Σινεμά ως τέχνη, σινεμά ως επένδυση

* Διάβαζα την είδηση προ ημερών στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, σχετικά με την επίσκεψη του υφυπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης της Ελλάδας, Λευτέρη Κρέτσου, στο Βερολίνο, για το 4ο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Hellas Filmbox Berlin.

* Σε αυτό το φεστιβάλ συμμετείχε με τη νέα της ταινία, “Παύση”, η Κύπρια σκηνοθέτιδα Τώνια Μισιαλή.

* Τι είναι το Hellas Filmbox Berlin; Ένα φεστιβάλ που στόχο έχει να γνωρίσει την ελληνική (ελληνόφωνη καλύτερα) κινηματογραφική παραγωγή στο γερμανικό κοινό. Στο πλαίσιό του προβάλλονται ταινίες μυθοπλασίας μικρού και μεγάλου μήκους, ντοκιμαντέρ, πραγματοποιούνται αφιερώματα ενώ το διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ αφορά ταινίες “ανερχόμενων Ελλήνων”.

* Η Τώνια Μισιαλή απέσπασε το βραβείο της διοργάνωσης και αν σημαίνει κάτι αυτό είναι πως την κατατάσσει στους ανερχόμενους σκηνοθέτες όχι της Κύπρου αλλά του ευρύτερου ελληνόφωνου χώρου.

* Πίσω στην επίσκεψη του Λευτέρη Κρέτσου, ο οποίος στο πλαίσιο της παραμονής του στο Βερολίνο συναντήθηκε με Γερμανούς και συζήτησε τις προοπτικές διμερών συνεργασιών στους τομείς του σινεμά, των video games, των τηλεοπτικών παραγωγών.

* Βεβαίως δεν μας νοιάζει τι έκανε ένας ξένος υφυπουργός σε μια ξένη χώρα. Μας νοιάζει όμως το τι δεν έκαναν οι δικοί μας υπεύθυνοι για αυτά τα θέματα της οπτικοακουστικής βιομηχανίας.

*Διαβάζοντας την είδηση της επίσκεψης Κρέτσου, η σύγκριση ήταν αναπόφευκτη. Πόσω δε μάλλον όταν μια Κύπρια σκηνοθέτιδα αναδείχθηκε νικήτρια του φεστιβάλ.

* Η παρούσα κυβέρνηση επέδειξε απαράμιλλο ζήλο για την ανάπτυξη του οπτικοακουστικού τομέα στην Κύπρο, το νησί “του ήλιου και της θάλασσας”, το νησί η ηλιοφάνεια του οποίου “είναι τόσο καλή όσο του Λος Άντζελες”, με τις φυσικές ομορφιές που προσφέρουν το καλύτερο πλατό, ανέξοδα. Αυτά δεν είναι τα επιχειρήματα για να πείσουμε τους ξένους να έρθουν στην Κύπρο για τις παραγωγές τους;

* Ωστόσο δεν είδαμε από τον οργανισμό που ουσιαστικά ανέλαβε την ανάπτυξη του οπτικοακουστικού τομέα, τον Invest Cyprus (πρώην CIPA), να κινείται με οποιοδήποτε τρόπο, προς την κατεύθυνση αυτής της ποθούμενης ανάπτυξης. Τουλάχιστον μετά το μεγάλο συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία, τον περσινό Οκτώβρη. Εκτός αν συμβαίνουν πράγματα και δεν τα ξέρουμε και σε αυτή την περίπτωση απολογούμαστε. Στη σχετική ιστοσελίδα, πάντως, στην κατηγορία News, αναγράφεται: We do not have anything trending right now. Be sure to check back soon!

* Είναι έντονη η εντύπωση ότι πίσω από τον ζήλο που επιδεικνύει η κυβέρνηση, το κίνητρο είναι ξεκάθαρα οικονομικό.

* Ο κινηματογράφος, όμως, δεν είναι μόνο οικονομία. Είναι και τέχνη.

* Και δεν μπορεί να μην ζηλέψει κανείς τους γείτονες που εκτός από το Σχέδιο Κινήτρων που έχουν αναπτύξει (και που δεν διαφέρει από το “δικό μας”), δημιούργησαν παράλληλα το ΕΚΟΜΕ, το Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας, που στοχεύει “στην προστασία, υποστήριξη και προβολή των οπτικοακουστικών μέσων και της επικοινωνίας στην Ελλάδα, τονίζοντας τον εγχώριο οπτικοακουστικό τομέα ως ένα από τα βασικά συστατικά στοιχεία της οικονομίας”. Σε αυτό το πλαίσιο το ΕΚΟΜΕ φροντίζει και για την κινηματογραφική παιδεία στην Ελλάδα, και για την προώθηση των ελληνικών παραγωγών.

* Ο Invest Cyprus είναι για επενδύσεις. Ξεκάθαρο, το λέει το όνομά του.

* Είναι μεγάλη, όμως, η ανάγκη να συναντηθεί κάποια στιγμή ο Invest Cyprus με το εγχώριο ανθρώπινο δυναμικό του οπτικοακουστικού χώρου. Και με τον κινηματογραφικό τομέα των Πολιτιστικών Υπηρεσιών. Και δεν εννοώ τη φυσική τους παρουσία σε μια συνάντηση αλλά τη σύμπλευση προς έναν κοινό στόχο. * Προς το παρόν αυτή η σύμπλευση είναι ανύπαρκτη, έως και ακατανόητη. * Είναι και λίγο ντροπή.

  • Μερόπη Μωυσέως

    Σπούδασε στο τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών. Καλύπτει το πολιτιστικό ρεπορτάζ στο Παράθυρο της εφημερίδας Πολίτης από το 2005. Ζει στη Λευκωσία | meropi.m@politis-news.com

You May Also Like

Για την Παλμύρα

Γράφει η Μερόπη Μωυσέως * Το μήνυμα σε σελίδα κοινωνικής δικτύωσης έλεγε: * “Παλμύρα: ...

Το Cyprus Film Days ζητά εθελοντές

ΓΙΝΕ CIN-E-ΘΕΛΟΝΤΗΣ  στο 16o Διεθνές Φεστιβάλ Kινηματογραφικές Μέρες Κύπρος 2018, το οποίο θα πραγματοποιηθεί από 19 Aπριλίου μέχρι 28 ...

“Κινηματογραφικές Μέρες” τον Απρίλιο του 2021

Οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του ΥΠΠΑΝ και το Θέατρο Ριάλτο βρίσκονται στη δυσάρεστη θέση να ...

Πατριωτισμός δεν είναι μόνο να αγαπάς τον τόπο σου

Γράφει η Άννα Μαραγκού Πατριωτισμός είναι συνειδητή στάση ζωής. Πατριωτισμός είναι να προσφέρεις στον ...

Ταυτόχρονη προβολή ανά την Ευρώπη για το «Styx»

H Europa Cinemas σε συνεργασία με το Βραβείο LUX Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου διοργανώνουν ταυτόχρονη προβολή ...

Η Κίκα Γεωργίου παίζει στο “The New Pope” με τον Τζούντ Λο

Η Κίκα Γεωργίου συνεργάστηκε με τον Πάολο Σορεντίνο στην επικείμενη τηλεοπτική σειρά ῾The New ...

X