Η Αριάνα Ζάκου εκθέτει στην Alpha C.K. Art Gallery

Η δεύτερη ατομική έκθεση της Αριάνας Ζάκου έχει τίτλο «Scattered Events» και εγκαινιάζεται την Τρίτη 29 Ιανουαρίου

Τη δεύτερη ατομική έκθεση της νεαρής Κύπριας ζωγράφου Αριάνας Ζάκου παρουσιάζει στα τέλη Ιανουαρίου η Alpha C.K. Art Gallery στη Λευκωσία.

Η έκθεση έχει τίτλο «Scattered Events» και εγκαινιάζεται την Τρίτη 29 Ιανουαρίου στις 19:00.

Η σειρά έργων που παρουσιάζει η ζωγράφος στηρίζεται στην αναπαράσταση της πραγματικότητας μέσω φωτογραφιών. Η διαδικασία αυτή στηρίζεται και εξελίσσεται στην προσωπική αντίληψη της φωτογραφίας ως αφήγηση της συλλογικής μνήμης.

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της γκαλερί, η καλλιτέχνης ζωγραφίζει με μαρκαδοράκια, μολύβια και ακρυλικά πάνω σε καμβάδες με εκτυπώσεις φωτογραφίων βομβαρδισμένων τοπίων. Η κάθε φωτογραφία δείχνει μια σκηνή, ένα γεγονός στο οποίο κανείς (εκτός από αυτόν που βρισκόταν εκεί τη συγκεκριμένη στιγμή που τραβήχτηκε η φωτογραφία) δεν γνωρίζει με ακρίβεια τι γίνεται δεξιά, αριστερά, πάνω και κάτω από το συγκεκριμένο πλαίσιο. Οι αφηγήσεις της μνήμης δημιουργούν μνήμες, και οι μνήμες εικόνες που φιλοξενούν φανταστικά χαρακτηριστικά στηριγμένα στα βιώματά του (καθενός ξεχωριστά).

Το τελικό αποτέλεσμα του έργου είναι μια πολυδιάστατη αντίληψη μιας φωτογραφίας που το κάθε κομμάτι, η κάθε γραμμή, η κάθε φόρμα λειτουργεί ως τελετουργία. Ένα γεγονός το οποίο παρουσιάζεται με τη μορφή αφηρημένης τοπιογραφίας όπου όλα τα στοιχεία είναι αλληλένδετα και άμεσα συσχετισμένα το ένα με το άλλο. Η τελική μορφή της επιφάνειας δεν έχει πλέον καμία σχέση με την αρχική, παρόλο που η επέμβαση, γίνεται σκεπτόμενη την αναπαράστασή της εικόνας της. Κάθε έργο “κρύβει” το δικό του γεγονός όπου μέσα από αυτό φιλοξενεί, απομονώνει και δημιουργεί καινούργια γεγονότα.

Η Αριάνα Ζάκου σπούδασε τέχνη στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Έχει παρουσιάσει το έργο της σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις σε Ελλάδα και Κύπρο.

+ Εγκαίνια στις 29 Ιανουαρίου στις 19:30 στην Alpha C.K. Art Gallery [λεωφ. Μακαρίου και Παπανικολή 3, Λευκωσία]. Ώρες Λειτουργίας, Τρ – Παρ 10πμ – 1μμ & 4μμ – 6.30 μμ & Σαβ 10πμ – 1μμ. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 9 Φεβρουαρίου 2019. Πληροφορίες τηλ. 22751325.

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

H Art Seen φιλοξενεί το Element.a Residency

Οι εκθέσεις πραγματοποιούνται στο πλαίσιο συνεργασίας της Art Seen, που διευθύνει η Μαρία Στάθη, ...

Το Άλλωσ-πώς πρότζεκτ ενώνει την κοινότητα

“Ένιωσα την ανάγκη ότι έπρεπε να γίνει κάτι γιατί θα θέλαμε να ενδυναμώσουμε την ...

Ο Σεπτέμβριος στο CVAR

 Με μία καινούργια έκθεση και άλλες ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις υποδέχεται το φθινόπωρο το Κέντρο Εικαστικών ...

Οι 5 ακριβότεροι πίνακες όλων των εποχών

Η τέχνη είναι ακριβή. Και τα τελευταία δέκα και κάτι χρόνια έχει γίνει ακόμη ...

Καίτη Στεφανίδου: Με αφορμή ένα πορτρέτο και μια επέτειο

Γράφει η Μαρίνα Στεφανίδου Τον Ιανουάριο που μας πέρασε μου τηλεφώνησε η Κάθριν Νικήτα, ...

Άγνωστα έργα του Banksy παρουσιάζει η γκαλερί Lazinc

Από τα παγκοσμίως γνωστά στένσιλ του Μπάνκσι έως τις απρόσμενες ελαιογραφίες του και μερικά ...

X