Διάλεξη για την Αρχιτεκτονική Θεώρηση Συμπεριφορών

Ο Tsukamoto, συνιδρυτής του διάσημου αρχιτεκτονικού γραφείου Atelier Bow-WOW, θα αναλύσει αρχιτεκτονικές πρακτικές του γραφείου του

Ο Ιάπωνας αρχιτέκτονας Yoshiharu Tsukamoto θα δώσει την πρώτη από σειρά διαλέξεων αρχιτεκτονικής του Εαρινού Εξαμήνου 2019 στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Ο Tsukamoto, συνιδρυτής του διάσημου αρχιτεκτονικού γραφείου Atelier Bow-WOW, θα αναλύσει αρχιτεκτονικές πρακτικές του γραφείου του, που το 2010 εκπροσώπησε την Ιαπωνία στη Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας με το έργο «Tokyo Metabolizing». Με αυτό το έργο, οι Atelier Bow-Wow όρισαν την έννοια των γενεών στις ιαπωνικές κατοικίες, έννοια που χρησιμοποιείται έκτοτε για να καθορίσει την αλλαγή στο αρχιτεκτονικό τοπίο της χώρας.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση θα απευθύνει ο νέος πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Τάσος Χριστοφίδης. Τον αρχιτέκτονα Yoshiharu Tsukamoto θα παρουσιάσει ο Σωκράτης Στρατής, πρόεδρος του τμήματος Αρχιτεκτονικής, αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Ο αρχιτέκτονας Yoshiharu Tsukamoto είναι συνιδρυτής, μαζί με την Momoyo Kaijima, του Atelier Bow-Wow (1992), με έδρα το Τόκιο. Το εν λόγω γραφείο εργάζεται σε τομείς που κυμαίνονται από τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό μέχρι την αστική έρευνα και δημιουργία δημόσιων χώρων με βάση τη θεωρία behaviorology (θεώρηση των συμπεριφορών). Το εργαστήριο έχει ασχοληθεί με διάφορα έργα τόσο στην Ιαπωνία όσο και διεθνώς.

Ο Yoshiharu Tsukamoto είναι καθηγητής στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας του Τόκιο (2015-σήμερα) και επισκέπτης καθηγητής στην Πτυχιακή Σχολή Αρχιτεκτονικής, Σχεδιασμού και Διατήρησης, Πανεπιστήμιο Κολούμπια, Νέα Υόρκη (2017-σήμερα).
Προηγουμένως ήταν επισκέπτης καθηγητής στο Graduate School of Design του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, τις ΗΠΑ (2016), το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του
Ντέλφτ, στην Ολλανδία (2015) και το Πανεπιστήμιο Ράις Χιούστον (2014). Υπήρξε
επισκέπτης κριτικός στο Πανεπιστήμιο Cornell, Ithaca, ΗΠΑ (2014).

+ Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2019 στις 19:00 στο Αμφιθέατρο Β108, Κτήριο Συμβουλίου – Συγκλήτου «Αναστάσιος Γ. Λεβέντης» Πανεπιστημιούπολη [Πανεπιστημίου 1, Αγλαντζιά]. Για συμμετοχή: ηλεκτρονικά στο applications.ucy.ac.cy/pub_events_rsvp/P_WEBPAGE_EVENTS2 μέχρι τις 11 Ιανουαρίου 2019 και τηλεφωνικά στο 22894305. 

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

«Αρχιτεκτονική Σήμερα, Κληρονομιά Αύριο»

Πτυχές της νεότερης αρχιτεκτονικής δημιουργίας του τόπου μέσα από την παρουσίαση έργων που έχουν ...

Open Call από το Κυπριακό περίπτερο της Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής

Με τελευταία ημέρα υποβολής αιτήσεων τη 19η Μαρτίου 2018, η επιμελητική ομάδα του Κυπριακού περιπτέρου ...

Ο Gaby Schwartz στη διάλεξη εις μνήμην του Γεώργιου Παρασκευαΐδη

Το Πανεπιστήμιο Κύπρου και η οικογένεια Παρασκευαΐδη πραγματοποίησαν στις 8 Μαρτίου 2018 την 6η ...

FLUX: Η αρχιτεκτονική σε ρόλο χορογράφου

Μια διαδραστική εγκατάσταση του ABR IN LAB παρουσιάζεται στο Point Centre for Contemporary Art ...

Υπογράφηκε η συμφωνία για το Νέο Κυπριακό Μουσείο

Πραγματοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας 4 Μαρτίου στο Υπουργείο Μεταφορών η τελετή υπογραφής της ...

Σοσιαλιστικός μοντερνισμός: H αρχιτεκτονική του ανατολικού μπλοκ

Tα μνημειώδη, αλλά φθίνουσα γκρίζα, “brutalist” κτίρια της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης αποτελούν ξεθωριασμένες ...

X