«Η Γυναίκα που μαγείρεψε τον άντρα της» από το Θέατρο Σκάλα

Το έργο κάνει πρεμιέρα το Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2019

Το Θέατρο «Σκάλα» εγκαινιάζει τη νέα χρονιά με το έργο μαύρης κωμωδίας «Η Γυναίκα που μαγείρεψε τον άντρα της» της Debbie Issit, που ανεβαίνει από το Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2019. 

Το έργο «Η Γυναίκα που μαγείρεψε τον άντρα της» γράφτηκε το 1991 και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Arts Center του Λονδίνου, ενώ από τότε γνωρίζει μεγάλη επιτυχία όπου και να παίζεται. Πρόκειται για ένα έργο σύγχρονο, με γρήγορους ρυθμούς και έντονες συγκινησιακές καταστάσεις.  Μια εξαιρετική μαύρη κωμωδία για την αγάπη και το γάμο, μια  ξεκαρδιστική και συνάμα τραγική αποτύπωση της λαϊκής θυμοσοφίας, ότι «η καρδιά ενός άντρα περνάει μέσα από το στομάχι του»!

Λαμβάνοντας υπόψη το εσωτερικό και εξωτερικό ύφος του έργου, τις δραματουργικές προεκτάσεις του, τα βασικά χαρακτηριστικά των ηρώων και πόσο αυτά αντιπροσωπεύουν τον σύγχρονο θεατή, τις σκηνικές οδηγίες της συγγραφέως, το είδος της γλώσσας που αυτή προτείνει και τη δράση του έργου, το Θέατρο «ΣΚΑΛΑ» προτείνει μια σύγχρονη διασκευή του έργου στην κυπριακή διάλεκτο (από τον Χρήστο Γρηγοριάδη), πιστεύοντας ότι με αυτό τον τρόπο θα επικοινωνηθεί πιο αποτελεσματικά η ιστορία και η πορεία των χαρακτήρων, με τρόπο που να αφορούν πιο άμεσα στον σύγχρονο θεατή.

Περίληψη έργου

Ο Κυριάκος και η Σοφία είναι παντρεμένοι δεκαεννέα χρόνια.  Η Σοφία είναι πιστή σύζυγος και εξαιρετική μαγείρισσα.  Δεν διαθέτει όμως άλλα “προσόντα”, όπως νιάτα, ομορφιά, ενθουσιασμό, ζωντανό και ελεύθερο πνεύμα.  Σε μια κρίσιμη ηλικιακά στιγμή ο Κυριάκος βρίσκεται στην αγκαλιά μιας άλλης γυναίκας, της Ριάνας, που φαίνεται να διαθέτει όλα όσα λείπουν από τη Σοφία. Ο Κυριάκος προσπαθεί να κρατήσει και τις δύο γυναίκες στη ζωή του, ενώ μέσα σε μια απίστευτη τροπή ο κόσμος του βουλιάζει μέσα στα ψέματα και στην εξαπάτηση. Όταν πια αναγκάζεται να παραδεχτεί την αλήθεια και να αφήσει τη γυναίκα του, βρίσκεται αντιμέτωπος με μια τεράστια και θλιβερή διαπίστωση : η νέα γυναίκα του δεν ξέρει καθόλου να μαγειρεύει! Θρηνώντας για την απώλεια των γαστριμαργικών γευμάτων και των ανέσεων της πρότερης ζωής, ο Κυριάκος αποφασίζει να επιστρέψει –κατά το ήμισυ –  και πάλι στη Σοφία.  Ο Κυριάκος φαίνεται πια να έχει λύσει τα προβλήματα της ζωής του.  Γι αυτό και όταν η Σοφία τον προσκαλεί – μαζί με τη Ριάνα – σε δείπνο, με αφορμή την τρίτη επέτειο του δεύτερου του γάμου, αυτός δέχεται με ευχαρίστηση. Τον περιμένει όμως μια εξαιρετικά σκληρή έκπληξη! «Η Γυναίκα που μαγείρεψε τον άντρα της» είναι ένα έργο με άμεσο, ειλικρινές και φρικιαστικό χιούμορ, που προσεγγίζει τα αιώνια θέματα του  έρωτα και της αγάπης, του γάμου και της προδοσίας και θέτει το αιώνιο ερώτημα αν “η εκδίκηση είναι ένα πιάτο που τρώγεται κρύο».

Ταυτότητα Παράστασης

«Η Γυναίκα που μαγείρεψε τον άντρα της» της Debbie Issit

Σκηνοθεσία : Νίκος Νικολαΐδης

Διασκευή στα κυπριακά : Χρήστος Γρηγοριάδης

Μετάφραση από το πρωτότυπο : Γιόλα Κλείτου

Σκηνικά –Κοστούμια : Θέλμα Κασουλίδου – Μαρία Γεωργίου

Μουσική επιμέλεια : Χρήστος Γρηγοριάδης

Σχεδιασμός Φωτισμών : Miroslav Sdravkov

Στούντιο-ενορχηστρώσεις : Βαλεντίνος Βαλιαντή

Ηθοποιοί (αλφαβητικά):

Μαρίνα Βρόντη

Σοφοκλής Κασκαούνιας

Σκεύη Παπαμιλτιάδους

Η παράσταση αφορά θεατές άνω των 15 ετών.

Πρεμιέρα : Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2019 – ώρα 8.30 μ.μ.

ΛΑΡΝΑΚΑ : Κάθε Σάββατο – 8.30 μ.μ. και Κάθε Κυριακή – 6.30μ.μ.

Παττίχειο θέατρο «ΣΚΑΛΑ»

ΛΕΥΚΩΣΙΑ : Παρασκευή 22/1, Σάββατο 23/2 & Κυριακή 24/2 στο Θέατρο Δέντρο

Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 24652800/1 – 99490102

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Κριτική: Ζώντας τις «Ευτυχισμένες Μέρες» του Μπέκετ

Γράφει ο Νέαρχος Κουρσάρος Ένα έργο του παγκόσμιου ρεπερτορίου, οι «Ευτυχισμένες Μέρες» του Σάμουελ ...

Καλοκαίρι ξανά, στην Αξιοθέα

Για 22η χρονιά επανέρχεται στην πολιτιστική ατζέντα της Λευκωσίας το Πολιτιστικό Φεστιβάλ του Πανεπιστημίου ...

Το Ριάλτο γιορτάζει τα 20χρονα του

Δύο δεκαετίες ζωής -με την καινούρια του μορφή- γιορτάζει φέτος το Θέατρο Ριάλτο, το ...

«Λάδι» στη μηχανή 17 θεατρικών φορέων οι χορηγίες του ΘΥΜΕΛΗ

Ποσό ύψους 590 χιλιάδων ευρώ θα μοιραστούν 17 θεατρικά σχήματα για την παραγωγή 26 ...

STORY OF MY NIGHT σε ένα «έργο μέσα σε έργο»

Τι παίζει στην πόλη μας; Η Κατερίνα Μιχάηλου βγαίνει έξω και μας δίνει μία ...

Dubitanda: Αμφισβητώντας τα όρια του θεάτρου

«Καλωσορίσατε στο Dubitanda», είπε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΘΟΚ υποδεχόμενος στο θέατρο Αποθήκες, στα ...

X