Αντιπαράθεση ΘΟΚ – ηθοποιών για τη συμπαραγωγή με το Εθνικό Θέατρο

Ηθοποιοί και ΘΟΚ αντιμέτωποι για τη συμπαραγωγή ΘΟΚ - Εθνικού. Ζητείται η μετάβασή τους στην Αθήνα για έξι μήνες, με εργοδότη το Εθνικό και εκτός των όρων που προβλέπει η συλλογική σύμβαση

Προβληματισμός επικρατεί στην κοινότητα των ηθοποιών σχετικά με τη συμπαραγωγή του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου και του Εθνικού Θεάτρου Ελλάδας, για τη συμμετοχή των δύο οργανισμών στο Φεστιβάλ της Επιδαύρου.

Σύμφωνα με επιστολή των συντεχνιών των ηθοποιών (ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ και ΟΙΥΚ ΣΕΚ) που κοινοποιήθηκε στον καλλιτεχνικό διευθυντή του ΘΟΚ, Σάββα Κυριακίδη και στον ανώτερο λειτουργό του ΘΟΚ Σάββα Χαραλάμπους, «οι συντεχνίες δεν αποδέχονται τη συμμετοχή των ηθοποιών σε αυτή τη συμπαραγωγή με άλλους όρους απασχόλησης εκτός των προβλεπομένων από τη συλλογική σύμβαση».

Εργοδότης το Εθνικό;

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», πρόθεση του ΘΟΚ γι’ αυτή τη συμπαραγωγή είναι να μην εμπλακεί στα θέματα της εργοδότησης των ηθοποιών. Αυτό σημαίνει ότι η εργοδότηση όσων Κύπριων ηθοποιών θα συμμετάσχουν στη συμπαραγωγή θα γίνεται από το Εθνικό Θέατρο και όχι βάσει των όσων προβλέπονται στη συλλογική σύμβαση που έχει συμφωνηθεί μεταξύ ηθοποιών και ΘΟΚ.

«Δεν μπορώ να σχολιάσω οτιδήποτε από τη στιγμή που δεν υπάρχει δεδομένη θέση επί του θέματος», δήλωσε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΘΟΚ, Σάββας Κυριακίδης, σημειώνοντας ότι το θέμα είναι υπό διαπραγμάτευση. «Μπορώ, όμως, να πω ότι η βασική ιδέα της συμπαραγωγής είναι η ισότιμη συνεργασία μεταξύ των δύο θεάτρων».

Λακωνικός από την πλευρά του και ο πρόεδρος της Ένωσης Ηθοποιών Κύπρου (ΕΗΚ), Ντίνος Λύρας, ανέφερε ότι έχει σταλεί η επιστολή στον ΘΟΚ και «περιμένουμε απάντηση».

Στην επιστολή αναφέρεται ότι «στην περίπτωση μη υπογραφής των συμβολαίων με τον ΘΟΚ αλλά με το Εθνικό Θέατρο Ελλάδας και πληρωμής των Κύπριων ηθοποιών από αυτό, θα προκύψουν θέματα αποκοπών/ εισφορών για κοινωνικές ασφαλίσεις, ανεργιακό επίδομα κ.λπ. καθώς και απώλειας των άλλων ωφελημάτων που προβλέπονται στη συλλογική σύμβαση».

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα δεν έχει υπογραφεί οτιδήποτε μεταξύ Εθνικού και ΘΟΚ για την εν λόγω συμπαραγωγή, παρά μόνο ότι έχει αυτή συμφωνηθεί. Καλύπτεται, δε, από το μνημόνιο συνεργασίας του ΘΟΚ με τα κρατικά θέατρα της Ελλάδας.

Για την ιστορία

Υπενθυμίζεται ότι ο ΘΟΚ έκανε πρόταση στον καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ της Επιδαύρου, Βαγγέλη Θεοδωρόπουλο, για να συμμετάσχει στη φετινή διοργάνωση με τις «Ικέτιδες» του Ευριπίδη. Η πρόταση δεν έγινε δεχτή. Αντ’ αυτού, ο ΘΟΚ προχώρησε σε συμπαραγωγή με το Εθνικό και με τον Στάθη Λιβαθινό να αναλαμβάνει τη σκηνοθεσία του έργου.

H συμπαραγωγή Εθνικού – ΘΟΚ αναμένεται να ανέβει στην Επίδαυρο στις 5 και 6 Ιουλίου 2019. Τα δύο θέατρα συνεργάστηκαν ξανά το 2016 με το έργο «Αντιγόνη», σε σκηνοθεσία και πάλι του Στάθη Λιβαθινού, με μόλις τρεις ηθοποιούς από την Κύπρο.

Έξι μήνες στην Ελλάδα

Ο σκηνοθέτης προχώρησε τον περασμένο Δεκέμβριο σε ακροάσεις για το έργο, στο οποίο ζητούνταν γυναίκες ηθοποιοί σκηνικής ηλικίας 45-60 ετών. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», δεν βρέθηκε καμία ηθοποιός από την Κύπρο.

Ωστόσο φαίνεται ότι δύο Κύπριοι ηθοποιοί έχουν ήδη προχωρήσει -ανεξάρτητα με τις συντεχνίες- σε συμφωνία με το Εθνικό.

Πάντως, εάν το δ.σ. του ΘΟΚ επιμείνει στην απόφαση να μην εμπλακεί στα θέματα εργοδότησης (ειρήσθω εν παρόδω το δ.σ. του οργανισμού αλλάζει από αύριο…), αυτό σημαίνει μία σειρά από πρακτικές δυσκολίες για τους Κύπριους ηθοποιούς: καταρχήν ο σκηνοθέτης ζητά τη μετάβασή τους στην Ελλάδα για έξι μήνες, χωρίς επίδομα εκτός έδρας (εξωτερικού). Ελάχιστοι είναι οι ηθοποιοί που έχουν την πολυτέλεια για κάτι τέτοιο, καθώς πέραν του οικονομικού, οι πλείστοι έχουν και άλλες επαγγελματικές υποχρεώσεις (σε παραστάσεις και τηλεοπτικές σειρές).

  • Μερόπη Μωυσέως

    Σπούδασε στο τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών. Καλύπτει το πολιτιστικό ρεπορτάζ στο Παράθυρο της εφημερίδας Πολίτης από το 2005. Ζει στη Λευκωσία | meropi.m@politis-news.com

You May Also Like

Στο Μπρόντγουεϊ η ζωή της πριγκίπισσας Νταϊάνας

Στο θεατρικό σανίδι του Μπρόντγουεϊ μεταφέρεται η πολυτάραχη ζωή της πριγκίπισσας της Ουαλίας Νταϊάνα ...

Η Αξιοθέα τον Σεπτέμβριο και Οκτώβριο

Από την 1η Σεπτεμβρίου το Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Κύπρου παρουσιάζει μια σειρά εκδηλώσεων ...

Επιστρέφει το Dark Vanilla Jungle στο Ίδρυμα Άρτος

Μετά από τις sold-out παραστάσεις σε Λευκωσία και Λεμεσό το Dark Vanilla Jungle επιστρέφει ...

Έπεσαν οι υπογραφές για τη Σύλλογική Σύμβαση μεταξύ Ηθοποιών και ΘΟΚ

Γράφει η Κατερίνα Μιχάηλου Σε κοινή οδό πορεύονται στο εξής η Ένωση Ηθοποιών και ...

Ημερίδα| Επανερμηνεύοντας τον Τένεσι Ουίλιαμς: Σκηνοθετικές προσεγγίσεις

Η Εταιρεία Θεατρικής Ανάπτυξης Λεμεσού (Ε.Θ.Α.Λ.), με αφορμή την παρουσίαση του εμβληματικού έργου του ...

Cost of Living από τη θεατρική ομάδα «παράσιτα»

Η θεατρική ομάδα «παράσιτα» ανεβάζει για τη σεζόν 2019-20 το βραβευμένο με Πούλιτζερ έργο ...

X