Project blue book: Έκαστος… ΟΥΦΟ ετάχθη

Έχει περάσει ανεπιστρεπτί η εποχή που το κοινό έβλεπε ιστορικά ντοκιμαντέρ στην τηλεόραση. Ή έστω, η εποχή που το κοινό είχε σταθερό ραντεβού με τα ντοκιμαντέρ και τα κανάλια τα οποία είχαν αυτό ως βασικό στοιχείο στο πρόγραμμά τους. Άλλωστε, για εμπορικούς κυρίως λόγους μόνο κατ’ όνομα έχουν μείνει ως κανάλια ντοκιμαντέρ το “History” και το “Discovery”, τα οποία γεμίζουν τις ώρες τους με ελαφριάς μορφής realities που έχουν στοιχεία ντοκιμαντέρ.

Ο σύγχρονος και μάλλον έξυπνος τρόπος για να δει κανείς ένα ντοκιμαντέρ είναι όταν αυτό γίνει με όρους μυθοπλασίας. Αυτό γίνεται και με το “Project blue book”, τη νέα σειρά του History Channel, η οποία φέρει την υπογραφή του Robert Zemeckis. Το κανάλι, εμπιστεύεται έναν από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες για μια σειρά που είναι βασισμένη σε πραγματικές έρευνες οι οποίες διεξήχθησαν στο παρελθόν λόγω μεταφυσικών φαινομένων που συσχετίστηκαν με UFO.

Η πλοκή μας μεταφέρει στις δεκαετίες ’50-’70, τότε περίπου που ο Josef Allen Hynek είχε αναλάβει τη διερεύνηση και την επίλυση εκατοντάδων τέτοιων υποθέσεων, πολλές από τις οποίες παραμένουν μέχρι και σήμερα μυστήριο.

 

Δεν έχουν όλες οι σειρές τον στόχο να γίνουν μεγάλες παραγωγές και να αποκτήσουν τη φήμη του “Game of thrones”. Με το “Project blue book”, που είναι μια τέτοια σειρά, θα περάσεις όμως καλύτερα, έστω και αν δεν τη… μάθουν οι πολλοί.

Ακροβατώντας ανάμεσα στη μυθοπλασία και την πραγματικότητα, η σειρά είναι κάτι σαν “X-Files” μιας άλλης εποχής, τότε δηλαδή που ξεκινούσαν οι έρευνες και υπήρχε ο φόβος πως θα απειληθεί όντως ο πλανήτης από τους εξωγήινους. Άλλοτε μυστηριώδης και άλλοτε αρκούντως δραματική, η σειρά δεν θα γίνει ποτέ η μεγάλη παραγωγή αλλά φαίνεται πως θα κολλήσουμε με τα επεισόδια, θα περάσουν ευχάριστα, όπως ακριβώς τότε που έβλεπες τα ντοκιμαντέρ.

Ο πρωταγωνιστικός χαρακτήρας Josef Allen Hynek είναι ένας συμπαθητικός και πανέξυπνος τύπος, αλά Sherlock, ενώ δεν μπορείς να διανοηθείς πως ο Aidan Gillen, ο Littlefinger του “Game of thrones” θα μπορούσε να υποδυθεί έναν τόσο συμπαθή χαρακτήρα και να αποβάλει τον εκνευριστικό και δολοπλόκο της επικής σειράς. Είναι αυτός ο τύπος που παλεύει για το δίκαιο, το σωστό, το επιστημονικά αποδεδειγμένο, αυτό που χρειάζεται και την τελευταία ανάλυση για να μπορέσει να γράψει την αναφορά του. Άλλωστε παλεύει κόντρα στο σύστημα που ήταν τότε ο αμερικανικός στρατός, η έγνοια του οποίου ήταν να μπορέσει να αποδείξει στο κοινό πως δεν υπήρχαν UFO’s. Είμαστε στην περίοδο του Ψυχρού Πολέμου, άρα η Αμερική δεν ήθελε άλλη… απειλή στο κεφάλι της πέραν της Ρωσίας, αφού ο στόχος ήταν τότε να πειστεί το κοινό πως είναι οι Αμερικανοί οι ισχυρότεροι του πλανήτη. Και δεν θα ήθελαν με τίποτα να δει το κοινό πως οι εξωγήινοι είναι μια άλλη απειλή.

Ο Zemeckis αποφεύγει τις υπερβολές, αλλά μας μεταφέρει σε ένα νέο-νουάρ κλίμα, ώστε να πειστείς με την ιστορία του αφού ακόμη και αν δεν σου αρέσουν οι ιστορίες με τα UFO’s, θα σε πείσουν το μυστήριο και η γενικότερη αισθητική της σειράς.

* Η σειρά παίζει και στην Κύπρο στο MoviesBest Τετάρτη στις 22:00, λίγες ώρες μετά την προβολή της στην Αμερική

  • Μιχάλης Σταύρου

    Γεννήθηκε (1983), μπλα μπλα, σχολείο μπλα μπλα, πανεπιστήμιο για τα Μέσα Ενημέρωσης (Πάντειο) μπλα, μπλα, δημοσιογραφία σε τηλεόραση, sites, εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνο. Πλέον ενεργός «Πολίτης». Γράφει για όσα του αρέσουν και όσα τον εκνευρίζουν.

You May Also Like

Το “Press” μιλά για τη φάρα που θες και δεν θες να γνωρίσεις, τους δημοσιογράφους

Δύσκολο πράγμα να αναφέρεσαι σε σειρές που έχουν σχέση με τη δημοσιογραφία, όπως η ...

Όταν η αλήθεια του Χάρι Κέμπερτ έγινε σειρά, άλλαξαν όλα

Δεν ήταν ποτέ εύκολη η μεταφορά ενός βιβλίου στο σινεμά ή στην τηλεόραση, πόσω ...

Το “Homecoming” είναι ένα ταξίδι που πρέπει να ζήσεις

Είναι ωραίο να βλέπεις μια σειρά με κακό μάτι επειδή κάποιος από τους συντελεστές ...

Στο «Next of Kin», καλοί και κακοί γίνονται άνθρωποι

Η Mona Harcourt και η οικογένειά της ετοιμάζονται να υποδεχτούν τον αδελφό της, Kareem, ...

Electric Dreams: Ένας άλλος καθρέφτης. Και καθόλου μαύρος

Ψάχνοντας συνεχώς τις ελεγείες του μέλλοντος, και αποφεύγοντας εκείνες τις σειρές που βγαίνουν με ...

Unsolved: Ραπάροντας με την εξιχνίαση

Γκροτέσκες ιστορίες της βρομιάς αυτού του κόσμου χαρακτήρισε η μητέρα του Biggie τους στίχους ...

X