Ανακοίνωση Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΠΚ για το θάνατο του Αριστείδη Λ. Κουδουνάρη

Στους επόμενους μήνες θα διοργανωθεί επιστημονική ημερίδαπρος τιμήν του εκλιπόντος, όπου μέλη του Τμήματος και άλλοι μελετητές θα παρουσιάσουν πτυχές από το πολυσχιδές έργο του

Τα μέλη του διδακτικού προσωπικού του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου εκφράζουν τη βαθύτατή τους θλίψη για τον θάνατο του Αριστείδη Λ. Κουδουνάρη, που αποτελεί μεγάλη απώλεια για τα κυπριακά γράμματα και την επιστημονική κοινότητα του τόπου.

Ο Α. Λ. Κουδουνάρης (1936-2018), παρότι δεν σπούδασε ιστορία ή κάποιαν άλλη από τις ανθρωπιστικές σπουδές, με το συγγραφικό του έργο και τη γενικότερη προσφορά του είχε καταλάβει τις τελευταίες δεκαετίες εξέχουσα θέση στην πνευματική ζωή του τόπου και ανάμεσα στους μελετητές της νεότερης ιστορίας της Κύπρου. Ακαταπόνητος και ακάματος ερευνητής, με κορωνίδα του συγγραφικού του έργου το «Βιογραφικόν Λεξικόν Κυπρίων, 1800-1920» (επτά εκδόσεις, με πρώτη το 1991 και τελευταία μόλις πρόσφατα) είχε μεγάλη συμβολή στην πανθομολογούμενη ανάπτυξη των κυπριακών ιστορικών σπουδών των τελευταίων χρόνων. Διατηρούσε στενούς δεσμούς με το Πανεπιστήμιο Κύπρου και ειδικότερα με το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, μετείχε σε επιστημονικά συνέδρια του Τμήματός μας, και ως πρόεδρος της Εταιρείας Κυπριακών Ιστορικών Σπουδών για σειρά ετών συνδιοργάνωνε με το Τμήμα μας διαλέξεις για την ιστορία και την αρχαιολογία της Κύπρου, οι οποίες φιλοξενούνταν στο κτίριο της Ερευνητικής Μονάδας Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Διαβάστε επίσης: Έφυγε από τη ζωή ο Αριστείδης Κουδουνάρης

Για το έργο του το Πανεπιστήμιο Κύπρου τον είχε τιμήσει, τον Φεβρουάριο του 2011, με το βραβείο του «για την προσφορά στην κοινωνία και τον πολιτισμό», για την υποδειγματική συγγραφική εργασία του στη σύνταξη του Βιογραφικού Λεξικού του, καθώς και για τη συνολική του προσφορά στην καλλιέργεια της ιστοριογραφικής παραγωγής της Κύπρου.

Πέρα από τα παραπάνω, ο Αριστείδης Λ. Κουδουνάρης, ως φύση γενναιόδωρη και πνεύμα ελεύθερο, δεν είχε αρνηθεί ποτέ του να συμβουλεύσει και να καθοδηγήσει με μεγάλη προθυμία και καταδεκτικότητα τους νεαρούς φοιτητές και φοιτήτριές μας – ιστορικούς ερευνητές και ερευνήτριες στα πρώτα τους βήματα – που κατέφευγαν σε αυτόν ζητώντας πληροφορίες, ιστορικά τεκμήρια και φωτογραφίες από τις πολύχρονες του έρευνες. Και και για αρκετούς από τα μέλη του ακαδημαϊκού προσωπικού του Τμήματός μας υπήρξε στενός φίλος και συνεργάτης και μια ανθρώπινη κιβωτός γνώσεων για την Κύπρο και τους ανθρώπους της. Το κόστος της απώλειάς του, επομένως, είναι και για το Τμήμα μας βαρύ και δυσαναπλήρωτο.

Το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, ως ελάχιστο φόρο τιμής θα καταθέσει στεφάνι στη σορό του αείμνηστου Αριστείδη Λ. Κουδουνάρη κατά την ημέρα της κηδείας του (3 Ιανουαρίου 2019). Και στους επόμενους μήνες θα οργανώσει επιστημονική ημερίδα προς τιμήν του εκλιπόντος, όπου μέλη του Τμήματος και άλλοι μελετητές θα παρουσιάσουν πτυχές από το πολυσχιδές έργο του.

Ας είναι αιωνία η μνήμη του.

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Παραστάσεις τσίρκου σε Λευκωσία και Λεμεσό

Το Γαλλικό Ινστιτούτο Κύπρου γιορτάζει την εβδομάδα της τέχνης του τσίρκου με περφόρμανς στην ...

Corpoριάλιτι από τις 5 Νοεμβρίου στην isnotgallery

Τριάντα έργα από τέσσερις ξεχωριστούς καλλιτέχνες συναντιούνται στην isnotgallery από την Τετάρτη 5 Νοεμβρίου, ...

Ακροάσεις στον ΘΟΚ για το «Μιστέρο Μπούφο»

Το γνωστό έργο του Ντάριο Φο «Μιστέρο Μπούφο» θα αποτελέσει την καλοκαιρινή παραγωγή του ...

Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Κύπρου 2014

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Κύπρου, ο επίσημος διεθνής διαγωνιστικός θεσμός ταινιών μικρού ...

The Re-cover Project / Έκθεση design

To arcube studio παρουσιάζει το “re-cover project”, μια συλλογή επίπλων του μοντερνιστικού ρεύματος 50s-70s ...

«Έφυγε» ο ‘Hightower’

Την τελευταία του πνοή άφησε σε ηλικία 66 ετών στο σπίτι του ο Charles ...

X