Παρουσίαση του βιβλίου «Δακρύων Μνήμες» Γιαννάκης Στεφανίδης

Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 16 Ιανουαρίου στη Λευκωσία

Η Επιτροπή Ιστορικής Μνήμης Γιαννάκη Στεφανίδη Τομεάρχη της ΕΟΚΑ, προσκαλεί το κοινό στην παρουσίαση του βιβλίου «Δακρύων Μνήμες», που θα λάβει χώρα την Τετάρτη 16 Ιανουαρίου στις 18:30, στην αίθουσα της Δημοσιογραφικής Εστίας στη Λευκωσία.

Η παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει από τον Γιάννη Σπανό- Ιστορικό, Πρόεδρο Συνδέσμου Πολιτικών κρατουμένων 1955-1959.

Πρόγραμμα:

Χαιρετισμούς θα απευθύνουν οι:

Δημήτρης Συλλούρης-Πρόεδρος της Βουλής

Παναγιώτης Παπαγεωργίου- Αναπληρωτής Πρόεδρος Ένωσης Αγωνιστών Αμμοχώστου

Ρένος Λυσιώτης-Συναγωνιστής

Θα ακολουθήσει αντιφώνηση από τον Μιχαλάκη Στεφανίδη

Την εκδήλωση συντονίζει ο κ. Αγγελος Κοτσώνης

Θα ακολουθήσει δεξίωση

Ο Γιαννάκης Στεφανίδης ανεγνωρίσθη ως πεσών αγωνιστής της ΕΟΚΑ. Η έναρξη του Αγώνα την 1η Απριλίου 1955, τον βρίσκει ανάμεσα στα επίλεκτα στελέχη της Άλκιμης Νεολαίας ΕΟΚΑ ως συντονιστή της νεολαίας στην επαρχία Λευκωσίας. Παράλληλα, εκπαιδεύεται από τον ήρωα Στυλιανό Λένα, στη χρήση των εκρηκτικών υλών και την τέχνη των ανατινάξεων.

Στα μέσα Ιανουαρίου του1956 με την ομάδα Γερίου, χρησιμοποιεί το σπίτι του ως ορμητήριο των αγωνιστών. Εκεί συγκεντρώνεται με διαταγή του Αρχηγού του Αγώνα Γεωργίου Γρίβα-Διγενή  και οπλισμός της οργάνωσης.

Στις 15 Αυγούστου 1956 οι ΄Αγγλοι επρόκειτο να μεταφέρουν από τις κεντρικές φυλακές στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας τους θανατοποινίτες Στέλιο Μαυρομάτη, Μιχαήλ Κουτσόφτα και Ανδρέα Παναγίδη. Η ΕΟΚΑ τότε σχεδίαζε την απελευθέρωση των τριών αγωνιστών.  Ο  Γιαννάκης Στεφανίδης, σύνδεσμος τότε της ομάδας Γερίου μαζί με τον αγωνιστή Παναγιώτη Κοτζιά  μετέβησαν στο Γέρι και στις 14 Αυγούστου συνάντησαν  τον Σπύρο Κυριάκου και τον Κυριάκο Κολοκάση. Στόχος της συνάντησης, η προετοιμασία της απόπειρας απελευθέρωσης των τριών θανατοποινιτών. Δυστυχώς, οι θανατοποινίτες δεν μετεφέρθησαν στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας και η επιχείρηση  εκτελέστηκε χωρίς να επιτύχει την απελευθέρωση των θανατοποινιτών.

Στις 31 Αυγούστου 1956, ο Γιαννάκης Στεφανίδης εβοήθησε  στην κατάστρωση σχεδίου για την απόπειρα απελευθέρωσης του αγωνιστή Πολύκαρπου Γιωρκάτζη και πάλιν από το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας. Στην μάχη που ακολούθησε την απόπειρα έπεσαν νεκροί οι ήρωες Ιωνάς Νικολάου και Κυριάκος Κολοκάσης και πληγώθηκε  ο αγωνιστής Σπύρος Κυριάκου.

Την 1η Σεπτεμβρίου 1956 ο Γιαννάκης Στεφανίδης, σε συνεργασία με τον Ανδρέα Λαγό, ετοιμάζει βόμβες οι οποίες τοποθετήθηκαν στο Κυβερνητικό Τυπογραφείο. Ενέργεια που στόχευε στην εξύψωση του αγωνιστικού φρονήματος  του λαού, μετά το θάνατο των ηρώων Ιωνά Νικολάου και Κυριάκου   Κολοκάση.

Το καλοκαίρι του 1956, μαζί  με τον Ιάκωβο Πελετιέ τοποθέτησαν δύο νάρκες σε υπόνομο του αεροδρομίου Τύμπου από τον οποίο θα απογειώνονταν βρετανικά στρατιωτικά αεροπλάνα.  Οι νάρκες εξερράγησαν στις 2 π.μ. και προκάλεσαν σοβαρές ζημιές στο  δίαυλο του αεροδρομίου.

Τον Γενάρη του 1957, ο Αρχηγός του Αγώνα, Γεώργιος Γρίβας –Διγενής αναγνωρίζοντας τις ικανότητες και δυνατότητες του, τον αναβαθμίζει αναθέτοντας του την ευθύνη του Τομέα Λευκωσίας.  Θέση την οποία διατηρεί μέχρι την 1η Μαίου 1958. Τον Μάιο του 1958, αναλαμβάνει μαζί με τον Σωτηράκη Γιαννάκη την εκπόνηση σχεδίου άμυνας κατά των βανδαλισμών και λεηλασιών του τουρκικού όχλου στις Ελληνικές συνοικίες. Τον Ιούλιο του 1958 μετατέθηκε στην Λάρνακα, με στόχο την αναδιοργάνωση του εκεί τομέα

  • ΠΑΡΑΘΥΡΟ

    Το «Παράθυρο» είναι το πολιτιστικό ένθετο της εφημερίδας Πολίτης [Κύπρος] και του διαδικτυακού πόρταλ www.politis.com.cy. Ειδήσεις, συνεντεύξεις, συναντήσεις, ρεπορτάζ, ήχοι, εικόνες – κινούμενες και στατικές, κριτικές προσεγγίσεις, λοξές ματιές. Βλέπουμε το δέντρο, δεν χάνουμε το δάσος

You May Also Like

Το Αρχέγονο και άλλοι καιροί

Όλγκα Τοκάρτσουκ Εκδόσεις Καστανιώτη “Το Αρχέγονο και άλλοι καιροί” είναι το τρίτο μυθιστόρημα της ...

«Ξαναδιαβάζοντας Κ.Π. Καβάφη» με τον φακό της ψυχανάλυσης

«Το ίχνος μιας διαδρομής, η περίληψη του κόσμου: ξαναδιαβάζοντας Κ. Π. Καβάφη» είναι ο ...

Στέφανος Στεφανίδης: Είμαστε η μνήμη και η λήθη μας

Λογοτέχνης που παρέμεινε για χρόνια στο παρασκήνιο καθώς τον κέρδισε ο ακαδημαϊκός εαυτός του ...

Διήγημα της Μαρίας Α. Ιωάννου υποψήφιο στην ανθολογία Best Small Fictions 2020

Σε μια διεθνή ανθολογία με τα καλύτερα διηγήματα της χρονιάς είναι υποψήφιο για να ...

Βουβό κύμα / Το τελευταίο πέρασμα του Λουζιτάνια

Του Erik Larson Εκδόσεις Ίκαρος Ο Erik Larson στο Βουβό Κύμα εξετάζει, με τρόπο ...

Οι πρώτες ποιητικές συλλογές του Μόντη [ΙΙΙ]

Σε διάστημα μόλις οκτώ χρόνων, ο Μόντης χάνει τους κοντινούς του ανθρώπους και, σύμφωνα ...

X