Το “Escape at Dannemora” θα σε… φυλακίσει

Καλοκαίρι του 2015. Οι Richard Matt και David Sweat, δύο κρατούμενοι του Clinton Correctional Facility στη Νέα Υόρκη, και οι δύο καταδικασμένοι για δολοφονίες, κατάφεραν να αποδράσουν με τη βοήθεια της Tilly Mitchel, μιας πολιτικής υπαλλήλου της φυλακής με την οποία ανέπτυξαν και οι δύο ερωτικές σχέσεις. Η απόδραση γίνεται πρωτοσέλιδο για πολλές μέρες και απασχολεί για μήνες του Αμερικανούς σε ό,τι αφορά τα τυφλά σημεία του συστήματος ακόμη και στις φυλακές υψίστης ασφαλείας.

Ήταν κάτι παραπάνω από αναμενόμενο πως κάποια στιγμή θα βλέπαμε την τηλεοπτική ή κινηματογραφική μεταφορά αυτής της ιστορίας. Αυτό που δεν περιμέναμε είναι πως τελικά έχει στο τιμόνι της σκηνοθεσίας τον Ben Stiller και πως η μίνι σειρά που έγινε τελικά από το Showtime θα είχε ένα ζηλευτό καστ: Benicio Del Toro, Patricia Arquette και Paul Dano ανέλαβαν τους ρόλους σε μια από τις καλύτερες prison drama σειρές που έχουμε δει την τελευταία δεκαετία.

Παρόλο που η όλη ιστορία φαντάζει καλύτερα ως κινηματογραφική παραγωγή, ο Ben Stiller εκμεταλλεύεται στο έπακρο το τηλεοπτικό 8ωρο απλώνοντας τις ιστορίες και δίνοντας βάση περισσότερο στους χαρακτήρες. Βασικότερή του έγνοια μοιάζει να είναι η προσπάθεια να εξερευνήσει τον συναισθηματικό κόσμο των ηρώων. Μπορεί να μιλάμε για δύο κατάδικους, ωστόσο δεν παύουν να έχουν τη δική τους ιστορία, το δικό τους παρελθόν. Χωρίς απαραίτητα να δικαιολογεί τις πράξεις τους, ο Stiller καταφέρνει μέσα από τους διαλόγους να δώσει μια πιο ψύχραιμη ματιά στα γεγονότα. Γιατί ίσως τελικά να μην είναι το σύστημα ασφαλείας το μεγάλο αγκάθι αυτής της απόδρασης. Αλλά γενικά το σύστημα, η ίδια η κοινωνία που έχει φυλακίσει τους ανθρώπους, ώστε να αναγκάζονται να βρουν τρόπους να το ξεγελούν, να σπάνε τους κανόνες του.

Και από την άλλη είναι η Tilly, η γυναίκα που εργάζεται στις φυλακές. Φυλακισμένη από τη ρουτίνα και την καθημερινότητά της βρίσκει την ελευθερία της στην ίδια τη φυλακή και στους κατάδικους που τους βοηθάει να αποδράσουν. Και ο Ben Stiller, εκμεταλλευόμενος πλήρως το ταλέντο της υπέροχης Arquette, ψάχνει τα κίνητρα της ηρωίδας για την εμπλοκή της στην απόδραση, καταφέρνοντας να εξερευνήσει, άλλοτε στα μούτρα και άλλοτε με ευαισθησία, τη σεξουαλική επιθυμία ή ακόμη και την εκμετάλλευση που τελικά είναι η ανάγκη για επιβίωση. Μακριά από πομπώδεις διαλόγους και ευφάνταστες σκηνές δράσης, το “Escape at Dannemora”, εντέλει είναι μια από τις καλύτερες δραματικές σειρές, κυρίως επειδή δεν ποντάρει μόνο στη δράση ή στους διαλόγους. Είναι όλα μαζί παντρεμένα εξαιρετικά.

  • Μιχάλης Σταύρου

    Γεννήθηκε (1983), μπλα μπλα, σχολείο μπλα μπλα, πανεπιστήμιο για τα Μέσα Ενημέρωσης (Πάντειο) μπλα, μπλα, δημοσιογραφία σε τηλεόραση, sites, εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνο. Πλέον ενεργός «Πολίτης». Γράφει για όσα του αρέσουν και όσα τον εκνευρίζουν.

You May Also Like

I am not Okay with this… series

Εντάξει, είπαμε τα νιάτα είναι έξαλλα, αλλά όλοι έχουν περάσει από την εφηβεία, η ...

MotherFatherSon: Τα παιδιά μας δεν μας ανήκουν

Εκείνος, ο Max, είναι ένας χαρισματικός και αυτοδημιούργητος Αμερικανός επιχειρηματίας, μεγιστάνας των Μέσων. Εκείνη, ...

Electric Dreams: Ένας άλλος καθρέφτης. Και καθόλου μαύρος

Ψάχνοντας συνεχώς τις ελεγείες του μέλλοντος, και αποφεύγοντας εκείνες τις σειρές που βγαίνουν με ...

Mindhunter: Όταν οι μπάτσοι σκέφτονται…

Αν ψάχνετε την κλασική αστυνομική σειρά, τότε σίγουρα αυτό το κείμενο δεν σας αφορά. ...

Το “Press” μιλά για τη φάρα που θες και δεν θες να γνωρίσεις, τους δημοσιογράφους

Δύσκολο πράγμα να αναφέρεσαι σε σειρές που έχουν σχέση με τη δημοσιογραφία, όπως η ...

SMILF: Και ναι, είναι αυτό που κατάλαβες

Single είναι η λέξη που αντιστοιχεί στο S αν σε μπερδεύουν τα αρχικά και ...

X