FLUX: Η αρχιτεκτονική σε ρόλο χορογράφου

Τι συμβαίνει όταν ξαφνικά ο ανενεργός χώρος ανταποκρίνεται και προσαρμόζεται στην ανθρώπινη κίνηση; Και πώς αυτή η κίνηση μορφοποιείται και αλλάζει, όταν εμπνέεται από ασυνήθιστα, ρευστά περιβάλλοντα;

Μια διαδραστική εγκατάσταση του ABR IN LAB παρουσιάζεται στο Point Centre for Contemporary Art από τις 19 Ιανουαρίου, η οποία θέτει ερωτήματα σχετικά με τον χώρο και την ανθρώπινη κίνηση μέσα σ’ αυτόν.

Η έκθεση έχει τίτλο FLUX και παρουσιάζει το αποτέλεσμα συνεργασίας του αρχιτέκτονα και καλλιτέχνη Κωνσταντίνου Κυπριανού, του computational specialist με έδρα το Βερολίνο, Philipp Mecke και του Χιλιανού μουσικού και προγραμματιστή διαδραστικού σχεδιασμού David Dalmazzo.

Τι συμβαίνει όταν ξαφνικά ο ανενεργός χώρος ανταποκρίνεται και προσαρμόζεται στην ανθρώπινη κίνηση; Και πώς αυτή η κίνηση μορφοποιείται και αλλάζει, όταν εμπνέεται από ασυνήθιστα, ρευστά περιβάλλοντα;

«Η αρχιτεκτονική αναλαμβάνει τον ρόλο του χορογράφου στο FLUX, όπου η συμβατικότητα αμφισβητείται μέσω μιας καινοτόμας, διαδραστικής εγκατάστασης που θέλει να μετατρέψει τους χρήστες της σε χορευτές δικών τους, αυτοσχέδιων χορογραφιών», εξηγείται σε ανακοίνωση για την έκθεση.

«Αμφισβητώντας τους θεμελιώδης τρόπους με τους οποίους οι άνθρωποι κινούνται μέσα στο χώρο, (οι τρεις καλλιτέχνες) συνεργάστηκαν για να ανοίξουν ένα νέο κόσμο ευκαιριών μέσα στον οποίο η αρχιτεκτονική χορογραφεί τον χρήστη, προωθώντας εναλλακτικά μονοπάτια πλοήγησης.»

Μια διοργάνωση των ABR–Alternative Brains Rule, η εν λόγω έκθεση είναι η τρίτη σε μια σειρά από εκθέσεις που ξεκίνησαν με το διεπιστημονικό πρόγραμμα φιλοξενίας και την αντίστοιχη έκθεση ‘Cuprum’ το 2016. Έχει επίσης προηγηθεί ο μαραθώνιος παραστατικών διαλέξεων ‘I’m Permanence’ το 2017.

«Επιθυμώντας να εξερευνήσει το πώς κάτι στατικό και προκαθορισμένο μπορεί να μετατραπεί σε κάτι ρευστό και συνεχώς μεταβαλλόμενο, η ομάδα απασχολείται με την μεταβαλλόμενη δυναμική του χώρου και τις άπειρες δυνατότητες που μπορούν να προκύψουν μέσα σε περιβάλλοντα που συχνά αντιλαμβανόμαστε ως στερεά και άκαμπτα», σημειώνεται ακόμη στην ανακοίνωση.

Όπως εξηγεί ο Κωνσταντίνος Κυπριανού, ιδρυτής των ABR και συμμετέχοντας καλλιτέχνης, «η πλοήγηση μας ανάμεσα σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους είναι συνήθως προκαθορισμένη, και οι εμπειρίες μας συχνά περιορισμένες». Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ABR ψάχνουν συνεχώς τρόπους να εισάγουν τη δημιουργικότητα στην καθημερινότητα και τώρα διερευνούν τους κοινότυπους τρόπους με τους οποίους οι άνθρωποι κινούνται στο χώρο, προσφέροντας μια συναρπαστική και εναλλακτική εμπειρία. «Χρησιμοποιώντας διαφορετικά ερεθίσματα που ενθαρρύνουν τους επισκέπτες να γίνουν χορευτές ως μέρος μιας διαδραστικής εγκατάστασης, η κίνησή τους θα αλλάξει την αρχιτεκτονική και τους ήχους ενός μέχρι πρότινος καθορισμένου περιβάλλοντος», λέει.

Με στόχο να προκαλέσει τον τρόπο με τον οποίο ο κάθε ένας από εμάς ζει και βιώνει την αρχιτεκτονική στον μοντέρνο κόσμο, η εγκατάσταση δεν βοηθά μόνο στην επανεξέταση της σχέσης μεταξύ αρχιτεκτονικής και ‘χρήστη’, αλλά και των ευκαιριών που μπορεί να επιφέρει μια κατάσταση ρευστότητας για το ανθρώπινο σώμα. Όπως ο κάθε επισκέπτης ενθαρρύνεται να εξερευνήσει τις αμέτρητες δυνατότητες, δυναμικές και ιδιοσυγκρασίες της δικής του κίνησης σε ένα περιβάλλοντα χώρο πολύ πιο ρευστό και διαδραστικό από αυτούς που συναντά συνήθως, έτσι και η αλλαγή που μπαίνει σε τροχιά ενθαρρύνει καινοτόμες προσεγγίσεις αρχιτεκτονικής εξερεύνησης, που είναι ταυτόχρονα πιο ευαίσθητες και ευπροσάρμοστες στον σημερινό κόσμο, που εξελίσσεται συνεχώς με γρήγορες ταχύτητες.

+ FLUX, εγκαίνια στις 19 Ιανουαρίου 2019, στις 19:00 στο Point Centre for Contemporary Art (Ευαγόρου 2, Λευκωσία). Διάρκεια έκθεσης: 20 Ιανουαρίου – 26 Ιανουαρίου. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή 16:00 – 19:00, Σάββατο & Κυριακή 15:00 –19:00. Περισσότερα εδώ

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Αναδρομική έκθεση του φωτογράφου Don McCullin στην Tate Britain

Το Ηνωμένο Βασίλειο γιορτάζει έναν από τους πιο σπουδαίους φωτορεπόρτερ του, τον Ντον Μακάλιν ...

«Inside Looking Out» του Φρίξου Παπαντωνίου στην Γκαλερί Γκλόρια

Την Πέμπτη 29 Μαρτίου στις 7.30 μ.μ. ανοίγει στην Γκαλερί Γκλόρια η έκθεση του ...

Έκθεση έργων τέχνης και βιβλίων βασισμένα στην Αρμενική κληρονομιά

Το Βιβλιοπωλείο Moufflon προσκαλεί το κοινό σε πώληση έργων τέχνης και νέων/σπάνιων βιβλίων σε ...

Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή: έκθεση για τα 10 χρόνια λειτουργίας του

Μία ξεχωριστή έκθεση διοργανώνει το Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή με αφορμή τη συμπλήρωση δέκα χρόνων ...

Ψευδής Ρομαντισμός | Έκθεση του Δημήτρη Νεοκλέους

Fake: Είναι η ψευδής γνώση, η ψευδής πληροφορία, η ψευδής εμπειρία μέσα από ορισμένες ...

Σέργης Χατζηαδάμος: Metamorphosis

Στη βάση του εντυπωσιακού αρχείου των γυάλινων αρνητικών πλακών που παρήγαγε ο φωτογράφος Σπύρος ...

X