Με αλλαγές στη μορφή, τη διαδικασία δημιουργίας και με την εισαγωγή βραβείου μπαίνει στο 2019 η Πλατφόρμα Σύγχρονου Χορού Κύπρου, η σημαντικότερη κρατική διοργάνωση για τον σύγχρονο χορό.

Η Πλατφόρμα εφεξής θα ονομάζεται «Πλατφόρμα Χορογραφίας Κύπρου» και στη νέα της μορφή θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά μεταξύ 1ης και 3ης Νοεμβρίου 2019, στο Θέατρο Ριάλτο Λεμεσού.

Σύμφωνα με ανακοίνωση των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, η 19η «Πλατφόρμα Χορογραφίας Κύπρου» αποτελεί «μετεξέλιξη» της Πλατφόρμας όπως την γνωρίζαμε μέχρι τώρα. Οι δε αλλαγές χαρακτηρίζονται ως «καινοτομίες».

Στη νέα μορφή της Πλατφόρμας, οι συμμετέχοντες χορογράφοι χωρίζονται σε «Χορογράφους 5+» [δημιουργοί που έχουν ήδη παρουσιάσει τουλάχιστον πέντε ολοκληρωμένα έργα] και «Νέους Χορογράφους» [δημιουργοί με λιγότερα από πέντε ολοκληρωμένα έργα στο ενεργητικό τους].

Παρά τη μετονομασία σε «Πλατφόρμα Χορογραφίας», θα φιλοξενούνται μόνο δημιουργίες
σύγχρονου χορού. Δεν υπάρχει περιορισμός ως προς το ύφος, την τεχνοτροπία της
χορογραφίας και τη μουσική.

Καθοδήγηση από μέντορα

Οι νέοι χορογράφοι θα λαμβάνουν το μικρότερο ποσό επιχορήγησης [ύψους 3 χιλιάδων ευρώ], ωστόσο στο θεσμό εισάγεται για πρώτη φορά το στοιχείο της καθοδήγησης [mentoring] αποκλειστικά για τους νέους δημιουργούς οι οποίοι θα έχουν την ευκαιρία να έχουν ένα μέντορα που θα παρακολουθεί την ανάπτυξη του έργου τους κατά τη διάρκεια των προβών.

Βραβείο Νέου Χορογράφου

Εξάλλου, οι νέοι χορογράφοι θα έχουν την ευκαιρία να διεκδικήσουν το «Βραβείο Νέου Χορογράφου» -με χρηματικό έπαθλο ύψους 5 χιλιάδων ευρώ- που εισάγεται για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού. Το ποσό του βραβείου θα χρησιμοποιείται για την εξέλιξη του βραβευμένου έργου [σε συνεργασία με τον μέντορα του/της χορογράφου] ώστε να μπορεί να παρουσιάζεται στην επόμενη διοργάνωση της Πλατφόρμας Χορογραφίας Κύπρου.

Επιτροπή επιλογής έργων

Τις αιτήσεις συμμετοχής για κάθε διοργάνωση της Πλατφόρμας Χορογραφίας Κύπρου θα αξιολογεί τριμελής Επιτροπή Επιλογής αποτελούμενη από εκπρόσωπο του Θεάτρου Ριάλτο [θεσμικό συνεργάτη των Πολιτιστικών Υπηρεσιών στη διοργάνωση της Πλατφόρμας] και δύο άτομα εγνωσμένου κύρους από τον χώρο των παραστατικών τεχνών από την Κύπρο ή/και το
εξωτερικό, στα οποία οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες αναθέτουν τη σχετική ευθύνη. Είναι η πρώτη φορά που στην Επιτροπή Επιλογής των έργων που θα συμμετέχουν στην Πλατφόρμα δεν συμμετέχει λειτουργός των Πολιτιστικών Υπηρεσιών.

Υποβολή αιτήσεων

Η περίοδος υποβολής αιτήσεων για την Πλατφόρμα Χορογραφίας Κύπρου θα είναι μεταξύ 1-30 Απριλίου 2019 και οι αιτήσεις θα υποβάλλονται συμπληρωμένες στα ηλεκτρονικά έντυπα που θα αναρτηθούν στην επίσημη ιστοσελίδα της Πλατφόρμας Χορογραφίας Κύπρου, στη διεύθυνση www.cyprusdanceplatform.com, αρχές του 2019.

+ Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι παραπέμπονται στους όρους συμμετοχής στην Πλατφόρμα Χορογραφίας Κύπρου – 2019, στην ιστοσελίδα:
http://www.moec.gov.cy/politistikes_ypiresies/thesmoi_diorganoseis.html

ΑΡΧΙΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Στιγμιότυπο από το έργο Am I Here Yet, της χορογράφου Julia Anna Brendle στην Πλατφόρμα Σύγχρονου Χορού 2018 | ©ΠΑΥΛΟΣ ΒΡΥΩΝΙΔΗΣ

You May Also Like

«Οι Σαρλώ»

Η χοροθεατρική παράσταση «ΟΙ ΣΑΡΛΩ» σε σύλληψη/χορογραφία της Ήβης Χατζηβασιλείου ανεβαίνει στο Θέατρο Δέντρο ...

Showcase Χορογραφίας Κύπρου 2020

Τη θέσπιση ενός Showcase Χορογραφίας κατά την οποία θα παρουσιάζονται επίλεκτα χορογραφικά έργα τα ...

Speechless στο 22ο Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού

Με το έργο Speechless της Σοφίας Μαυραγάνη συνεχίζεται στο Θέατρο Ριάλτο το 22ο Φεστιβάλ ...

Εργαστήρια στη Στέγη Χορού Λεμεσού

Η Στέγη Χορού Λεμεσού προσκαλεί το κοινό σε δύο ενδιαφέροντα εργαστήρια με την Ελεάνα ...

Άρχισε η υποβολή αιτήσεων για το Artist in Progress/residencies 2018

Το DANCEHOUSE LEFKOSIA ανακοινώνει το ARTISTS IN PROGRESS/ dance residencies 2018  – το πρόγραμμα φιλοξενίας καλλιτεχνών που φέτος θα γίνει την περίοδο από ...

«Ο Κυπριακός Παραδοσιακός Χορός – Επιτόπιες έρευνες»

Ο Λαογραφικός Όμιλος Λεμεσού, σε συνεργασία με τη Bιβλιοθήκη του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, σας ...

X