακτηρίζονται ως «καινοτομίες».

Στη νέα μορφή της Πλατφόρμας, οι συμμετέχοντες χορογράφοι χωρίζονται σε «Χορογράφους 5+» [δημιουργοί που έχουν ήδη παρουσιάσει τουλάχιστον πέντε ολοκληρωμένα έργα] και «Νέους Χορογράφους» [δημιουργοί με λιγότερα από πέντε ολοκληρωμένα έργα στο ενεργητικό τους].

Παρά τη μετονομασία σε «Πλατφόρμα Χορογραφίας», θα φιλοξενούνται μόνο δημιουργίες
σύγχρονου χορού. Δεν υπάρχει περιορισμός ως προς το ύφος, την τεχνοτροπία της
χορογραφίας και τη μουσική.

Καθοδήγηση από μέντορα

Οι νέοι χορογράφοι θα λαμβάνουν το μικρότερο ποσό επιχορήγησης [ύψους 3 χιλιάδων ευρώ], ωστόσο στο θεσμό εισάγεται για πρώτη φορά το στοιχείο της καθοδήγησης [mentoring] αποκλειστικά για τους νέους δημιουργούς οι οποίοι θα έχουν την ευκαιρία να έχουν ένα μέντορα που θα παρακολουθεί την ανάπτυξη του έργου τους κατά τη διάρκεια των προβών.

Βραβείο Νέου Χορογράφου

Εξάλλου, οι νέοι χορογράφοι θα έχουν την ευκαιρία να διεκδικήσουν το «Βραβείο Νέου Χορογράφου» -με χρηματικό έπαθλο ύψους 5 χιλιάδων ευρώ- που εισάγεται για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού. Το ποσό του βραβείου θα χρησιμοποιείται για την εξέλιξη του βραβευμένου έργου [σε συνεργασία με τον μέντορα του/της χορογράφου] ώστε να μπορεί να παρουσιάζεται στην επόμενη διοργάνωση της Πλατφόρμας Χορογραφίας Κύπρου.

Επιτροπή επιλογής έργων

Τις αιτήσεις συμμετοχής για κάθε διοργάνωση της Πλατφόρμας Χορογραφίας Κύπρου θα αξιολογεί τριμελής Επιτροπή Επιλογής αποτελούμενη από εκπρόσωπο του Θεάτρου Ριάλτο [θεσμικό συνεργάτη των Πολιτιστικών Υπηρεσιών στη διοργάνωση της Πλατφόρμας] και δύο άτομα εγνωσμένου κύρους από τον χώρο των παραστατικών τεχνών από την Κύπρο ή/και το
εξωτερικό, στα οποία οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες αναθέτουν τη σχετική ευθύνη. Είναι η πρώτη φορά που στην Επιτροπή Επιλογής των έργων που θα συμμετέχουν στην Πλατφόρμα δεν συμμετέχει λειτουργός των Πολιτιστικών Υπηρεσιών.

Υποβολή αιτήσεων

Η περίοδος υποβολής αιτήσεων για την Πλατφόρμα Χορογραφίας Κύπρου θα είναι μεταξύ 1-30 Απριλίου 2019 και οι αιτήσεις θα υποβάλλονται συμπληρωμένες στα ηλεκτρονικά έντυπα που θα αναρτηθούν στην επίσημη ιστοσελίδα της Πλατφόρμας Χορογραφίας Κύπρου, στη διεύθυνση www.cyprusdanceplatform.com, αρχές του 2019.

+ Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι παραπέμπονται στους όρους συμμετοχής στην Πλατφόρμα Χορογραφίας Κύπρου – 2019, στην ιστοσελίδα:
http://www.moec.gov.cy/politistikes_ypiresies/thesmoi_diorganoseis.html

ΑΡΧΙΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Στιγμιότυπο από το έργο Am I Here Yet, της χορογράφου Julia Anna Brendle στην Πλατφόρμα Σύγχρονου Χορού 2018 | ©ΠΑΥΛΟΣ ΒΡΥΩΝΙΔΗΣ

You May Also Like

Το Open FLR Ιταλίας χορεύει για την Μπιενάλε Λάρνακας

Η Biennale Larnaca και το Open FLR Ιταλίας διοργανώνουν μια μοναδική χορευτική παράσταση με ...

Καλοκαιρινό Φεστιβάλ Χορού της Νέας Κίνησης | 21 -28 Ιουλίου 2018

Πραγματοποιείται και φέτος τo 15ο Καλοκαιρινό Φεστιβάλ Χορού της Νέας Κίνησης, που διεξάγεται σε ...

«Όρος» από τις Ασώματες Δυνάμεις

Η Ομάδα Χορού Ασώματες Δυνάμεις με επικεφαλής την Ανδρομάχη Δημητριάδου Lindahl, παρουσιάζει το έργο «Όρος»/ ...

Desmotes: Γόνιμος διάλογος με το παρελθόν

Πολλοί ταλαντούχοι άνθρωποι συναντήθηκαν για το αποτέλεσμα της παράστασης Desmotes που θα δούμε την ...

Duets: νέα πλατφόρμα στο Buffer Fringe 2018

Το Buffer Fringe Performing Arts Festival (BFPAF) ανακοίνωσε χθες τη νέα πειραματική πλατφόρμα DUETS, ...

Το “Coffee spoons of Time” επιστρέφει στη Στέγη Χορού Λευκωσίας

Η Μάχη Δημητριάδου Lindahl έρχεται ξανά στη Στέγη Χορού Λευκωσίας, μετά από πέντε χρόνια, με ...

X