«Οργισμένα Νιάτα» επί σκηνής

H Μαρία Κυριάκου σκηνοθετεί το εμβληματικό έργο του Τζον Όσμπορν, του «οργισμένου» θεατρικού συγγραφέα που προσέδωσε ρεαλισμό και ύβρη στο άλλοτε «ευγενές» βρετανικό θέατρο

Με το εμβληματικό έργο του Τζον Όσμπορν «Οργισμένα νιάτα» κάνει αρχή στο 2019 το Θέατρο Versus.

Τη σκηνοθεσία του έργου υπογράφει η Μαρία Κυριάκου, η οποία για μία ακόμη φορά επιλέγει να ανεβάσει στο σανίδι ένα δραματικό έργο με πολιτικοκοινωνικό χαρακτήρα, εστιασμένο στην εργατική τάξη. Τον περασμένο Μάρτιο παρουσίασε στο υπόγειο του Σατιρικού Θεάτρου το «Saved», ένα σκοτεινό έργο, οι χαρακτήρες του οποίου ζουν στις υποβαθμισμένες περιοχές του νότιου Λονδίνου.

Αυτήν τη φορά επέλεξε ένα έργο που σηματοδότησε μια μεγάλη στροφή στο βρετανικό θέατρο, καθώς φέρνει σε άμεση σύγκρουση, με γλώσσα ρεαλιστική και αυθάδη, την εργατική και την αριστοκρατική τάξη. «Ήταν η πρώτη φορά που ένα αντικείμενο της καθημερινής ζωής -μια σιδερώστρα- εμφανίστηκε στη σκηνή του θεάτρου!», επισημαίνει η Μαρία Κυριάκου, η οποία μίλησε στον «Π» για τη νέα της δουλειά.

Eίναι σημαντικό όταν κάνουμε θέατρο να λέμε και κάτι. Τα πάντα πρέπει να μπορούν να προβληματίζουν και να μεταφέρουν ένα μήνυμα».

Η πολιτική (μας) υπόσταση

«Ο κεντρικός χαρακτήρας Τζίμι ταυτίζει την ύπαρξή του με την πολιτική του υπόσταση», σχολιάζει η Μαρία Κυριάκου. Η ίδια συμμερίζεται την άποψή του. «Η οικογένειά μου ήταν πάντα πολιτικοποιημένη. Δεν συμβιβάζομαι στις θεατρικές μου επιλογές οι οποίες είναι πολύ συνειδητές, γιατί είναι σημαντικό όταν κάνουμε θέατρο να λέμε και κάτι. Τα πάντα πρέπει να μπορούν να προβληματίζουν και να μεταφέρουν ένα μήνυμα».
Τον εμβληματικό ρόλο του Τζίμι Πόρτερ κρατά ο Στέλιος Ανδρονίκου, περιτριγυρισμένος από τους Μαρίνα Μανδρή, Μέλανη Στέλιου, Αντρέα Νικολαΐδη και Μηνά Τίγκιλη. Η Μαρία Κυριάκου συνυπογράφει τη μετάφραση του έργου με την Ανθή Ζαχαριάδου. Τα σκηνικά και τα κοστούμια υπογράφει η Κωνσταντίνα Ανδρέου, τη μουσική επιμέλεια ο Πάνος Μπάρτζης και τον σχεδιασμό φωτισμού ο Βασίλης Πετεινάρης.

Ενάντια σε κάθε κοινωνική σύμβαση

«Το έργο γράφτηκε το 1955, σε μια πολύ συγκεκριμένη εποχή», σημειώνει η Μαρία Κυριάκου. «Μιλά για την εργατική τάξη μετά τον Β’ ΠΠ και για τους ανθρώπους που μορφώθηκαν και αντιστάθηκαν στην Αριστοκρατία της Αγγλίας. Βεβαίως υπάρχει μια απελπισία για το ότι δεν τους δίνονταν ευκαιρίες για δουλειά, αν και μορφωμένοι. Αυτή είναι η ιδεολογία πίσω από τα ’Οργισμένα Νιάτα’, η οποία στο έργο μετουσιώνεται μέσα από τη σχέση ενός ζευγαριού».

Ο Τζίμι Πόρτερ είναι παντρεμένος με την Άλισον, η οποία προέρχεται από μια αριστοκρατική οικογένεια. Ο ίδιος είναι μορφωμένος αλλά πουλάει γλυκά σε ένα κιόσκι, εκείνη είναι οικοκυρά και ο Τζίμι βγάζει όλο τον θυμό του πάνω της θεωρώντας ότι φταίει η τάξη της που δεν του δίνονται ευκαιρίες στη ζωή. Ο χαρακτήρας του Τζίμι αντικατοπτρίζει τον ίδιο τον συγγραφέα, που υπήρξε πολέμιος κάθε είδους προσωπικής ή κοινωνικής σύμβασης, έβριζε τους πάντες και τα πάντα, ακόμη και την οικογένειά του, ενώ «δάνειζε» τις μεγάλες ποσότητες του προσωπικού του θυμού στους χαρακτήρες του.

+ Avant-premiere στις 19 Ιανουαρίου 2019, πρεμιέρα στις 20 Ιανουαρίου 2019 και τακτικές παραστάσεις στις 23, 25, 26, 27 και 30 Ιανουαρίου 2019 – 1, 2 και 3 Φεβρουαρίου 2019 στη Β’ Δημοτική Αγορά (Θέατρο Ένα) Λεμεσού στις 20:30. Πληροφορίες τηλ. 99395970.

  • Μερόπη Μωυσέως

    Σπούδασε στο τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών. Καλύπτει το πολιτιστικό ρεπορτάζ στο Παράθυρο της εφημερίδας Πολίτης από το 2005. Ζει στη Λευκωσία | meropi.m@politis-news.com

You May Also Like

Παράταση για τις “Καρέκλες” στο Θέατρο Δέντρο

Μετά τη θερμή υποδοχή που έλαβε από το κοινό και τους κριτικούς το έργο ...

“Luna Rossa” στο θέατρο Ένα

LUNA ROSSA Η Ευα, ο Ρόκο- η κόρη τους, η Σοφία-ο Λέλε και η ...

CATS: Το διάσημο μιούζικαλ στην Κύπρο τα Χριστούγεννα

Στο Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο Λεμεσού θα δοθεί το μιούζικαλ CATS τον ερχόμενο Δεκέμβριο, με ...

Κρεβάτι από ψευδάργυρο: εμμονές και εθισμοί επί σκηνής

Γράφει η Κατερίνα Μιχάηλου Έχοντας ως κύρια θεματική τον εθισμό γενικότερα και τον αλκοολισμό ...

Το “Gaslight” του Πάτρικ Χάμιλτον στο Θέατρο Διόνυσος

Το Θέατρο “ΔΙΟΝΥΣΟΣ” ανεβάζει σε παγκύπρια πρώτη παράσταση την Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2018 στις ...

O “Άμλετ” στο θέατρο Σπούτνικ

H Fresh Target Theatre Ensemble παρουσιάζει το εμβληματικό έργο του William Shakespeare Άμλετ από ...

X